pattijoen kirkko

Pattijoen Kirkko

Pattijoen kirkko on yksi Raahen seudun suosituimmista kirkoista. Se juontaa juurensa vuodelle 1912 ja monet viime vuosisadan koristeaiheet ovat säilyneet nykypäivään. Kirkkoon mahtuu 250 henkilöä ja se on vuokrattavissa pyhiin tapahtumiin.

Pattijoen kirkon historia

Raahen kirkon valmistuttua arkkitehti Josef Stenbäck aloitti Pattijoen uuden kirkon rakentamisen. Hän päätti tehdä seinät ja katon betonista ja koska kyseessä oli uusi materiaali, osa pattijokilaisista suhtautui siihen epäilevästi. Rakennus kesti kuitenkin ajan kokeen ja näyttää nyt yhtä houkuttelevalta kuin perustamispäivänä. Katto on jyrkkä ja valmistettu sementtitiileistä. Rakennuksen päässä on torni, jonka päällä on risti. Josef Stenbäck suunnitteli sisustukseen kokoelman puisia kattokruunuja, joissa on talikynttilöitä. Monia koristeita lahjoittivat myös organisaatiot ja yksityishenkilöt.

pattijoen kirkko 2022

Rakennustyöt kestivät 1,5 vuotta ja vihkiminen tapahtui adventtisunnuntaina vuonna 1912. Sähköt tuli käyttöön muutaman vuoden kuluttua kirkon perustamisesta. Aluksi kirkkoa lämmitti kaksi takkaa. Vuonna 1957 kirkko liitettiin keskuslämmitysjärjestelmään.

Arvokkaita koristeita

Kirkossa on monia arvokkaita ja kiinnostavia esineitä. Alttaritaulua koristaa tirolilainen kullattu puuveistos. Yhdessä ikkunassa on vuonna 1983 lahjoituksella saatu maalattu lasi. Maalauksen nimi on ”The Resurection”. Kirkon arkkitehti suunnitteli joitakin puisia kattokruunuja, jotka olivat samanlaisia kuin maailman suurimmassa puukirkossa. Myöhemmin kirkolle lahjoitettiin kristallikruunu. Se korvasi puiset kruunut, jotka vietiin varastoon. Viimeisimmän remontin yhteydessä vuonna 1998 puiset kattokruunut sähköistettiin ja tuotiin takaisin kirkkoon. Kristallikruunu siirrettiin sakristiin. Lisäksi kirkon estetiikkaa parantavat 11-ääniset mekaaniset urut vuodelta 1977.

Missä Pattijoen kirkko sijaitsee?

Peruskorjaus

Vuonna 1998 tehtiin iso peruskorjaus, jonka tarkoituksena oli tuoda kirkon ulkoasu mahdollisimman lähelle alkuperäistä suunnittelua. Seinät palasivat alkuperäisiin sävyihinsä. Gallerian lattiaa nostettiin niin, että alttari näkyi. Ensimmäinen penkkirivi poistettiin, jotta alttarin etuosaan jäi enemmän tilaa. Puiset kynttilänjalat kunnostettiin uutta vastaavaan kuntoon ja sähköistettiin. Ne koristavat kirkon seiniä toimien valonlähteenä ja komeana sisustuselementtinä. Kirkon edessä on patsas Suomen sodassa (1808-1809) kuolleiden sotilaiden muistoksi.

Tilaisuudet

Pattijoen kirkossa on 250 istumapaikkaa. Palveluista, kuten kasteesta, vihkimisestä ja siunauksesta, ei veloiteta. Muut tapahtumat ovat maksullisia. Kirkolla ei ole ammattiopasta, mutta kirkon työntekijöiltä voi kysyä lisätietoa paikan historiasta ja taideteoksista. Mikäli haluat järjestää tapahtuman, kannattaa tehdä varaus vähintään viikkoa etukäteen.