soveliuksen talo

Soveliuksen Talo

1700-luvulta peräisin oleva Soveliuksen talo on yksi Raahen vanhimmista rakennuksista. Kauppias Matts Sovelius osti 5.5.1777 tontin Raahen ensimmäisen pormestarin kaupunginpalatsin läheisyydestä ja rakensi uuden talon. Se oli porvarillinen kaksikerroksinen talo, joka oli vuorattu peitelevyllä ja täynnä kaikkia 1700-luvun trendikkäitä ominaisuuksia. Nykyään rakennus toimii museona, joka esittelee laivanvarustajan ja kauppiaan ylellistä elämää purjekauden aikana.

Soveliuksen talon historia

Sovelius-talon rakentaminen päättyi 1780-luvun alussa. Talossa tehtiin ikkuna- ja julkisivuremontti 1800-luvulla. Myös pieniä sisustusmuutoksia tehtiin uusien omistajien saapuessa. Muuten talo on onnistunut säilyttämään alkuperäisen ulkoasunsa hyvin. Sovelius-perheellä on ollut suuri vaikutus Raahen historiaan sen perustamisesta lähtien. Suurin osa sen jäsenistä oli kauppiaita ja laivanomistajia. 1700-luvulta peräisin olevan kaksikerroksisen kartanon lisäksi perhe rakensi muita taloja eri puolille kaupunkia korkeimpien ylellisyysstandardien mukaisesti. Talojen koko ja runsaus osoittavat, kuinka vaikutusvaltainen kauppiasperhe oli Raahessa.

soveliuksen talo 2022

Sovelius-talossa asui 1700- ja 1800-luvuilla monia suvun jäseniä, mukaan lukien Mattsin tytär ja hänen miehensä sekä vaikutusvaltainen laivanvarustaja Johan Sovelius. Merimies Henrik Sovelius perusti vuonna 1886 avustusrahaston ja päätti vuokrata talon yläkerran vuokralaisille ja jättää pohjakerroksen perheenjäsenille. Jotkut yhteisöt ja yksityishenkilöt vuokrasivat taloa vuoteen 1974 asti, jolloin se vuokrattiin Raahelle. Vuonna 1989 talo siirtyi Raahen museon haltuun, mikä muutti yläkerran purjehdusajan museoksi.

Museo

Yläkerta kunnostettiin 1700-luvun laivanvarustajan asunnon tyyliin. Vierailijat voivat nähdä kultaisen purjehduskauden kauppiaiden ylellisen elämäntavan, mukaan lukien upeat huonekalut, keskiaikainen piano, laivamaalauksia, aikakauden uutuuksia, tyylikkäitä astioita, kauniisti koristeltu takka ja muita esineitä, jotka vievät sinut ajassa taaksepäin. Hallissa kukkivat viherkasvit ovat samat kuin 1800-luvulla maalaismaisissa taloissa käytetyt kasvit. Joitakin lajeja ovat kiinalainen ruusu, kotikuusi ja apostolin miekka. Ne sulautuvat täydellisesti talon ylelliseen suunnitteluun ja lisäävät ripauksen raikkautta. Seinät ovat eloisia ja silmiä miellyttäviä niitä koristavien maalausten ansiosta. Maalaukset kuvaavat purjelaivoja, luontomaisemia, eläimiä ja muotokuvia perheenjäsenistä.

Missä Soveliuksen talo sijaitsee?

Ennen joulua talo on koristeltu 1800-luvun joulukoristeilla ja tarinat vanhoista perinteistä täydentävät tunnelmaa. Museo on avoinna viikonloppuisin klo 12-16. Paikka opastetulle kierrokselle tulee varata etukäteen. Enintään 10 henkilöä voi osallistua opastetulle kierrokselle, jonka aikana sinulle esitellään kaikki yläkerroksen huoneet ja annetaan yksityiskohtaista tietoa esineistä ja talon omistajasta.