matti lepistön veistospuisto

Matti Lepistön Veistospuisto

Matti Lepistön veistospuisto on yksi Raahen parhaista käyntikohteista. Puisto sijaitsee Matti Lepistön omakotitalon pihalla ja siellä on esillä lähes 300 edesmenneen suomalaistaiteilijan veistosta ja muuta taideteosta. Puistossa on silmiinpistäviä ihmis- ja eläinpatsaita sekä mitologiaan liittyviä veistoksia. Kun maineikas taiteilija kuoli vuonna 2020, talo jäi ilman henkilökuntaa. Alue on kuitenkin täysin esteetön kaikille, jotka haluavat ihailla Mattin taidetta ja osallistua veistosten ylläpitoon sisäänpääsymaksulla.

Tutustu kuvanveistotaiteen fantastiseen maailmaan

Matti Lepistö käytti erilaisia kuvanveistotekniikoita. Hänestä tuli kuitenkin suosittu ensisijaisesti betoniveistoksistaan. Nykyään takapiha on täynnä erikokoisia ja eri aiheita kuvaavia patsaita ja hahmoja. Näyttelyyn tutustuessa törmäät ihmis- ja eläinveistoksiin, jotka näyttävät melko samanlaisilta kuin tosielämän vastineensa. Taiteilija kiinnitti paljon huomiota yksityiskohtiin ja vietti viikkoja täydellisen tarkkojen piirteiden luomiseen.

Joskus hän päästi mielikuvituksensa valloilleen ja loi surrealistisia veistoksia, joilla oli silmiinpistävän suhteettomia vartalon piirteitä ja myyttinen ulkonäkö. Jotkut veistokset arvostelevat uskonnon voittoja, toiset kunnioittavat elämää. Puistossa kävellessä on vaikea kyllästyä, koska jokainen veistos saa silmäsi innokkaasti tutkimaan sitä rohkean ja eksentrinen ulkonäön ansiosta.

patsaspuisto pattijoella

Veistospuistossa luonto ja taide ovat täydellisessä harmoniassa

Matti Lepistön veistospuisto on ainutlaatuinen ulkoilmamuseo, jossa yhdistyvät luonto ja taide. Koska piha on kompakti, voit helposti kävellä alueella ja tutkia veistoksia samalla kun hengität raikasta metsäilmaa. Puisto on täydellinen paikka viettää koko päivä perheesi kanssa tai pysähtyä piknikille. Puiston välittömässä läheisyydessä on toinen nähtävyys, Pattijoenin metsäkirkko. Se tarjoaa miellyttävän levähdysalueen, jossa voit nauttia välipalaa ja kuunnella metsän ääniä.

Missä Matti Lepistön veistospuisto sijaitsee?

Tutustu muihin Matti Lepistön lahjakkuuksiin

Veistostaiteen lisäksi tuottelias taiteilija harjoitti muita taidetekniikoita, kuten piirtämistä, maalausta, kirjoittamista, valokuvaamista ja lasimaalausta. Osa hänen teoksistaan on esillä talon tiloissa, osa on taiteilijan veljien myymiä. Ansaitut rahat he sijoittavat taideteosten ylläpitoon, erityisesti sammalten poistamiseen veistoksista. Jotkut osat eivät kuitenkaan ole koskaan myynnissä. Niihin kuuluvat Mattin suosikkiveistokset, kuten pyykkimies, kirvesmies, metsuri ja kotkanpäinen kansa.

Kaikki ovat tervetulleita Matti Lepistön veistospuistoon

Matin toive oli tehdä taidettaan suosituksi ja motivoida mahdollisimman monia kokeilemaan betoniveistoa. Siksi hänen veljensä jättivät puiston avoimeksi yleisölle taiteilijan muiston kunniaksi. Kaikki puiston ohi ajavat voivat pysähtyä ja astua sisäpihalle ilman estettä. Halutessasi voit maksaa sisäänpääsymaksun 5 € per henkilö (perhemaksu 10 €). Tämä pieni taloudellinen apu auttaa ylläpitämään veistoksia ja estämään puistoa menettämästä esteettistä vetovoimaansa ja lopulta sulkeutumista.