kastellin linnanrauniot - kastellin jätinkirkko
Creative Commons Attribution-Share Alike 4.0 International license. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Kastelli_giant%27s_church_2.JPG

Kastellin Linnanrauniot – Kastellin Jätinkirkko

Kastellin linnanrauniot on arvoituksellinen muinaisjäännös, jota edustaa Raahen Pattijoella sijaitseva jätinkirkko. Jätinkirkko on suuri rengas, joka koostuu kivivalleista, joissa on porttimaisia aukkoja siellä täällä. Kivikaudelta peräisin oleva paikka on Suomen suurin jätinkirkko.

Salaperäinen rakennelma, joka houkutteli arkeologeja kaikkina aikoina

Kastelli on lähes suorakaiteen muotoinen, mutta kulmat ovat pyöreitä. Se on 60 metriä pitkä ja 35 metriä leveä, kun taas vallit ovat noin 7 metriä leveitä. Piha on kivistä raivattu ja edustaa pääasiassa tasaista maastoa, jota peittää rehevä viheralue. Salaperäistä kohdetta ympäröivät soiset metsäalueet ja ihmisen rakentamat kummut, joiden keskellä on kuoppia. Sanotaan, että kuopat toimivat tilana, jossa metsästäjät voivat säilyttää ja piilottaa saaliinsa. Muiden oletusten mukaan kuopat tehtiin suurten saalissaaliiden vangitsemiseksi.

Lukuisia arkeologisia kaivauksia on tehty vuosisatojen ajan, mutta arvokkaita esineitä ei ole löydetty. Alueen muinaisjäännösten peukalointia pidetään kuitenkin laittomana. Löydöt edustivat kvartsista ja liuskekivestä peräisin olevia esineitä, rikkinäisiä metsästystyökaluja ja kiven valmistusjätteitä.

Kastellin linnanraunioiden tarkoitus on edelleen mysteeri

Tämän jätinkirkon todellisesta tarkoituksesta on monia mielipiteitä. 1800-luvulla arkeologit uskoivat, että kirkko toimi porojen erottamis- ja merkintäpaikkana. Muut tutkijat pitivät raunioita puolustusrakenteen perustana. Jotkut ihmiset katsoivat, että kivi on entisen kulttikeskuksen rooli. Suosittu teoria koskettaa myöhäisen kivikauden metsästäjiä, jotka elivät paimentolaiselämää. He saapuivat rannikolle keväällä metsästämään hylkeitä ja rakensivat samalla väliaikaisia asutuksia rantakivistä.

Korkeat muurit suojasivat metsästäjiä ja kalastajia huonolta säältä ja metsässä vaeltavilta mahdollisesti vaarallisilta eläimiltä ja toimivat myös varastotiloina. Vaikka kaikki teoriat vaikuttavat uskottavilta, yhdenkään niistä ei ole todistettu pitävän paikkansa Kastellin jättiläisrakenteessa. Minkä tahansa olettamuksen todistaminen on vaikeaa kirkon muinaisen iän vuoksi. Tämä ratkaisematon arvoitus tekee Kastellista kuitenkin erittäin houkuttelevan nähtävyyden turisteille.

Mistä löydän Kastellin linnanrauniot?

Kastellin linnanrauniot sijaitsee Raahessa osoitteessa Linnalantie 74. Lähistöllä on parkkipaikka, jonne navigaattori ohjaa sinut. Parkkipaikan vieressä on kahvila, jossa voit syödä välipalaa ennen ja jälkeen vierailun muinaisessa paikassa. Alueella on myös yleinen wc. Parkkipaikalta on käveltävä parisataa metriä, kunnes saavut jättiläiskirkolle. Kirkolle johtava metsäpolku on täysin merkitty, joten polulta ei voi poiketa ja eksyä metsään. Siellä on levähdyspaikka pöydillä ja penkeillä, jossa voit istua ja nauttia arvoituksellisesta jäännöksestä ja vaikuttavista maisemista.

Muista, että muinaismuistolain mukaan alueen muinaisjäännösten kaivaminen, vahingoittaminen tai varastaminen on kiellettyä.