puola

Matkavinkkejä Puolaan Matkustamiseen

Puola on yksi muinaisista kansoista, joka syntyi noin 1000-luvulla. Se sijaitsee Keski-Euroopan itäosassa Itämeren rannalla ja suurin osa alueesta on tasaista aluetta ja vuoria etelärajalla. Sen pinta-ala on noin 322 575 neliökilometriä, asukasluku on noin 37,75 miljoonaa ja virallinen kieli on puola.

Se sijaitsee Keski-Euroopassa, Saksan itäpuolella ja se rajoittuu Itämereen, Venäjän federaatioon, Valko-Venäjään, Ukrainaan, Liettuaan, Tšekin tasavaltaan, Slovakian tasavaltaan ja Saksan liittotasavaltaan.

Puolan nähtävyydet

puolan nähtävyydet

Harrastatpa sitten taidetta, arkkitehtuuria, historiaa tai luontoa niin Puola tarjoaa sinulle parhaan matkakokemuksen. Maalla on tarjottavaa jokaiselle, sillä se tarjoaa monia historiallisia maamerkkejä, kaunista arkkitehtuuria, runsasta taidetta ja kunnioitusta herättäviä luonnonihmeitä. Tässä on valikoima Puolan suosittuja nähtävyyksiä.

Wieliczkan suolakaivos
wieliczka

1200-luvulla avattu Wieliczkan suolakaivos on yksi maailman pisimpään toimivista suolakaivoksista. Kun louhintatyöt lopetettiin vuonna 1996, kaivos muuttui taiteelliseksi nähtävyykseksi. Siinä on upeita rakenteita, jotka on veistetty vuorisuolaseinistä, kuten kappeleita, käytäviä ja patsaita. Siellä on myös maanalainen järvi, joka hohtaa valaistuja seiniä vasten.

suolatehtaan linna wieliczkassa

Päänähtävyys on 12 metriä korkea Pyhän Kingan kappeli, joka on koristeltu hienoilla kattokruunuilla ja suolasta valmistetuilla huonekaluilla. Lisäksi kiertueella on museo, joka kertoo vierailijoille suolan louhinnasta ja kaivosten elämästä.

Morskie Oko -järvi
morskie oko järvi

Tatran kansallispuiston sydämessä kohoavien vuorten ja sveitsiläisten mäntymetsien ympäröimä järvi on yksi Puolan luonnonihmeistä. Sinne pääsee helposti vaeltamaan pitkää päällystettyä metsäpolkua pitkin. Järven erityispiirre on, että se muuttaa väriä ympäri vuoden tummansinisestä turkoosiin.

tatran kansallispuisto

Luonnonkauniin järven lisäksi Tatran kansallispuistossa on 600 luolaa, lumihuippuisia vuoria ja upeita vesiputouksia. Siellä on 270 kilometriä polkuja retkeilijöille ja kauneudenhakijoille luonnonmaisemista ja villieläimistä nauttimiseen.

Varsova
varsova

Varsova on Puolan pääkaupunki, joka tuhoutui täysin toisessa maailmansodassa ja rakennettiin uudelleen tyhjästä. Varsovan kuninkaallinen linna, joka rakennettiin uudelleen maailmansodan jälkeen on nähtävyys, joka on pakko nähdä. Suosittuja nähtävyyksiä ovat Varsovan historiallinen museo, Lazienki-palatsi ulkoilmateatteriineen ja Chopinin monumentteineen sekä kulttuuri- ja tiedepalatsi.

varsovan kuninkaallinen linna

Varsova on eloisa kaupunki, joka on täynnä nähtävyyksiä palatseista ja barokkikirkoista historiallisiin museoihin ja kävelykatuihin, jotka reunustavat upeaa arkkitehtuuria. Yksi suosituimmista maamerkeistä on 1200-luvun vanhankaupungin tori, jossa on sekoitus hyvin säilynyttä keskiaikaista arkkitehtuuria, renessanssirakennuksia ja kauppiastaloja. Lisäksi aukiolla on monia kauppoja, katukahviloita ja matkamuistokojuja.

vanhakaupunki varsovassa

Toinen kaupungin tärkeimmistä nähtävyyksistä on Lazienki-puisto, joka ulottuu yli 76 hehtaarin suuruiseen kaupunkipuistoon. Se tarjoaa upeita palatseja, joita ympäröivät idylliset puutarhat, klassinen teatteri, taidegalleriat, jumalatar Dianalle omistettu temppeli ja puolalaisen säveltäjän Frederic Chopinin patsas, jonka lähellä järjestetään ilmaisia pianokonsertteja joka sunnuntai.

lazienki puisto

Historian ystävät voivat vierailla Varsovan kansannousun museossa, joka on omistettu vuonna 1944 Puolan maanalaiselle vastarinnasta natseja vastaan.

Krakova ja Wawelin linna
krakova

Krakova on maan toiseksi suurin kaupunki, joka todistaa sen keskiaikaisesta aikakaudesta. Wawelin linna on yksi Puolan 14:sta Unescon maailmanperintökohteesta. Se on keskiaikainen arkkitehtoninen ihme barokin ja renessanssin elementteineen, jossa Puolan hallitsijat asuivat.

wawelin linna

Yksi sen entisistä asukkaista, kuningas Sigismund I Vanha oli innokas taiteen ystävä. Tämä selittää linnan roolin nykyään tärkeänä taidemuseona, jossa on esillä suuria maalaus- ja veistoskokoelmia. Muut kokoelmat on omistettu aseille, keramiikalle, tekstiileille ja huonekaluille.

Slowinskin hiekkadyynit
slowinskin hiekkadyynit

Maan pohjoisosassa Slowinskin kansallispuistossa sijaitsevista dyynistä on tullut suosittuja, koska ne muuttavat muotoaan ja liikkuvat ympäri vuoden. Tuulen ja aaltojen voimakkuudesta riippuen ne voivat liikkua rantaviivaa pitkin jopa 10 metriä vuodessa ja nousta jopa 30 metrin korkeuteen. Dyynien halki kulkee monia vaellusreittejä, jotka huipentuvat kauniille rannalle ja siniselle merelle.

Sähkö

Jännite on 230 V, 50 Hz.

Ilmasto

puolan ilmasto

Maan ilmastoa voidaan kutsua lauhkeaksi. Talvet ovat ankarat sisämaassa ja Varsovan keskilämpötila on -5 °C. Kesät ovat kuumia sisämaassa ja heinäkuun keskilämpötilat ovat noin 19 °C. Sadetta esiintyy ympäri vuoden.

Paikallisia tapoja

puolan kulttuuri

Kättely on yleinen tapa. On tapana tuoda kukkia, jos olet menossa jonkun kotiin. Pukeutuminen on melko konservatiivista ja rentoa. Tupakointi on kielletty joissakin julkisissa rakennuksissa. Ravintoloissa, hotelleissa ja takseissa juomarahat ovat n. 10-15 prosenttia. Puolalaiset pitää vahvasti musiikista ja teatterista, joten siellä on monia teattereita ja oopperataloja. Suosittuihin puolalaisiin ruokiin kuuluu Zrazy Zawijane (sienillä täytetyt pihvikääryleet hapankermassa), joka tarjoillaan keitetyn kaszan (tattari) ja siannystysten kera.

Puolaan matkustaminen

puolaan matkustaminen

Lentoteitse

Valtion kansallinen lentoyhtiö on LOT Polish Airlines. Monet sinne lentävät suositut lentoyhtiöt ovat Aeroflot, Air France, Austrian Airlines, British Airways, Easyjet, El Al, Lufthansa, Ryanair, SAS ja Swiss Air. Suurin lentokenttä on Varsovan Frederic Chopinin lentokenttä, joka sijaitsee noin 6 kilometriä kaupungista lounaaseen.

Meritse

Pol Ferries yhdistää sen Ruotsiin, Tanskaan ja Suomeen.

Rautateitse

Valtionrautatiet liikennöi Eurocity-junia sieltä useisiin suuriin Euroopan kaupunkeihin. Mutta kaikki palvelut Länsi-Euroopasta Puolaan kulkevat Tšekin, Saksan tai Slovakian tasavallan kautta. Pääreitit yhdistävät Varsovan Berliiniin ja Kölniin, Budapestiin, Prahaan ja Wieniin. Hollannin rajalta Poznaniin/Varsovaan on myös autovaunupalvelu.

Videoesittely Puolasta

Katso myös

moldova

Matkavinkkejä Moldovaan Matkustamiseen

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on pieni maa täynnä kauneutta, jota matkailijat eivät ole …