kroatia

Matkavinkkejä Kroatiaan Matkustamiseen

Kroatia on Keski-Eurooppaa lähinnä oleva Välimeren kohde. Lentomatka Helsingistä kestää vain 3 tuntia. Sen luonnonkauneudet ovat merkittäviä ja yksi maailman parhaiten säilyneistä. Se on nopeasti noussut Euroopan suosituimmaksi kohteeksi ja hyvästä syystä. Kallioinen rantaviiva jatkuu 1778 kilometriä ja sisältää mäntyjen reunustamia lahtia, leveitä hiekkarantoja ja viihtyisiä poukamia.

Ikään kuin tämä ei olisi tarpeeksi sillä siellä on lisäksi 1185 saarta, jotka vaihtelevat rehevistä ja metsäisistä karuihin ja mäkisiin. Huviveneiden omistajat rakastavat purjehdusmahdollisuuksia, auringonottajilla on uskomaton valikoima rantoja ja sukeltajilla on merenelämän paratiisi tutkittavana.

Miksi Kroatia?

Kauniiden maisemien lisäksi maalla on myös kiehtovaa historiaa ja kulttuurielämää. Sen eteläkärjessä sijaitseva Dubrovnikin muurien ympäröimä kaupunki on pakollinen pysähdyspaikka Välimeren risteilyille, mutta pitkä rannikko on täynnä jäänteitä Kroatian monipuolisesta menneisyydestä.

Roomalaiset pyyhkäisivät läpi kaksituhatta vuotta sitten jättäen amfiteatterin Pulaan ja Diocletianuksen palatsin Splitiin. Venetsian pitkään hallittamana monet rannikon satamat kantavat sen entisen päällikön erottuvan jäljen. Etelä-Dalmatian Hvarin ja Korculan kaupungit muistuttavat Pikku Venetsiaa ilman kanavia. Istriassa Rovinjin näyttävä kellotorni on mallinnettu sen mukaan Venetsian Pyhän Markuksen aukiolla.

kroatiaan matkustaminen

Toisin kuin italialaisvaikutteinen rannikko niin sen sisämaa oli osa Itävalta-Unkarin valtakuntaa ja näyttää siltä. Maan pääkaupungissa Zagrebissa on sellaista komeaa arkkitehtuuria, joka ei olisi paikallaan Wienissä tai Budapestissa. Lisäksi siinä on pieni keskiaikainen kortteli, joka muistuttaa hämärästi Prahaa. Zagrebin pohjoispuolella keskellä vihreitä mäkiä sijaitsee Varazdin, maan aliarvostetuin kaupunki. Varazdin sijaitsee liian kaukana rannikosta houkutellakseen paljon turisteja ja siinä on kuitenkin hämmästyttävän hyvin säilynyt barokkikeskus.

Kroatian nähtävyydet

Joten mitä nähdä ensin? Vaikka Kroatian sisämaa on myös kaunis niin monet turistit valitsevat yhden sen rannikon paikoista. Suurin osa maan kauniista paikoista sijaitsee Adrianmeren rannikolla (kansallispuisto Brijuni saaret, roomalainen areena Pulassa, kansallispuisto Kornatin saaret, vanhat kaupungit Dubrovnik, Zadar, Trogir, Sibenik, Split, kansallispuiston saari Mljet jne.). Kun vietät yhden päivän matkan sisämaassa niin voit vierailla useissa sen kaunottarissa, kuten Plitvicen kansallispuistossa, Krka-joen kansallispuistossa, Paklenican kansallispuistossa, jne.) Seuraava on henkilökohtainen luetteloni Kroatian vierailun kohokohdista:

kroatian nähtävyydet

Dubrovnik

Byron kutsui sitä ”Adrianmeren helmiksi” marmorilla päällystettyä ja renessanssiveistoksia täynnä olevaa kaupunkia ympäröivän upean seinäverhon vuoksi.

Hvarin kaupunki

Upean satamapromenadin ja veistoksisten julkisivujen lisäksi se on tulossa tunnetuksi Adrianmeren parhaasta yöelämästä.

Korculan kaupunki

Se muistuttaa jossain määrin Hvaria, varsinkin kapeita katuja, mutta se sijaitsee kapealla niemimaalla ja on hiljaisempi.

Rovinj

Istrian kaunein pikkukaupunki, joka on säilyttänyt perinteisen kalasataman maun huolimatta viime vuosien runsaasta turistivirrasta.

Plitvicen järvien kansallispuisto

Se on nähtävä voidakseen uskoa. 16 turkoosi järveä näyttävät hehkuvan ja vesiputouksia on kaikkialla. Se on Unescon maailmanperintökohde.

Brelan ranta

Mäntyjen reunustamat idylliset poukamat ulottuvat kuin pitkä rantojen kaulakoru. Forbes-lehti nimesi sen äskettäin yhdeksi maailman kahdenkymmenen suurimman rannan joukosta.

Purjehtiminen Kroatiassa

purjehtiminen kroatiassa

Yleensä turistit vuokraavat hotellihuoneen tai asunnon ja viettävät viikon rannalla makaamassa tietämättä, että ympärillä on paljon muitakin käyntikohteita. Sen sijaan, että vaihtaisit hotellia ja siirtäisit tavarasi paikasta toiseen yrittääksesi nähdä mahdollisimman paljon niin voit vuokrata veneen (kipparin tarvittaessa), vierailla kaikissa Kroatian rannikon ja saarten paikoissa ja viettää poikkeuksellisia lomapäiviä. Kroatian rannikolla on 1000 saarta, joten siellä ei ole suuria aaltoja ja avomerta. Olosuhteet ovat täydelliset mukavaan ja helppoon purjehdukseen. Avomeren yli ei ole pitkiä reittejä. Voit ankkuroida milloin haluat ja käydä uimassa. Purjehduslomien hinta Kroatiassa on sama kuin hotellimajoituksen hinta.

Kroatiaan matkustaminen

Autolla matkustaessa tulee huomioida, että kesäkaudella liikenne lisääntyy. Kansallinen lauttayhtiö on Jadrolinija ja kansallinen lentoyhtiö Croatia Airlines. Kroatian naapurivaltiot ovat Bosnia ja Hertsegovina, Italia, Montenegro, Slovenia, Serbia ja Unkari.

Riippumatta siitä minne siellä menet niin löydät ihmisiä, jotka haluavat toivottaa turistit tervetulleiksi 1990-luvun alun uuvuttavan sodan jälkeen. Englantia puhutaan laajalti ja kustannukset ovat suhteellisen kohtuulliset muuhun Euroopan rannikkoon verrattuna. Joten, mitä sinä odotat? Lisätietoja Kroatiasta löytyy viralliselta verkkosivustolta www.croatia.hr

Esittelyvideo Kroatiasta

Katso myös

moldova

Matkavinkkejä Moldovaan Matkustamiseen

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on pieni maa täynnä kauneutta, jota matkailijat eivät ole …