saloisten kotiseutumuseo

Saloisten Kotiseutumuseo

Saloisten kotiseutumuseo on ainutlaatuinen paikka, jossa pääset kokemaan paikallisyhteisöjen kulttuuria. Museon näyttelyt on jaettu 18 rakennukseen ja kertovat saloisten erilaisista talonpoikaiselinkeinoista. Kun kuljet museon laajalla alueella, näet sepänpajan, kalamajan, tuulimyllyn ja muita mielenkiintoisia rakennuksia ja esineitä.

Saloisten kotiseutumuseon historia

Ensimmäinen askel museon perustamiseen oli Saloisten kotiseutu- ja museoyhdistyksen perustaminen vuonna 1965. Ensimmäiset rakennukset, jotka yhdistys sai Saloisten kunnasta olivat kaksi viljavajaa, jotka kunnostettiin museoesineiden säilytystilaa varten. Toinen kunnan suuri askel, joka auttoi museota kasvamaan oli tontin lahjoittaminen yhdistykselle. Tyhjä maa muuttui pian minikyläksi, kun museoalueelle siirrettiin yhä enemmän rakennuksia. Saloisten sulauduttua Raaheen museoyhdistys siirtyi Raahen hallinnon käsiin.

saloisten kotiseutumuseo 2022

Rakennuksia ja esineitä

Museoalueella on 18 historiallista rakennusta. Ne ovat kunnostettuja ja miellyttäviä silmällä. Päätös maalata kaikki rakennukset punavalkoiseksi lisäsi merkittävästi museon esteettistä arvoa. Metsän keskellä sijaitsevassa museossa voit nauttia raikkaasta ilmasta ja kauniista linnunlaulusta samalla kun tutustut rakennuksiin. Kun lähestyt kompleksia, tuulimylly erottuu joukosta jättimäisine valkoisin siivein. Lähellä on viljavaja. Kun jatkat museokierrosta, näet kalastajatalon, joka juontaa juurensa 1800-luvulta. Pieni talo näyttää, kuinka kalastajat elivät menneisyydessä huonosti varustetuissa ja ahtaissa huoneissa.

Suolavaja on suuri aitta, jota käytettiin suolan varastointiin purjelaivojen aikakaudella. Aluksi se sijaitsi rannalla, sitten siirrettiin museokylään vuonna 1985. Toinen mielenkiintoinen rakennus on 1700-luvun kaksikerroksinen parvi, jonka venäläiset rikkoivat Suomen sodan aikana. Huhujen mukaan rakennuksessa kummittelee. Jos olet intohimoinen vanhaan tekniikkaan, tarjolla on kaksi laitevajaa työkaluineen, työkoneita, traktoreita ja hevosvetoisia ajoneuvoja. Erillisessä varastotilassa on paloauto 1930-luvulta. Museon alueelta löytyy myös ikivanha soutuvene.

Missä Saloisten kotiseutumuseo sijaitsee?

Saunan ystävät haluavat tutustua 1800-luvun savusaunaan. Lähistöllä on vaatimaton puinen kaivo piilossa valtavien mäntyjen varjossa. Saloisten kotiseutumuseon kokoelmissa on 1500 esinettä. Niiden joukossa on kirveitä, mittareita, sahoja, kahvimyllyjä, häkkejä ja jopa kaksoisrattaita, jotka näyttävät aivan erilaiselta kuin nykyään käytetyt hienot rattaat.

Museo koskettaa myös saloislaisten henkistä puolta, sillä siellä on kokoelma paikallisen kirjailijan hengellistä kirjallisuutta. Ammattitaitoinen opas kertoo jokaisen esineen tarinan ja kertoo Saloisten perinteistä, harrastuksista ja elämäntavoista. Museo sijaitsee Arkkukarissa, 7 km Raahesta ja on avoinna vain kesäisin. Voit halutessasi kiertää myös muut Raahen nähtävyydet.