turkki

Matkavinkkejä Turkkiin Matkustamiseen

Turkki on monimuotoisuuden, upeiden maisemien, lämpimän vieraanvaraisuuden ja monenlaisten lomakohteiden ja aktiviteettien maa jokaiseen makuun. Turkki on maa, joka kattaa kaksi maanosaa, jossa itä kohtaa lännen ja 10 000 vuoden sivistyksen, Turkki on historian ja kulttuurin aarreaitta.

Turkkia rajoittavat kolmelta puolelta meret. Jos menet etelään, pääset Välimerelle, jonka rannikko ulottuu Egeanmerelle Turkin lounaisosassa ja jossa sininen meri ja vihreät mäntymetsät sekoittuvat, mikä antaa tälle kauniille merenrannalle nimen, turkoosi rannikko. Pelkästään tämä alue tarjoaa unohtumattomia lomamahdollisuuksia. Monet pienet luodot ja rannikon kallioiset poukamat ja henkeäsalpaavat koskemattomat hiekkarannat tekevät tästä merenrannasta ihanteellisen purjehdukseen. Itse asiassa voit löytää sieltä lukuisia huvijahtivuokraustoimistoja, jotka tarjoavat miehistöjä ja huvivenelomia pitkin viehättävää turkoosia rannikkoa.

turkkiin matkustaminen

Haluat ehkä vierailla historiallisessa Antalyan kaupungissa, joka sijaitsee Turkoosin rannikon keskustassa, upeiden rannikkovuorten alla lännessä ja vanhassa korttelissa, joka sijaitsee kallion huipulla ja josta on näkymät miellyttävään satamaan. Lähellä kaupungin itäosaa, 18 km Antalyasta, sijaitsevat muinaisen Pergen kaupungin rauniot, joka oli tärkeä kaupunki Pamfyliassa, heettiläisessä asutuksessa noin 1500 eaa., tärkeän kauppareitin varrella. Pyhä Paavali pysähtyi täällä matkallaan Roomaan vuonna 46 jKr.

Voit myös vierailla Antalyan lähellä sijaitsevan upean roomalaisen Aspendos-teatterin kunnostetuissa jäännöksissä, jotka kuuluisa roomalainen arkkitehti Xenon rakensi 200-luvulla jKr. 15 000 hengen yleisökapasiteetille, joka on edelleen kuuluisa erinomaisesta akustiikkastaan ja jossa edelleen isännöi ooppera balettifestivaaleilla ja vastaavilla esityksillä joka vuosi. Voit vielä osallistua ooppera- ja balettifestivaalin seuraavaan esitykseen kesäkuussa tässä kauniissa roomalaisessa teatterissa. Lavan vieressä olevassa pienessä huoneessa, joka on nyt muuttunut pieneksi museoksi, voit nähdä joitain roomalaisen ajan antiikin naamioista ja savilippuista.

Lähistöllä on myös Anatolian suurimpien akveduktien rauniot, basilika ja agora. Antalyassa voit hiihtää vuoren huipuilla aamulla ja uida turkoosissa vesissä koskemattomalla rannalla saman päivän iltapäivällä.

Egeanmeri sijaitsee Turkin länsirannikolla. Tällä karulla rannikolla on monia rauhallisia lahtia ja moderneja lomakohteita, kuten Kusadasi ja Bodrum. Muinaisten kreikkalaisten Aeolian ja Ionia-kaupunkien rauniot ja Troijan jäänteet sijaitsevat tämän Egeanmeren alueen pohjois- ja keskialueilla. Pergamom seisoo korkealla telinellään. Efesos, jota Rooman aikoina kutsuttiin Vähä-Aasiaksi on kuuluisa upeasta kirjastostaan, joka on edelleen vahva ja valtavasta ulkoilmateatteristaan, joka houkuttelee joka vuosi suuren määrän turisteja. Salaperäisen Prienen jäänteet vuoren rinteellä ovat toinen ikivanhojen aikojen paikka, joka houkuttelee satoja tuhansia kävijöitä vuosittain.

maisemat turkissa

Mustameri muodostaa Turkin pohjoisrajat lauhkeine ilmastoineen ja vehreine rannoineen. Tämä on legendaaristen Amazonin naisten ja Jasonin ja argonautien maa, jotka etsivät kultaista fleeceä. Hasselpähkinäpensaat ja teelehdot peittävät tämän alueen hedelmälliset pellot. Mustanmeren rannikon suhteellisen hiljainen viehätys luo paratiisin vierailijoille, jotka haluavat irtautua vilkkaammilta alueilta.

Turkin sisämaan ihmeitä ovat Pamukkalen travertiinit (puuvillalinna) ja laaja muinainen Aphrodisiaksen kaupunki hienostuneesti veistetyine patsaineen, jotka on tunnustettu antiikin maailman parhaiksi.

Keski-Anatoliassa Kappadokian ainutlaatuinen kuumainen maisema massiivisiin kallioihin kaiverretuine taloineen ja varhaisine kirkkoineen on kiehtonut ja hämmästyttänyt monia. Vierailijat muistavat tämän tulivuoren alueen kalliohattuja pukeutuneilla keijupiipuillaan ja jopa kymmenen tai useamman maan alle kaiverretuilla kaupungeilla yllättävine ilmanvaihtojärjestelmineen paikkana, jossa on modernit mukavuudet, mutta joka näyttää lumoavalta paikalta ulkona tästä maailmasta.

Turkissa on monia vuoria ja jokia, jotka sopivat koskenlaskuun. Koprucay lähellä Antalyaa ja Coruh lähellä Erzurumia ovat kokeneiden melojien parhaita valintoja. Turkki on lomakohteiden klassikko.

Maantieteellinen sijainti

Turkki ulottuu Anatolian niemimaalta Lounais-Aasiasta Balkanin alueelle Kaakkois-Eurooppaan. Turkki rajautuu Aigeianmereen lännessä, Mustaanmereen pohjoisessa ja Välimereen etelässä. Turkilla on 8 naapurimaata: Armenia, Azerbaidžanin Nahitševanin eksklaavi, Bulgaria, Georgia, Iran, Irak, Kreikka ja Syyria.

Sää Turkissa

Turkin Välimeren ja Egeanmeren rannikoilla vallitsee täydellinen välimerellinen ilmasto ja alhainen kosteus. Pitkä pidennetty kesä kestää toukokuusta lokakuuhun ja lämpötilat vaihtelevat kauden alun ja lopun alhaisista 20 °C:sta aina 30 °C:n puoliväliin heinä- ja elokuussa.

Keväällä sitrushedelmien kukkien tuoksu täyttää ilman, kukkulat ja laaksot ovat vehreitä kasvillisuudesta ja viileät, aurinkoiset päivät ovat ihanteellisia patikointiin ja nähtävyyksiin tutustumiseen. Syksyllä on ilo vierailla viileällä säällä historiallisilla luontokohteilla tai ostaa tuliaisia kauden lopun alennuksista! Talvet ovat yleensä leutoja, aurinkoisia ja satunnaisia sadekuuroja saattaa esiintyä eikä ole harvinaista, että meressä voi uida jopa marraskuussa.

Turkkilainen kulttuuri

Turkin kulttuuristen vaikutteiden ja perinteiden yhdistelmä on yksi niistä asioista, jotka houkuttelevat turisteja maahan. Turkilla on rikas kulttuuriperintö, jolla on pitkä historia vaikutteita sekä Euroopasta että Aasiasta, mikä heijastuu tiettyjen turkkilaisten taiteiden, kielten ja käsitöiden monimuotoisuuteen. Turkkilaiset ovat ylpeitä vuosisatoja vanhasta musiikillisesta perinteestään, joka muistuttaa läheisten islamilaisten alueiden, kuten Saudi-Arabian, Iranin ja Pohjois-Intian musiikkia. Kosmopoliittinen kansakunta Turkki on myös omaksunut ja kehittänyt ideoita ja perinteitä, joissa yhdistyvät länsimaiset, aasialaiset ja arabialaiset elementit.

Perhe

Turkkilaisille perheet ovat erittäin tärkeitä. Lapset pysyvät usein perheensä luona, kunnes he menevät naimisiin ja ovat sen jälkeen edelleen perheensä elämän pääpaino. Isovanhemmat ovat usein tavoitettavissa hoitamaan lapsia, jolloin vanhemmat voivat mennä töihin. Turkkilaisessa kulttuurissa on suuri kunnioitus vanhuksia kohtaan ja usein näet nuoremman sukupolven suutelevan vanhimman kättä ja koskettavan sitten otsaa kunnioituksen osoituksena.

turkin kultuuri

Turkkilaiset naiset

Naisten yhtäläiset oikeudet lisättiin virallisesti siviililakiin vuonna 2002, joten naisilla on nyt tasavertainen sananvalta perheasioissa ja omaisuus ja omaisuus jaetaan tasan avioeron yhteydessä. Naiset eivät enää tarvitse miehensä suostumusta päästäkseen töihin ja heillä on myös naimisissa halutessaan oikeus jatkaa tyttönimensä käyttöä.

Pahan silmä

”Paha silmä” on ikivanha uskomus ja yksi Turkin yleisimmistä taikauskoista. Uskotaan, että ”pahan silmä” syntyy äärimmäisen kateuden tunteesta henkilöä tai esinettä kohtaan ja että se voi loitsua katseensa kohdetta tuoden huonoa onnea. ”Nazar boncuk” tai ”pahan silmän helmi” on itse asiassa hyväntahtoinen silmä, jota käytetään torjumaan vahinkoa ja pahaa. Sen voidaan nähdä tarjoavan suojaa kaikkialla – kodeissa ja rakennuksissa, autossa, ja niitä käyttävät jopa vauvat ja pienet lapset.

Hamam

Hamam eli turkkilainen kylpylä oli roomalainen ja bysanttilainen perinne, jonka selcukin turkkilaiset omaksuivat 1000-luvulla ja joka on ollut osa turkkilaista kulttuuria ja elämäntapaa siitä lähtien. Sillä oli tärkeä rooli yhteiskunnassa, koska se oli paikka, jossa uskolliset saattoivat noudattaa muslimien puhtaussääntöä, se oli myös paikka seurustella, juoruilla ja jopa keskustella liike-elämästä tai politiikasta. Kuorinta-, kylpy- ja hierontarutiinit tarjoavat sekä rentouttavan että virkistävän kokemuksen. Nykyään Hamamit löytyy useimmista Turkin kaupungeista ja ovat suosittuja sekä paikallisten että matkailijoiden keskuudessa.

perheloma turkissa

Perheloma Turkissa

Turkkilaiset rakastavat lapsia ja toivottavat aina lämpimästi tervetulleeksi nuoret lomailijamme. Turkissa on monia aktiviteetteja, jotka pitävät lapset onnellisina. Suosituin on ajanvietto loivasti laskeutuvilla rannoilla, jotka ovat ihanteellisia perheille. Aktiivisemmille on tarjolla kävelyä, ratsastusta, pyöräilyä ja vesiurheilua.

Tiesitkö tämän Turkista?

 • Turkissa sijaitsee kaksi maailman seitsemästä ihmeestä, Artemiin temppeli Efesoksessa ja mausoleumi Halikarnassoksessa (nykyinen Bodrum).
 • Pyhä Nikolaus, joka tunnetaan myös nimellä Joulupukki, syntyi ja asui Turkissa.
 • Nooan arkin kerrotaan laskeutuneen Ararat-vuorelle Itä-Turkissa.
 • Turkki tarjoaa 70 prosenttia maailman hasselpähkinöistä.
 • Turkki toi ensimmäisenä tulppaanit Hollantiin ja toimittaa tulppaaneja edelleen maailmanlaajuisesti. Tulppaani on myös Turkin kansalliskukka.
 • Turkki oli ensimmäinen maa, joka ajatteli ja käytti kolikoita 2700 vuotta sitten lyydialaisten toimesta.
 • Turkissa on maailman ensimmäinen naispuolinen korkeimman oikeuden tuomari ja se antoi naisille äänioikeuden vuonna 1934.

Uskonto

Vaikka Turkin väestöstä noin 99 % on muslimeja niin maa on maallinen valtio, joka sallii ei-muslimeille täydellisen uskonnon vapauden. Rannikkokohteissa vierailevat turistit eivät todennäköisesti näe paljoakaan todisteita siitä, että he ovat muslimimaassa, lukuun ottamatta rukouskutsua, joka voidaan kuulla viisi kertaa päivässä. Jos vierailet moskeijassa, pukeudu konservatiivisesti ja vältä vierailua rukousaikoina tai perjantaisin, pyhänä päivänä. Rannikolla pukeutuminen on yleensä rento rantaasu niin paikallisille kuin turisteillekin. Vain pienemmissä kylissä, syrjäisillä alueilla ja maan itäosassa pukeutumiskoodit ovat muodollisempia ja perinteisempiä.

Ramadanin tai Ramazanin, kuten Turkissa tunnetaan, aikana jotkut paikalliset saattavat paastota auringonnoususta auringonlaskuun. Tämä on melko rentoa lomakohteessa, eikä sillä pitäisi olla mitään vaikutusta vierailijoihin.

Turkin yleiset vapaapäivät

Valtion virastot ja pankit ovat kiinni pyhäpäivinä, mutta elämä kylpyläalueilla jatkuu normaalisti. Rahanvaihtopisteet ja useimmat kaupat ja ravintolat ovat auki normaalisti.

Turkin historia

turkin nähtävyydet

Tämä laaja alue, joka tunnetaan historiallisesti Vähä-Aasiana tai Anatoliana, heijastaa merkittävää ja kiehtovaa historiaa vakiintuneella asutuksella, joka juontaa juurensa 800-luvulle eKr. Anatolia on nähnyt käytännöllisesti katsoen kaikkien suurten länsimaisten sivilisaatioiden tulevan ja menevän, mukaan lukien assyrialaiset, heettiläiset, frygialaiset, urartialaiset, kreikkalaiset ja roomalaiset. Arvokkaita esineitä jätettiin jäljelle, mukaan lukien se, jonka uskotaan olevan ensimmäinen koskaan maalattu maisemakuva ja ne ovat esillä Ankaran Anatolian kulttuurien museossa. Monet museoiden esineistä ovat ainoita vihjeitä varhaisimpia sivilisaatioita kohtaan.

Jotkut hienoimmista kohteista syntyivät hellenistisen ajanjakson aikana, kuten muinaisen Troijan jäännökset ja Lycian raunioituneet siirtokunnat. Vaikuttavin niistä on muinainen Efesos. Uskotaan, että Neitsyt Maria vietti viimeiset päivänsä pienessä talossa Efesoksen laidalla, kun evankelista Johannes tuli huolehtimaan hänestä. Talo on nyt roomalaiskatolisten pyhiinvaelluspaikka ja se on saanut Vatikaanin virallisen hyväksynnän.

Vuonna 560 eKr. Persian kuningas Kyros valloitti kaikki ja kaiken ja alisti pian Egeanmeren kaupungit valtaansa. Kuitenkin 200 vuotta myöhemmin Aleksanteri Suuri voitti heidät. Hän johti makedonialaiset itään Anatolian halki aina Intiaan asti pyrkiessään saamaan Aasian herruuden. Toki hän myös valloitti nopeasti koko Lähi-idän Kreikasta Intiaan.

Sen jälkeen kun Rooma valloitti sen 2. vuosisadalla eKr., Vähä-Aasia nautti vuosisatojen rauhasta. Keskiajalla osana Bysantin valtakuntaa siitä tuli kristinuskon keskus.

turkin historia

Suuri Seldžukki-imperiumi, joka sijaitsee Persiassa, oli ensimmäinen todellinen turkkilainen valtio Anatoliassa. Tällä imperiumilla oli erottuva kulttuuri kauniilla arkkitehtuurilla ja muotoilulla. Seldžukkien valtakunta heikkeni nopeasti, kun Anatolia pirstoutui useiksi pieniksi emiraateiksi. Turkkilaiset siirtyivät vähitellen näihin valtioihin yksi kerrallaan ja lopulta niistä kasvoi lähihistorian suurin imperiumi, Ottomaanien valtakunta. Ottomaanit hallitsivat yli kuusi vuosisataa vuoteen 1922 asti. Seuraavana vuonna Vähä-Aasiasta tuli Atatürkin johtama suurempi osa Turkin tasavaltaa.

Mustafa Kemal Atatürk oli modernin Turkin kehityksen päätekijä. Entinen armeijan upseeri tuli Turkin ensimmäiseksi presidentiksi ja ohjasi maata Ottomaanien valtakunnan raunioista. Atatürk esitteli dramaattisia uudistuksia, jotka koskettivat kaikkia turkkilaisen elämän osa-alueita. Siellä oli monia merkittäviä muutoksia, mukaan lukien arabian kirjoitusten korvaaminen latinalaisilla kirjaimilla. Perusopetus tehtiin pakolliseksi ja uskonnollinen laki poistettiin. Naisille annettiin yhtäläiset oikeudet huoltajuus- ja perintöasioissa ja vuoteen 1934 mennessä naisten oikeudet olivat ulottuneet yleiseen äänioikeuteen.

Atatürk oli ja on edelleen kansallissankari – valtava läsnäolo Turkin pitkässä historiassa. Jokaisesta kaupungista ja kylästä löydät muistutuksia johtajasta kaikkialla, missä käännyt. Ajan myötä Atatürkistä tulee entistä enemmän sankari, kun maan kansa tunnustaa hänen poikkeuksellisen vaikutuksensa Turkin tekemisessä nykypäivään.

Turkkilainen ruoka ja juoma

turkkilainen ruoka ja juoma

Turkkilainen ruoka on yksi maailman parhaista. Ilmastoalueita riittää useimpien raaka-aineiden kasvattamiseen paikallisesti, joten tarjolla on laaja valikoima tuotteita, jotka kiihottavat ja houkuttelevat makua. Kuuluisten kebab-ruokien lisäksi tarjolla on monia muita perinteisiä turkkilaisia ruokia. Meze (alkupalat), joista Turkki on oikeutetusti kuuluisa, on valikoima satoja pieniä ruokia yksinkertaisista yhdistelmistä, kuten juustosta melonin kanssa taidokkaasti täytettyihin vihanneksiin. Näitä tarjoillaan kaikissa turkkilaisissa ravintoloissa ja niihin liittyy perinteisesti Raki, selkeä aniksenmakuinen väkevä alkoholijuoma, jonka väitetään olevan Turkin kansallinen alkoholijuoma.

Turkin suosituimmat oluet ovat kotitekoiset Efes Pilsen ja Tuborg ja vaikka viiniteollisuus ei ole vielä ymmärtänyt koko potentiaaliaan niin tunnetuimmat merkit Kavaklidere ja Doluca valmistavat sekä puna- että valkoviinejä.

Shoppailu

Shoppailu Turkissa tarjoaa epätavallisimman ja monipuolisimman valikoiman lahjoja, jotka houkuttelevat myös muita kuin ostajia.

Perinteiset käsityöt, kuten matot, kilimit, kuparituotteet, maalattu keramiikka ja korut, ovat suosittuja ostoksia sekä hyvä valikoima nahkatavaroita, sandaaleja ja rantaasuja, joita löytyy useimmista suurimmista lomakohteista.

Turisti- ja rannikkoalueilla aukioloajat ovat melko joustavia ja kesällä monet kaupat ovat auki myöhään iltaan, seitsemänä päivänä viikossa, jolloin turistit voivat katsella rauhassa ja paeta päivän helteestä.

Matkamuistomyymälöissä ja kioskeissa kannattaa aina kokeilla tinkimistä. Ruokaostoksia varten paikalliset minimarketit tarjoavat perustarpeet, kun taas suurten lomakeskusten läheltä löytyvät supermarketit ovat samanlaisia kuin kotonamme. Useimmissa lomakeskuksissa on viikoittainen markkinat, joissa myydään paikallisia tuotteita, käsitöitä ja tekstiilejä ja ne ovat vierailun arvoisia.

shoppailu turkissa

Liikkuminen

Auton vuokraaminen on yksi parhaista tavoista liikkua ja se antaa sinulle vapauden tutkia ympäristöä rauhassa. Kaupunkien ja lomakeskusten paikallisliikenne koostuu dolmus- tai minibusseista (takseista), jotka kulkevat pisteestä toiseen ja voit hypätä kyytiin ja pois missä tahansa reitin varrella ja maksaa kuljetun matkan mukaan.

Tekemistä

Turkki tarjoaa laajan valikoiman aktiviteetteja pariskunnille ja perheille. Vesiurheilulajit, kuten purjelautailu, vesihiihto ja melonta ovat suosittuja tietyillä rannoilla monissa suurissa lomakohteissa tai niiden lähellä. Laitesukellusta on myös laajalti saatavilla ja rauhalliset, kirkkaat vedet ovat ihanteellisia aloitteleville sukeltajille. Kävely ja vaellus ovat yhä suositumpia ja ne tarjoavat yhden parhaista tavoista tutustua maaseutuun.

Turkin valuutta

Turkin liira (YTL) on Turkin virallinen valuutta. ”Y” tarkoittaa ”Yeni” (”uusi”) turkkiksi, koska uudet setelit ja kolikot korvasivat vanhan valuutan, joka poistettiin liikkeestä tammikuussa 2006. Sen voi vaihtaa pankistasi etukäteen, jolloin suosittelemme tilaamaan rahat vähintään kaksi viikkoa ennen lähtöpäivääsi. Vaihtoehtoisesti voit vaihtaa rahaa tai matkasekkejä, kun olet saapunut Turkkiin. Kaikkien tärkeimpien valuuttojen vaihtaminen on helppoa valuutanvaihtopisteissä, posteissa ja hotelleissa. Vaihtotoimistot sijaitsevat myös useimpien Turkin lentokenttien tuloaulassa.

Valuutan voi saada myös pankkiautomaateista/pankkiautomaateista kaikkialta Turkista, mikäli koneen symbolit vastaavat pankki-/käteiskorttisi symboleja. Pankkisi pitäisi pystyä antamaan sinulle lisätietoja korttisi käytöstä ulkomailla. Jos sinulla on jossain vaiheessa pulaa Turkin liirasta, monet rannikon lomakohteiden ja suurempien kaupunkien kaupat ja ravintolat hyväksyvät maksun ulkomaan valuutassa. Mutta jos aiot matkustaa muualle maata, kannattaa ottaa mukaan Turkin liira.

Passit & Viisumit

Suomen kansalaiset tarvitsevat tavallisen 3 – 10 vuoden passin, jonka on oltava voimassa vähintään 6 kuukautta Suomeen palaamisen jälkeen. Suomen kansalaisilta ei vaadita viisumia alle 3 kk oleskeluun.

Turkissa vierailevien matkailijoiden oleskelun kokonaisaika ei saa ylittää 90 päivää 180 päivän jaksolla. Yli edellä mainitun 90 päivää maassa oleskelevien ulkomaalaisten matkailijoiden tulee hakea oleskelulupaa.

Turkin passilain mukaan maahan saapuvalla henkilöllä on oltava passissaan vähintään yksi tyhjä sivu Turkin viranomaisten maahantulo- ja maastapoistumisleimoja varten. Mikäli henkilön passissa ei ole tyhjää sivua viranomaisten merkintöjä varten, viranomaisilla on oikeus estää henkilön maahanpääsy.

Aikaero

Turkin ja Suomen välillä ei ole aikaeroa.

Rokotukset

Rokotustodistusta ei vaadita Turkkiin saapuessa. Tarkista aina hyvissä ajoin ennen lähtöä lääkäriltäsi, onko terveysministeriön mielestä tarpeellisia tai suositeltavia rokotteita tietyillä alueilla.

turkin loma

Turkki – Usein kysytyt kysymykset

Milloin Turkkiin kannattaa matkustaa?

Turkin läntisten Egeanmeren ja Välimeren rannikkokeskusten vierailijoiden pääsesonki on toukokuusta lokakuuhun, jolloin sää on tasaantunut ja päivät ovat pitkiä ja aurinkoisia. Lämpötilat vaihtelevat kauden puolivälistä 20 °C:n alku- ja loppuvaiheesta 30 °C:n puoliväliin heinä- ja elokuussa, mikä on myös suosituin vierailuaika, kun kaikki aktiviteetit ovat täydessä vauhdissa. Meren lämpötilat ovat lämpimiä ja ihanteellisia uimiseen läpi kesän, eikä ole epätavallista, että meressä voi uida myös marraskuussa.

Voinko käyttää matkapuhelintani?

Yleisesti ottaen matkapuhelinten peittoalue Turkissa on erittäin hyvä – poikkeuksena ovat syrjäisemmat ja/tai vuoristoisemmat alueet.

Mitä valuuttaa tarvitsen?

Uusi Turkin liira (YTL) on Turkin virallinen valuutta. Valuuttaa voi ostaa Suomesta, mutta suosittelemme tilaamaan vähintään kaksi viikkoa ennen lähtöpäivää, jotta vältytään viime hetken kiireeltä. Kun olet Turkissa, on helppo vaihtaa kaikki tärkeimmät valuutat valuutanvaihtopisteissä, posteissa (PTT) ja hotelleissa. Valuutan voi saada myös pankkiautomaateista/pankkiautomaateista kaikkialta Turkista, mikäli koneen symbolit vastaavat pankki-/käteiskorttisi symboleja. Pankkisi pitäisi pystyä antamaan sinulle lisätietoja korttisi käytöstä ulkomailla. Jos sinulla on jossain vaiheessa pulaa Turkin liirasta, ulkomaan valuutat, mukaan lukien puntaa, hyväksytään helposti monissa turistialueiden kaupoissa, hotelleissa ja ravintoloissa.

Matkashekit vai luottokortit?

Luottokortit hyväksytään nykyään erittäin laajalti kaupoissa ja joissakin ravintoloissa tärkeimmissä kaupungeissa ja lomakohteissa. Kannattaa kuitenkin aina tarkistaa etukäteen, jos aiot syödä aterian ja maksaa sen jälkeen kortilla. Monet pienet perheomisteiset ravintolat tai laitokset eivät välttämättä hyväksy kortteja. Pienemmät kylät ja paikat, jotka ovat syrjässä, eivät myöskään välttämättä hyväksy luottokortteja, joten varaa käteistä käteen. Valuutan saa pankkiautomaateista/pankkiautomaateista kaikkialta Turkista, jos koneen symbolit vastaavat pankki-/käteiskorttisi symboleja. Pankkisi pitäisi pystyä antamaan sinulle lisätietoja korttisi käytöstä ulkomailla. Matkashekit voi lunastaa pankeissa, valuutanvaihtopisteissä ja useimmissa suurissa hotelleissa.

Mikä on jännite ja tarvitsemmeko adaptereita?

Virta on 220 V. Pistorasiaan on kaksi pyöristettyä pistoketta, kuten Suomessa, joten et tarvitse adapteria.

Mitä minun pitäisi ottaa mukaan?

Löydät nyt suurimman osan länsimaisista tavaroista, mukaan lukien tärkeimmät lomatarvikkeet, kuten aurinko- ja aftersun voiteet, hyönteis- ja hyttyskarkotteet ja vastaavat, kuten useimmista suurimmista lomakeskuksista ja supermarketeista. Näiden tuotteiden ottaminen mukaan säästää aikaa ja varmistaa myös, että löydät haluamasi tuotemerkit. Kannattaa ottaa korkean suojan aurinkovoide, varsinkin sesonkiaikana, jolloin lämpötila voi kohota, leveälierinen aurinkohattu ja hyttyskarkotetta sekä huoneeseen että suihke itsellesi iltaisin ulkona ollessasi. Valokopio passistasi on hyödyllinen henkilöllisyystodistuksena ja jos ajat, myös kopio ajokortista autossa säilytettäväksi.

Ovatko kaupat auki saapumispäivänä?

Kesäkaudella ja varsinkin kylpyläalueilla supermarketit, minimarketit ja monet kaupat ovat avoinna päivittäin, usein alkuiltaan asti. Yleisenä ohjeena aukiolopäivät ja -ajat ovat seuraavat:

 • Pankit: 09.00-12.00 ja 13.30-17.00 maanantaista perjantaihin.
 • Postitoimistot: (merkitty keltaisilla PTT-kylteillä) 08.00 – 20.00 maanantaista lauantaihin ja 09.00 – 19.00 sunnuntaisin.
 • Museot – 09.00-17.00 tiistaista sunnuntaihin.
 • Apteekit (eksaani) – 09.00-19.00 maanantaista lauantaihin.
 • Kaupat: lomakohteissa ja erityisesti kesäkuukausina basaarit ja monet turistiliikkeet ovat avoinna päivittäin noin klo 9.00 myöhään iltaan, usein klo 22.00 asti. Tavallisemmat kaupat saattavat sulkeutua aikaisemmin illalla ja sunnuntaisin.
 • Supermarketit: Suurin osa supermarketeista on avoinna päivittäin ja isommat ovat usein auki 22.00 asti kesällä, muutamat ovat auki 24 tuntia.
 • Kahvilat ja ravintolat toimivat yleensä aukioloaikoina, eivätkä ne sulkeudu ennen aikaisin aamulla.

Onko siellä hyönteisiä?

Hyttysiä voi esiintyä tietyillä alueilla ja muurahaiset ovat yleisiä joillakin maaseutualueilla.

Millaista ajaminen on Turkissa?

Kuten muuallakin Välimerellä, muut tienkäyttäjät voivat näyttää suomalaisen mielestä ajavan arvaamattomalla tavalla. Tiet ovat yleensä hyvin hoidettuja, vaikka jotkut rannikko- tai vuoristotiet voivat olla kapeita ja mutkaisia. Sinun tulee olla tietoinen seuraavista seikoista:

 • Liikenne kulkee Turkissa oikealle, mikä tarkoittaa, että risteyksissä ja liikenneympyröissä on väistättävä oikealle (liikenneympyrään liittyvillä ajoneuvoilla on etuoikeus).
 • Turvavyön käyttö on pakollista.
 • On olemassa tiukat rattijuopumussäännöt, joten alkoholia ei saa käyttää, jos aiot ajaa. Satunnaistestit ovat melko yleisiä ja poliisi määrää paikan päällä sakkoja.
 • Jos toinen ajoneuvo vilkkuttaa sinulle valojaan takaapäin se tarkoittaa, että hän aikoo ohittaa sinut.
 • Sinun tulee ajaa aina tarkkaavaisesti ja olla varovainen ajettaessa pimeän aikaan, koska saatat törmätä riittämättömästi valaistuihin ajoneuvoihin, hitaasti liikkuviin kuorma-autoihin tai tien poikki vaelteleviin eläimiin.

Turkin matkailupalvelut ovat vastanneet matkailubuumiin tarjoten laajan valikoiman hotelleja ja lomakohteita kaikissa luokissa; majoitusvaihtoehtoja pienistä ja siisteistä huoneista, joista osa sijaitsee tulivuoren luolissa, maailmanluokan 4–5 tähden luksushotelleihin, mukaan lukien kauniit golf- ja rantalomakohteet Antalyan ja Belekin alueella sekä muilla Turkin Välimeren ja Egeanmeren rannikon alueilla.

Turkki tarjoaa edullisimmat lomat laadusta tinkimättä. Toisin sanoen, vietä unohtumaton unelmaloma Turkissa nauttien maailmanluokan laadusta alusta loppuun, maailman alhaisimpaan hintaan.

Esittelyvideo Turkista

Katso myös

moldova

Matkavinkkejä Moldovaan Matkustamiseen

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on pieni maa täynnä kauneutta, jota matkailijat eivät ole …