kruununmakasiinimuseo

Kruununmakasiinimuseo

Raahen Kruununmakasiinimuseo esittelee kaupungin historiaa eri aikakausina. Kolmikerroksisen rakennuksen kokonaispinta-ala on 1 300 neliömetriä, joka sisältää näyttelyitä, varastotilaa, toimistotiloja ja kokoustiloja.

Näyttelyt

Voit uppoutua Raahen esihistoriaan tutkimalla pienoisversiota kivikautisesta kylästä tai tekemällä arkeologisia löytöjä Tervakankaan hautausmaalla kosketusnäyttötekniikalla. Keskiaikaisessa osiossa voit käyttää kosketusnäyttöä tutustumalla Salon vanhan kirkon vaiheisiin. Suuri Imperiumi -osiossa tutustut Raahen ensimmäiseen pormestari Henrik Corteen, joka puhuu Raahesta sen ensimmäisinä elinvuosina.

Teet kaivauksia Pekkatorilla ja kokoat Raahen kaupungin virtuaalisesti. Lisäksi voit katsoa videoesityksen vuoden 1810 tulipalosta, joka tuhosi suurimman osan kaupungin rakennuksista ja johti suureen jälleenrakennukseen, joka muutti radikaalisti Raahen ilmettä.

Messuosastolla sinulla on mahdollisuus verrata kaupunkia ennen ja jälkeen tulipalon. Tarinatorilla kerrotaan kiehtovia tarinoita Raahesta sen alkuvaiheessa. Keskeneräistä näyttelyä täydennetään säännöllisin väliajoin uudella sisällöllä.

raahen kruununmakasiini

Kruununmakasiinin historia

Ernst Bernhard Lohrman suunnitteli Raahen Kruununmakasiinin vuonna 1849. Kruununmakasiini valmistui 1852 ja siihen mahtui 12 000 viljatynnyriä. Viljavarastoja rakennettiin runsaasti Suomen Venäjän miehityksen aikana. He keräsivät viljelijöiltä jyviä osana kruunuveroa. Varastot lopettivat viljan keräämisen vuonna 1925, kun kruunuvero poistettiin.

Kruununmakasiini toimi valtion viljamakasiinina yli 50 vuotta. Viimeiset viljatynnyrit lähtivät sieltä vuonna 1910. Sen jälkeen aitta oli Suomen armeijan käytössä Raahen sotilaspiirin päävarastona. Vuonna 1995 Raahen kaupungintalo vuokrasi viljamakasiinin kylmäsäilöksi museolle. Vuonna 2001 valtio myi varaston Raahen kaupungille.

Kun siitä tuli osa Raahen museota, Kruununmakasiini koki suuria muutoksia. Makasiinin laajentamiseksi ja sen saattamiseksi edustavaan kuntoon investoitiin. Opetusministeriön, Raahen kaupungin ja yksityissäätiöiden apurahoilla makasiiniin lisättiin lämpimiä varastotiloja ja näyttelytiloja. Museon työntekijöille rakennettiin myös toimistotila. Kruununmakasiinimuseo avasi ovensa vuonna 2012 Raahen museon 150-vuotisjuhlan kunniaksi.

Missä Kruununmakasiinimuseo sijaitsee?

Näyttelyiden katselun lisäksi Kruununmakasiinin vierailijat voivat koskea ja kokeilla esillä olevia esineitä. Voit esimerkiksi silittää kaunista neitihyljettä, pukea päähän sukeltajakypärän ja nostaa painoja hihnapyörillä.

Museo on avoinna maanantaista perjantaihin klo 13-17 ja lauantaisin klo 12-16. Varasto vuokraa kokoustiloja yksityistilaisuuksiin, kuten yrityskonferensseihin, koulutuksiin ja juhliin. Tilaa vuokrataan pääosin ilta-aikaan. Jos haluat jatkaa sen käyttöä klo 21.30 jälkeen, joudut maksamaan yölisän.