kari juvan veistospuisto

Kari Juvan Veistospuisto

Kari Juvan veistospuisto perustettiin Raaheen vuonna 2008 ja se koostuu 19 Kari Juvan teoksesta. Taiteilija syntyi Helsingissä vuonna 1934 ja vietti nuoruutensa Raahessa. Juvan taidetta on esillä useissa paikoissa ympäri Suomea, kuten Pyhäjoen kirkossa, Pyhäjoen kaupungintalossa, Raahen kirjastossa ja paikoin Helsingissä.

Juva suunnitteli Pyhäjoen kirkolle upean seinäreliefin ”Kymmenen neitsyttä”. Seurakuntaa koristaa myös Juvan reliefi ”He näkivät Kristuksen”. Muutamia Juvan teoksia, joita voit nauttia Helsingin kaduilla vaeltaessa, ovat ”Thalia ja Pegassos”, ”Tannerin portti” ja ”Lukusali”.

Taiteilijan teoksia voi nähdä lisää myös Raahessa. Kirjaston edestä löytyy vaikuttava patsas, jonka nimi on ”Purjeiden tuuli”. Keskuskoulu on ylpeä pienoisveistoksesta ”Tyttö ja kitara”. Juva oli intohimoinen pienoisveistoksia kohtaan. Suurin osa niistä edustaa naishahmoja, jotka näyttävät liikkuvan.

Liikkumisen tunne saavutettiin antamalla naisten vaatteisiin dynaamisia ja kaoottisia muotoja. Esimerkiksi ”Tuulisessa päivässä” naisen turkki on kohotettu ja aaltoileva, mikä antaa vaikutelman, että se puhaltaa tuulessa.

Veistospuisto

Taiteilija lahjoitti Raahen kaupungille 19 pronssista valettua veistosta. Ne sijoitettiin Raatihuoneenpuistoon ja kehystettiin kukilla. Teokset edustavat Juvan taidetta eri vuosikymmeninä. Hänen koko uransa on esillä puistossa ja siihen voi tutustua muutamassa minuutissa.

veistospuisto kari juva

Puiston perustamisseremoniassa pitämässään puheessa taiteilija sanoi haluavansa ihmisten paitsi näkevän myös koskettavan hänen töitään. Näin he voisivat tuntea veistoksen jokaisen pienen yksityiskohdan ja ymmärtää hänen taiteensa paremmin. Tämä on hyvä uutinen erityisesti lapsiperheille, joissa pienet tutkimusmatkailijat voivat kokea täysimittaisen taide-elämyksen pronssisia monumentteja näkemällä ja koskettamalla.

Kari Juvan veistokset

Naisveistokset ovat hoikkia ja suloisia ja niiden nimet ovat musiikkia korville: Ballerina, Muusa rannalla, Pariisitar, Lady puistossa ja Tyttö Karjalan. Miespatsaat huokuvat voimaa ja elinvoimaa ja ne kuvaavat ahkeria sankareita, seppiä ja merenkulkijoita.

Esimerkiksi Juvan teos ”Purjeiden tuuli” on raahelaisten merimiesten suojelun symboli kaikilla maailman merillä sekä symboli Raahen loistokkaasta purjelaiva-ajasta ja nykyisestä vahvasta talouskasvusta. Nuoren Annan muistomerkki paljastettiin vuonna 2010 ja se on varustettu pronssisella lampulla. Se on omistettu Raahen kirjastonhoitaja Anna Mustoselle. Vuonna 2012 veistoskokoelma täydennettiin ”Walkian valjastajalla”, joka on ihanteellinen kopio. Alkuperäinen löytyy Itsenäisyyden puistosta.

Missä Kari Juvan veistospuisto sijaitsee?

Lahjoituksen saatuaan Raahen kaupungintalo halusi rakentaa ulkoilutilan, jossa taide sekoittuu luonnon kanssa. Vihreäsuunnitelman tavoitteena oli sijoittaa veistoksia ja kasveja samalle alueelle, jotta ihmiset voivat käydä vapaa-ajallaan kävelyllä puistossa, syömällä jäätelöä ja nauttien upeasta taiteesta. Kaikki veistokset ovat valaistuja, joten niistä voi nauttia myös pimeinä aikoina.