vihannin kirkko

Vihannin Kirkko

Vihannin kirkko rakennettiin vuonna 1784, kun kuningas Kustaa III piti kruunua. Virallinen nimi, Sofia Magdalenan kirkko, kunnioittaa kuninkaan vaimoa. Kirkossa on Emmanuel Granbergin suunnittelema alttaritaulu, suuri seinämaalaus, joka kuvaa Jeesusta ristillä ja kaksi silmää miellyttävää kynttiläkruunua. Se isännöi erilaisia tapahtumia ympäri vuoden ja niihin mahtuu enintään 500 henkilöä.

Vihannin kirkon historia

Ensimmäinen kirkko rakennettiin vuonna 1691 ja vihittiin käyttöön samana vuonna adventtipäivänä. Se oli pieni, suorakaiteen muotoinen ja vaatimattomasti koristeltu. Se purettiin vuonna 1784 ja uuden Jumalan huoneen rakentaminen aloitettiin. Simon Silvenin suunnittelema uusi kirkko valmistui 66 päivässä. Uuden kirkon lattia rakennettiin entisen kirkon vielä hyväkuntoisesta puusta. Rakennus on muodoltaan ristinmuotoinen ja kalteva katto, jonka yläpuolelle kohoaa keskikupoli. Kupolin päällä on lanterniini eli kattolyhty.

Aluksi kirkossa oli tiilikatto. Vuoden 1882 peruskorjauksen yhteydessä asennettiin paanukatto, joka korvattiin nykyisellä peltikatolla vuonna 1909. Myös väri on vaihdellut vuosisatojen ajan. Alun perin kirkko oli hirsipäällysteinen. Myöhemmin ulkoseinät peitettiin pystysuorilla laudoilla, jotka maalattiin punaiseksi. Vuonna 1882 ulkopinta maalattiin keltaiseksi. Myöhemmin tuli harmaa ja valkoinen, jotka kestivät pari vuosikymmentä kumpikin. Vuonna 1984 järjestetyn äänestyksen jälkeen kirkko maalattiin nykyiseen väriinsä, punaiseen.

vihannin kirkko 2022

Arvokasta taidetta

Vihannin kirkossa on Oulaisten kirkolta ostettu barokkityylinen saarnatuoli. Vuonna 1960 kunnostettaessa saarnatuolin valkoisen värin alta löydettiin raamattuaiheisia maalauksia. Alttaritaulun takana olevalla seinällä on maalaus Jeesuksesta ristillä ja hänen lähellään seisovasta Neitsyt Mariasta ja Johanneksesta. Vierailijoiden katseita kiinnittää myös tuolin paneelimaalaus, joka kuvaa Paavalia ja evankelistoja. Suuren esteettisen arvon kirkkoon tuovat kaksi pronssimaalattua kattokruunua, joissa on 20 kynttilän paikkaa. Tapahtumien aikana sytytetään kynttilät tuoden valoa ja lämpöä kirkkoon. Lisäksi sisäänkäyntikäytävää koristaa kaksi Oulun kaupungintalon lahjoittamaa kristallikruunua.

Hautausmaa

1600-luvulla kyläläiset hautasivat sukulaisensa kirkon alle kellariin. Tätä hautaussääntöä sovellettiin Sofia Magdalenan kirkon rakentamisen aikana, kun kuolleille varattiin kahdenlaisia tiloja: tiilestä rakennetut hautauspaikat ja hautausmaa, jonne vainajat haudattiin ja peitettiin mullalla. Nykyinen Vihannin hautausmaa on vuodelta 1887. Vuonna 2000 tehtiin laajennus ja hautausmaan ympärille rakennettiin kaunis kiviaita.

Missä Vihannin kirkko sijaitsee?

Vierailut

Kirkkotilaa voi vuokrata erilaisiin yksityistilaisuuksiin. Voit varata ajan puhelimitse. Kirkko on avoinna yleisölle kaikkina vuodenaikoina. Sen jälkeen kun se liitettiin tiekirkkojärjestelmään, kävijämäärät kasvoivat merkittävästi. Vaikka palkattua opasta ei olekaan, seurakunnan työntekijät ja vapaaehtoiset esittelevät kirkkoa mielellään ja auttavat tarvittaessa.

Kirkkoherranvirasto puh. 08-2132 610 tai Vihannin seurakuntatoimisto puh. 08-2132 700