vihannin kotiseutukeskus

Vihannin Kotiseutukeskus

Vihannin kotiseutukeskus on kulttuuri- ja vapaa-ajan keskus, joka sijaitsee viehättävässä Vihannin kylässä Raahesta kaakkoon. Alueella on useita kunnostettuja historiallisia rakennuksia, jotka voivat palvella eri tarkoituksiin, kuten majoitukseen, kokouksiin ja juhliin. Puisto tarjoaa mahdollisuudet patikointiin, uintiin, veneilyyn, kalastukseen ja tennikseen kesällä. Talvella vierailijat voivat nauttia hiihtämisestä valaistulla radalla.

Rakennukset

Uhtuankantti on yksi Vihannin sotilaiden sotaleskille rakentamista asuinrakennuksista. Vuonna 1989 se luovutettiin paikallisyhdistykselle lahjoituksena. Vuonna 1990 se kuljetettiin kahtena kappaleena kulttuurikeskukseen. Pari vuotta myöhemmin talo peruskorjattiin ja se  sai arvoisensa ilmeen.

Rakennuksen sisällä on keittiö, sauna, takka, kokoushuone 10 hengelle ja ilmastoidut makuuhuoneet, joihin mahtuu 8 henkilöä. Keittiö on modernisoitu ja varustettu uudella jääkaapilla, mikroaaltouunilla, uunilla, liesituulettimella ja sähköisellä vedenkeittimellä.

kivikautinen asumus

Saarankantti on nykyaikaistettu punainen hirsitalo, jonka paikallisyhdistys on remontoinut ja saattanut silmää miellyttävään kuntoon. Talo on rakennettu 1800- ja 1900-luvun vaihteessa kylän postimestarille. Paikallinen yhdistys kunnosti sen vuonna 2009 ja  vieraita varten. Se sijaitsee keskustassa, paloaseman ja seurakuntatalon välissä.

Rakennuksen sisällä on eteinen, makuuhuone, olohuone, keittiö, sauna ja kylpyhuone. Hallissa on hienot kalusteet, kun taas keittiössä on huipputekniset laitteet, kuten induktioliesi, kiertoilmauuni ja mikroaaltouuni. Olohuoneessa on perinteinen pöytä penkeineen, takka ja tv. Yläkerrassa on studio, jossa kaksi sänkyä, minikeittiö ja suihkuhuone.

Hietalankantti on iso keltaiseksi maalattu ja punakattoinen talo. Talossa on kokoustila 50 hengelle. Kokoustila on varustettu puisilla tuoleilla ja pöydillä, projektorilla ja valkokankaalla. Alakerrassa on keittiö ja tarjoiluhuone, joissa vieraat voivat syödä välipalaa taukojen aikana. Yläkerrassa on viihtyisä parvi, jossa 3 vuodetta, ilmastointi, pöytä tuoleineen ja keinutuoli.

Ukko-Pekka on beigeksi maalattu kartanotyylinen rakennus, jossa voi kokoontua jopa 50 henkilöä. Se on varustettu projektorilla ja mukavilla tuoleilla. Lisäksi keittiössä on modernit laitteet ja huonekalut. Keittiössä on myös ruokailutila. Vierailijat pääsevät myös nuorisotilaan ja museonäyttelyyn, jossa on esillä perinteisiä esineitä. Sauna ja pesuhuone ovat käytettävissä yöpymiseen. Yläkerrassa on 2 huonetta, joihin mahtuu yhteensä 4 henkilöä.

Missä Vihannin Kotiseutukeskus sijaitsee?

Vapaa-ajankeskuksen lähellä on paikallisyhdistyksen rakentama kivitarha. 10 metriä leveä monumentti on kunnianosoitus Vihannin kaivosteollisuudelle ja kivikaudelle. Kunta toivoo houkuttelevansa matkailijoita ympäri Suomea ja ulkomailta.