tunnettuja raahelaisia henkilöitä

Tunnettuja Raahelaisia Henkilöitä

Sivustolla esitellään eri aikoina vaikuttaneita tunnettuja raahelaisia merkkihenkilöitä eli Raahesta kotoisin olevia julkisuuden henkilöitä.

Mistä Raahe on tunnettu?

Raahe on tunnettu julkisuuden henkilöistään, pesäpallosta ja historiastaan sekä nähtävyyksistä. Raahe on myös idyllinen merenrantakaupunki, joka erottuu omaleimaisena historiaan ja mereen tukeutuvana lapsiystävällisenä pikkukaupunkina, jossa kaikki palvelut ovat helposti saavutettavissa, missä päin kaupunkia sitten asutkaan ja joka on positiivisesti erottuva tapahtumien, teollisuuden, matkailu- ja liikuntapalveluiden sekä ympäristön perusteella ainutlaatuisena kokonaisuutena.

Tunnettuja raahelaisia listamme

Jenni Aleksandrova – radiojuontaja

Jenni Aleksandrova (s. 1980) on Raahesta kotoisin oleva radio- ja tv-juontaja. Menestyksekkään uransa alkuaikana hän työskenteli useilla radioasemilla, mukaan lukien Radio Rock, Radio Suomipop ja Radio Aalto. Hän juonsi televisiossa mm. The Voice of Finlandia ja Kuninkaalliset Häät -ohjelmissa. Lisäksi hän työskenteli Nelosen kanavalla uutistoimittajana ja Kummalliset kammot -ohjelman juontajana.

Joonas Donskoi – jääkiekkoilija

Joonas Donskoi (s. 1992) on Raahesta kotoisin oleva jääkiekkoilija, joka pelaa laitahyökkääjänä NHL-joukkue Seattle Krakenissa. Hän aloitti jääkiekon pelaamisen Raahen Teräs-Kiekossa viisivuotiaana. 15-vuotiaana hän muutti Ouluun, jossa hän pelasi useita kausia paikallisjoukkueessa. Vuonna 2009 hän teki sopimuksen Kärppien kanssa ja teki debyyttinsä Suomen jääkiekon eliittisarjassa. Vuonna 2010 hänestä tuli alle 18-vuotiaiden MM-pronssimitali. Hänen NHL-uransa alkoi vuonna 2015, kun hän liittyi San Jose Sharksiin.

Sanna Hirvaskari – tanssinopettaja, tanssija ja juontaja

Sanna Hirvaskari (s. 1981) on tanssija ja tv-juontaja, joka on kuuluisa esiintymisestä MTV3:n Tanssii tähtien kanssa -ohjelmassa. Hän voitti kauden 2006 ja sijoittui kolmanneksi kaudella 2007 tanssinopettajana. Hänen menestyneimmät televisioroolinsa olivat Miss Suomi 2009 ja lauluohjelman Biisikärpänen juontaja. Vuonna 2009 Iltalehden lukijat äänestivät Hirvaskarin Suomen kuumimmaksi tv-juontajaksi.

Katja Hänninen – kansanedustaja

Katja Hänninen (s. 1980) on suomalainen vasemmistopoliitikko, joka asuu Raahessa. Hän on toiminut Raahen kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2009. Vuonna 2014 hänestä tuli kansanedustaja, joka korvasi yhden Euroopan parlamenttiin valitun kollegansa. Hän on eduskunnan valtiovarain- ja talousvaliokunnan jäsen.

Minna Jatkola – kuvataiteilija

Minna Jatkola (s. 1974) on raahelainen kuvataiteilija, joka tunnetaan suurikokoisista yhteiskuntaa kuvaavista maalauksistaan. Hän käsittelee sellaisia aiheita kuin asunnottomuus, yksinäisyys ja ikuinen identiteetin etsiminen. Jatkolalla on rikas koulutustausta, hän on opiskellut mm. Aalto-yliopiston taideteollisesta korkeakoulussa ja Lahden taideinstituutissa. Hänen töitään on ollut esillä Helsingin Galleria Heinossa.

Jyri Junnila – jääkiekkoilija

Jyri Junnila (s. 1984) on jääkiekkoilija ja valmentaja, joka tällä hetkellä valmentaa Raahen Jääkiekkoklubia. Hän pelasi runkosarjassa 661 ottelua ja teki 166 pistettä. Hän voitti kolme kertaa SM-kultaa Kärpissä, hopeaa vuonna 2003 ja pronssia vuonna 2006. Hän on myös vuoden 2004 alle 20-vuotiaiden MM-pronssimitali.

Lotta Jääskelä – muusikko

Lotta Jääskelä (s. 1985) on Raahesta kotoisin oleva laulaja ja lauluntekijä, jonka suomalainen yleisö tuntee nimellä Ylva Haru. Hänellä on tällä taitelijanimellä julkaistut Tuulensuoja-EP ja albumi Linnut. Hänellä on myös kaksi englanninkielistä albumia: It’s About the Feeling ja Blue Autumn.

Inkeri Kerola – kansanedustaja

Inkeri Kerola (s. 1957) on poliitikko, joka oli keskustan kansanedustaja vuosina 1999-2015. Viimeiset neljä vuotta hän toimi sivistysvaliokunnan varapuheenjohtajana. Lisäksi hän oli Raahen kaupunginvaltuutettu 1993-2017. Vuosina 1997-1998 hän oli Raahen kaupunginvaltuuston puheenjohtaja. Kerola valmistui opettajaksi vuonna 1980 ja valmistui erityisopettajaksi vuonna 1996.

Petri Keskitalo – yleisurheilija

Petri Keskitalo (s. 1967) on entinen yleisurheilija ja Raahen Vesan kasvatti. Hänellä on edelleen hallussaan useita kansallisia ennätyksiä pikamatkoilla, pituushypyssä sekä moniottelussa. Hän voitti kultamitalin kymmenenottelun nuorten MM-kisoissa 1986. Hänen paras tuloksensa aikuisten kilpailuissa oli viides sija 1991 Tokion maailmanmestaruuskilpailuissa.

Heikki Kinnunen – näyttelijä

Heikki Kinnunen (s. 1947) on laulaja ja näyttelijä, joka on tullut tunnetuksi tv-sketseistään ja erinomaisesta teatteriesityksistään. Hän aloitti uransa Lapuan Oopperassa vuonna 1966. Vuosina 1971-1977 hän oli Turun kaupunginteatterin jäsen. Kinnunen oli osa Turun Teatterin suosiota ja mainetta kasvattavaa kultaista kokoonpanoa. Kinnunen näytteli myös Helsingin ja Tampereen teattereissa. Televisiossa hänet tunnetaan sketsipohjaisista viihdeohjelmistaan.

Laura Kivistö – jalkapalloilija

Laura Kivistö (s. 1981) on jalkapalloilija, joka pelaa naisten liigassa PK-35:ssä. Hän voitti Suomen mestaruuden ja Suomen Cupin vuonna 2004, Suomen mestaruuden 2008 ja Suomen Cupin vuonna 2013. Hän on pelannut maajoukkueessa 15 ottelua.

Hannu Lassila – jääkiekkoilija

Hannu Lassila (s. 1954) on entinen jääkiekkomaalivahti. Hän oli Suomen maajoukkueen jäsen ja pelasi kahdessa MM-kisoissa ja kerran Kanadan Cupissa. Hän voitti kultamitalin sekä Suomen että Ruotsin mestaruuskilpailuissa. Hän voitti SM Liigan vuonna 1983 ja voitti pronssia vuosina 1976 ja 1982.

Juha-Pekka Leppäluoto – muusikko

Juha-Pekka Leppäluoto (s. 1974) on raahelainen muusikko, joka toimii laulajana ja kitaristina metalliyhtyeessä Charon. Hän on myös sinfonisen metalliyhtyeen Northern Kingsin jäsen. 2000-luvulla hän oli Poisonblackin jäsen ja lauloi vuonna 2003 julkaistulla Escapextancy-albumilla. Hän jätti yhtyeen albumin julkaisun jälkeen ja liittyi Charoniin. Lisäksi Leppäluoto työskenteli näyttämömusiikin säveltäjänä Raahen teatterissa. Vuodesta 2016 lähtien on ollut soolouralla ja julkaissut ensimmäisen sooloalbuminsa Piilevää pimeää vuonna 2020.

Tero Liete – toimittaja

Tero Liete (s. 1958) on raahelta kotoisin oleva radiojuontaja, joka on tullut tunnetuksi vuonna 1980 alkaneesta Rockradio -musiikkiohjelmasta. Jonkin ajan kuluttua Liete nimitettiin Ylesradion musiikkitoimittajaksi. Hän työskenteli myös Radiomafiassa sen perustamisesta lähtien. Nykyään Liete on mukana Radio Suomi -kanavan toiminnassa luoden ohjelmia kuten Poppikoulu-tietokilpailua ja Kadonneiden levyjen metsästäjät.

Matti Lievonen – toimitusjohtaja

Matti Lievonen (s. 1958) toimi Neste Oil Oyj:n toimitusjohtajana vuosina 2008-2018. Hän aloitti uransa projektiinsinöörinä ja automaatiopäällikkönä paikallisissa yrityksissä. Sitten hän muutti Ranskaan työskentelemään teknisenä johtajana Stracelin tehtaalla. Hän oli osa UPM-konsernin johtoryhmää vuosina 1986–2008. Vuodesta 2018 lähtien hän on toiminut Fortumin hallituksen puheenjohtajana.

Reijo Lumisalmi – säveltäjä

Reijo Lumisalmi (1949 – 1987) oli harrastajamuusikko, joka nousi musiikkimaailmassa suosituksi ikimuistoisten kappaleidensa Yksinäinen (1979) ja Suvivalssi (1980) ansiosta. Hän on säveltänyt lukuisia kappaleita suomalaisille laulajille. Esimerkiksi Ahti Lammin debyyttialbumille vuonna 1980 hän loi 5 kappaletta.

Hanna-Leena Mattila – kansanedustaja

Hanna-Leena Mattila (s. 1968) on raahelainen poliitikko. Hän on ollut Raahen kaupunginvaltuutettu vuodesta 2009 lähtien ja kansanedustaja vuodesta 2018 lähtien. Hän sai kansanedustajastatuksensa kesäkuussa 2018, kun hän korvasi kollegan. Vuoden 2019 vaaleissa hän sai uuden eduskuntapaikan Oulun vaalipiirissä.

Tapani Mattila – kaupunginjohtaja

Antti Tapani Mattila (s. 1966) toimi useiden Suomen kaupunkien johtajana. Vuosina 2003-2007 hän työskenteli Hankasalmen kaupunginjohtajana. Sitten hänet valittiin Jämsän kaupunginjohtajaksi, joka toimi virassa 2007-2010. Hän toimi myös Nokian kaupunginjohtajana vuosina 2010-2013. Mattila syntyi ja kasvoi Raahessa. Hän opiskeli Oulun yliopistossa, jossa hän suoritti tekniikan maisterikurssin.

Martti Merenmaa – kirjailija

Martti Merenmaa (1896 – 1972) oli toimittaja ja kirjailija. 18-vuotiaana hän pakeni kotoa ja päätyi Pietariin, jossa hän opiskeli Taideakatemiassa. Hän palasi kotikaupunkiinsa vuonna 1917 ja ilmoittautui Raahen Porvari- ja Kauppakouluun. Sisällissodan alkaessa hän keskeytti opinnot. Sodan jälkeen hän jätti opinnot lopullisesti ja ryhtyi Karjalanmaa-lehden päätoimittajaksi. Hän työskenteli myös muissa kirjallisuuslehdissä. Merenmaa palkittiin Pro Finlandia -mitalilla 1957 ja Aleksis Kiven palkinnolla 1943.

Janne Niinimaa – jääkiekkoilija

Janne Niinimaa (s. 1975) on entinen jääkiekkoilija, joka voitti olympiapronssia 1998, MM-kultaa vuonna 1995 ja pronssia vuoden 2000 MM-kisoissa. Pelaamissaan 741 runkosarjaottelussa hän teki 54 maalia ja antoi 265 syöttöä. Hän pelasi uransa aikana neljässä jääkiekkosarjassa: Suomessa, Ruotsissa, Sveitsissä ja NHL:ssä. Hän lopetti uransa vuonna 2014.

Lasse Paakkonen – hiihtäjä

Lasse Paakkonen (s. 1986) on entinen hiihtäjä, joka osallistui MM-kilpailuihin vuosina 2008–2016. Hänen paras tuloksensa oli kahdeksas sija Oslon sprinttikilpailussa vuonna 2010. Hän sijoittui myös kymmenenneksi Vancouverin olympialaisten parisprintissä 2010.

Jere Pehkonen – radiojuontaja

Jere Pehkonen (s. 1989) on radiotoimittaja, joka työskentelee YleX-radiokanavalla. Aikaisemmin hän toimi juontajana Yle Puhe -radiokanavalla. Pehkonen on kotoisin Pattijoelta.

Markus Poukkula – jääkiekkoilija

Markus Poukkula (s. 1988) on jääkiekkoilija, joka pelaa Ranskan Ligue Magnusissa. Hän aloitti jääkiekon pelaamisen kuuden vuoden iässä. Sitten hän siirtyi JYP:n C-juniorijoukkueeseen ja kehittyi JYP:n aikuisten SM-liigajoukkueeksi. Pelattuaan useissa Suomen ja Saksan joukkueissa vuonna 2021 Poukkula teki sopimuksen Brûleurs de Loups de Grenoblen kanssa, jossa hän pelaa tähän päivään asti.

Samuli Putro – lauluntekijä ja muusikko

Samuli Putro (s. 1970) on raahelainen muusikko ja lauluntekijä. Hänen perheensä muutti Raaheen hänen syntymänsä jälkeen, joten hän vietti lapsuutensa ja nuoruutensa pohjoisessa merikaupungissa. Vuodesta 1992 vuoteen 2007 hän kuului Zen Cafe -yhtyeeseen, jossa hän toimi kitaristina ja lauluntekijänä. Kun yhtye piti tauon, Putro päätti aloittaa soolouransa. Hän julkaisi seitsemän albumia soololaulajana. Hän sävelsi myös musiikin joihinkin elokuviin, mukaan lukien Freetime Machos ja Menolippu Mombasaan.

Yrjö Reinilä – kaupunginjohtaja

Yrjö Reinilä (1916 – 2010) oli tärkeä henkilö Raahen hallinnossa 1960- ja 1970-luvuilla. Hän toimi Raahen kaupunginvaltuutettuna ja pormestarina vuosina 1961-1979. Ennen korkea-arvoiseen virkaan ryhtymistään hän toimi Raahen kunnanjohtajana ja omisti asianajotoimiston.

Miikka Salomäki – jääkiekkoilija

Miikka Salomäki (s. 1993) on jääkiekkoilija, joka edustaa sveitsiläistä Laussanea. Hän debytoi Raahen Teräs-Kiekossa. Hän liittyi vuonna 2010 Oulun Kärpät -joukkueeseen. Hyvän osan urastaan hän pelasi myös sellaisissa joukkueissa kuin Milwaukee Admirals ja Colorado Eagles.

Pertti Salovaara – toimittaja ja kansanedustaja

Pertti Salovaara (s. 1970) on radiotoimittaja ja entinen poliitikko. 1990-luvulla Salovaara työskenteli Radiomafiassa ja isännöi humoristista musiikkiohjelmaa nimeltä Salovaara Show. Hänen ohjelmansa osoittautui erittäin menestyväksi ja toi hänelle suuren suosion. Hänestä tuli keikkajuontaja ja TV-juontaja. Hän toimi juontajana useissa MTV3:n ohjelmissa. Hänet valittiin myös kansanedustajaksi vuonna 2003 edustaen keskustaa. Hän vetäytyi politiikasta vuonna 2011.

Risto Sassali – runoilija

Risto Sassali (1928 – 1985) oli suomalainen runoilija ja tunnettu raahelainen. Hän aloitti runojen kirjoittamisen 14-vuotiaana. Hänen ensimmäiset runonsa julkaistiin vuonna 1950 Raahen kirjallisuuslehdessä. Sassali kirjoitti riimirunoja merimieselämästä ja kotikaupungistaan.

Aku Sipola – näyttelijä

Aku Sipola (s. 1989) on näyttelijä, joka on tullut suosituksi näyttelijänä esittäessään Reino Tuomista draamasarjassa Uusi päivä. Hänellä oli myös rooli MTV:n Salatut Elämät -sarjassa. Vuonna 2022 hän näytteli henkisen hyvinvoinnin valmentajaa sketsipohjaisessa viihdeohjelmassa Putous.

Jussi Talvi – kirjailija

Jussi Talvi (1920 – 2007) oli kirjailija ja toimittaja, joka on julkaissut useita yleisöä miellyttäviä gastronomiaa ja matkailua koskevia kirjoja. Hänen kokoelmansa sisältää muita tietokirjoja, romaaneja ja näytelmiä. Hänen ensimmäinen kirjansa oli (Tällaistako on siis nuoruus?) julkaistiin Talvin ollessa 24. Lisäksi hän kirjoitti käsikirjoituksia Teuvo Tulion ja Roland af Hällströmin elokuviin.

Kuten huomasit niin Raahessa on asunut vuosien varrella useita tunnettuja henkilöitä ja vielä puuttuvat henkilöt tai tiedot saa mielellään kertoa meille niin täydennämme tunnettuja raahelaisia listaamme.

Katso myös

liechtenstein

Matkavinkkejä Liechtensteiniin Matkustamiseen

Liechtenstein eli Liechtensteinin ruhtinaskunta on mikrovaltio, joka sijaitsee Itävallan ja Sveitsin välissä keskellä upeita alppimaisemia. …