raahen kirkko

Raahen Kirkko

Raahen kirkko toiselta nimeltään Pyhän Kolminaisuuden kirkko on Raahen seudun suurin kirkko. Punainen graniittikirkko edustaa kansallisromantiikkaa jugend-elementeillä. Kirkon torni on 56 metriä korkea ja se näkyy mereltä. Merenkulkijat käyttivät sitä majakkana purjehduskaudella.

Raahen kirkon historia

Se rakennettiin vuonna 1912 puukirkon paikalle, joka tuhoutui tulipalossa vuonna 1908. Jotta uusi kirkko tulisi tulenkestäväksi, arkkitehti ja suunnittelija Josef Stenbäck päätti rakentaa sen kaupungin rannikon edustalla olevilta saarilta louhitusta graniitista. Kun 100-vuotisjuhla oli kulman takana, päätettiin tehdä kirkon perusteellinen kunnostus. Tavoitteena oli palauttaa kirkon alkuperäinen ilme. Kaikki sisäpinnat käsiteltiin kattavasti. Maali kuorittiin pois paljastaakseen rikkaan väripaletin, joka on peräisin vuodelta 1912, kun Josef Stenbäck rakensi kirkkoa.

Vanhat huonekalut korjattiin ja uudet huonekalut lisättiin kirkon alkuperäiseen tyyliin. Myös joitain laajennuksia tehtiin. Kuoren osa ja keskitila suurennettiin. Penkit varustettiin pehmusteella. Uusi häähuone lisättiin kirkon salin takaosaan. LVI- ja sähköjärjestelmät uusittiin. Ulkopuolella tehtiin kirkon pihan kunnossapitoa. Puut raivattiin ja nurmikko leikattiin. Lisättiin liikuntarajoitteisille tarkoitettu ramppi ja julkisivuvalot vaihdettiin uusiin.

raahen kirkko 2022

Arvokkaita esineitä

Alttaritaulun on maalannut Eero Järnfelt, joka esittää Jeesuksen tyynnyttävän meren myrskyä. Taiteilija antoi maalaukselle nimen ”Heräävä toivo”. Saarnatuoli jäljittelee yksityiskohtaisesti saarnatuolia, joka oli palaneessa kirkossa. Raahen perustaja Pietari Brahe lahjoitti saarnatuolin rakennusmateriaalit. Kattokruunut näyttävät laivan reelingeiltä muistuttaen kaupungin purjehdusmenneisyyttä. Seiniä koristavat upeat lamput, joissa on myös merellisiä aiheita.

Toinen arvokas esine on yhden ikkunan lasimaalaus, joka kuvaa Matti Lampin suunnittelemia raamatullisia kuvia ja kalastuselementtejä. Kirkon merihenkistä luonnetta täydentää laivamalli, joka on sijoitettu kirkon päähuoneen takaosaan alttaritaululle päin. Sen on valmistanut ja lahjoittanut Olavi Pelkonen kirkolle vuonna 1990. Kirkkoon on myös tuotu urut vuonna 2013.

Kirkon puistossa on 3 sotamuistomerkkiä. Ensimmäinen on Suomen sodan aikana (1808-1809) Raahessa kuolleen eversti Flemingin patsas. Toinen on jääkärimuistomerkki, joka kunnioittaa vapaussodassa kaatuneita sotilaita. Lopuksi Lähtö-sankaripatsas on omistettu talvi- ja jatkosodalle kuolleille.

Missä Raahen kirkko sijaitsee?

Yksityistilaisuudet

Jumalanpalvelukseen voi osallistua Raahen kirkossa joka sunnuntai klo 10. Yksityispalvelut järjestetään ennakkovarauksella. Ellei kyseessä ole kaste, vihkiminen tai siunaus (jotka ovat kaikki ilmaisia) niin muut yksityistilaisuudet ovat maksullisia.