wanha raahe 2022

Wanha Raahe

Wanha Raahe on Pohjois-Pohjanmaalla sijaitsevan Raahen kaupungin vanha idyllinen puukaupunginosa. Jos suunnittelet matkaa Pohjois-Suomeen, kannattaa vierailla Raahen vanhassa kaupungissa. Alue sijaitsee rannikolla ja käsittää noin 200 talousrakennusta ja 150 puista asuinrakennusta, jotka ovat peräisin 1800-luvulta. Se on yksi Suomen vanhimmista ja parhaiten säilyneistä puukaupungeista.

Alue suunniteltiin kaupalliseksi ja kulttuuriseksi keskukseksi ja turistipisteeksi, jossa Raahen vierailijat voivat kokea kaupungin historiallista perintöä ja rikkautta. Koska se on renessanssin asemakaavan suojeluksessa, vanha kaupunki on säilynyt nykypäivään hyvässä kunnossa ja hämmästyttää turisteja kauneudellaan ja ainutlaatuisuudellaan.

Wanhan Raahen historia

Vanha kaupunki kattaa Raahen kaava-alueen pohjoisosan vuoden 1650 asemakaavan perusteella. Vuonna 1810 kaupunkia tuhosi tuhoisa tulipalo, joka tuhosi 60 rakennusta, mikä tuolloin edusti kolme neljäsosaa kaupungista. Koska tuli levisi pääosin Raahen keskusta-alueelle, suurin osa vanhasta kaupungista muuttui raunioiksi. Suurin osa tämän päivän rakennuksista on peräisin jälleenrakennusajalta ja ne ovat yhdistelmä puista klassismia ja empire-tyyliä.

vanha raahe 2022

Tontit myytiin kauppiaille ja laivanvarustajille, jotka rakensivat taloja sen ajan tyylistandardien mukaan. Kauniit ja näyttävät talot tekivät Raahen vanhasta kaupungista merkittävän matkailukohteen. Jotkut rakennuksista ovat menettäneet asuinasemansa ajan myötä ja niistä on tullut liikerakennuksia. Noin 150 rakennusta on säilyttänyt käyttötarkoituksensa nykypäivään.

Vanhankaupungin alueella on kaksi valtakunnallisesti merkittävää toriaukeaa. Myhrbergin puistolla on pitkä neljän vuosisadan historia ja se on yksi kolmesta Suomessa säilyneestä 1600-luvun puistoista. Pekkatori on Raahen tunnetuin 1800-luvun toreista. Aukio on kuuluisa sen keskellä sijaitsevasta vaikuttavasta patsaasta. Muistomerkki on omistettu Raahen perustajalle ja Suomen maaherralle Pietari Brahelle.

Vuonna 2019 perustettiin säätiö, jonka tehtävänä on edistää ja tukea puukaupungin peruskorjausta ja ylläpitoa. Myös Raahen kaupungintalo haluaa tehdä joitakin muutoksia asemakaavaan lisätäkseen vanhan kaupungin alueen houkuttelevuutta yrityksille ja matkailijoille.

Missä Wanha Raahe sijaitsee?

Opastetut kierrokset

Vanhakaupunki on vilkas ja kompakti alue, johon voi tutustua kävellen, pyörällä tai autolla. Nappaa välipala ja kulje kaduilla ja suurilla aukioilla ihaillen 1800-luvun arkkitehtuuria. Osa puurakennuksista on muutettu museoiksi, joten älä epäröi käydä niissä tutustumassa Raahen historiaan ja kulttuuriin.

Jos et halua tutustua kaupunkiin yksin, voit varata opastetun kierroksen. Paikallinen opas esittelee vanhankaupungin tärkeimmät nähtävyydet ja kertoo Raahen historiasta yksityiskohtaisesti ja mukaansatempaavasti. Opit upeasta purjelaivakaudesta, kauppiaiden ja laivanomistajien elämäntavasta, vuoden 1810 suuresta tulipalosta, jälleenrakennusajasta ja monista muista mielenkiintoisista tarinoista. Kierroksella voi olla enintään 30 osallistujaa. Lipun voit ostaa täältä