raahen porvari- ja kauppakoulu

Raahen Porvari- ja Kauppakoulu

Raahen Porvari- ja Kauppakoulu on Raahessa toimiva yrittäjähenkinen noin 400 opiskelijan oppilaitos, joka tarjoaa koulutusta liiketoiminnan perustutkintoon, tieto- ja viestintätekniikan perustutkintoon sekä useisiin ammatti- ja erikoisammattitutkintoihin. Oppilaitoksen omistaa Raahen Porvari- ja Kauppakoulurahasto.

Paikallisesti Raahen Porvari- ja Kauppakoulu muodostaa nykyaikaisen oppimiskeskuksen, joka tarjoaa viihtyisän oppimisympäristön ja monipuolisia tilaratkaisuja. Perinteikkään oppilaitoksen juuret ulottuvat aina vuoteen 1882, jolloin laivanvarustajaveljesten Johan ja Baltzar Fellmanin lahjoituksella käynnistettiin Suomen ensimmäinen opistotasoista koulutusta antava kauppaoppilaitos.

Y-tunnus 0189373-6

rpkk.fi

Yhteystiedot

Merikatu 2, 92100 Raahe

Puh. 08 2237 900

Meillä voit opiskella ammatin tai syventää osaamistasi ammatillisella jatkotutkinnolla ja lyhytkoulutuksissa. Osaamisen hankkimiseen on monia vaihtoehtoja. Koulutus on käytännönläheistä ja suuri osa oppimisesta tapahtuu itse tekemällä ja oikeilla työpaikoilla. Tarjoamme opiskelijoille laadukasta opetusta ja ohjausta sekä hyvät yhteydet alueen työelämään.

Ammatilliseen koulutukseen hakeudutaan yhteishaun tai jatkuvan haun kautta. Voit hakea yhteishaussa, mikäli olet peruskoulussa tai sinulla ei ole vielä peruskoulun jälkeistä toisen asteen tutkintoa. Jatkuva haku on tarkoitettu kaikille.

Sijaintimme

Raahen Porvari- ja Kauppakoulun historia

Opiston historia alkaa 1860-luvulta, jolloin varakkaat laivanvarustajat Johan Fellman ja Baltzar Fellman perustivat rahaston kauppakoulun rakentamiseen. Kun rahastoon kertyi miljoona markkaa lahjoituksia, rakennusprosessi käynnistyi ja 4.9.1882 korkeakoulu avasi ovensa nuorille.

Alkuvaiheessa koulussa oli yksi valmistava luokka ja kaksi bisnesluokkaa. Ammattiluokkaan pääsemiseksi sinun oli oltava 15-vuotias ja omaa 5-luokkalaisen perustiedot. Valmistelevaan luokkaan hakijoiden edellytettiin olevan 14-vuotiaita ja todistettava julkisen alakoulun käymisestä.

Koulu lopetti toimintansa sisällissodan aikana (1918-1922). Sitä käytettiin vankien leirinä. Raahen Porvari- ja Kauppakoulun miesopiskelijat osallistuivat sotaan valkoisten joukkojen puolella. Sodan jälkeen koulu jatkoi toimintaansa tarjoten nuorille arvokkaita talous- ja yhteiskuntatieteiden tutkintoja. Koulua laajennettiin kahdesti uusilla rakennuksilla vuosina 1960 ja 1974. Vuonna 1988 toimintansa aloitti aikuiskoulutusosasto, joka tarjoaa pätevyysperusteista työvoiman koulutusta.

raahen porvari- ja kauppakoulun rakennus

Fellmanin veljekset

Vanhin veli Johan Fellman syntyi Raahessa vuonna 1781. Hänen merielämänsä alkoi vuonna 1797 ensimmäisellä Englannin matkalla. Hän suoritti tutkinnon Hullin kauppakoulussa ja yhden Tukholman merikoulusta. Vuonna 1808 hän valmistui kapteenin tutkintonsa, minkä ansiosta hän pystyi tekemään pitkän matkan laivamatkoja. Hänen nuorempi veljensä Baltzar syntyi vuonna 1789. 14-vuotiaana hän auttoi setänsä kauppias Diedrich Freitagia merimatkoilla keräten paljon kokemusta.

Baltzar sai porvarioikeudet vuonna 1817. Veljekset ostivat fregatin ”Maria” osakkeita ja tekivät siitä perheyrityksen. Baltzar vastasi liikkeenjohdosta toimien liikkeen toimitusjohtajana. Johan hoiti laivakuljetukset. Veljen liikkeen päätuote oli laivan varusteet. Johan ja Baltzar perustivat 1860-luvulla lahjoitusrahaston uudelle kauppakoululle. Kun tarvittavat rahat kerättiin, he aloittivat Suomen ensimmäisen kauppakoulun rakentamisen.

porvari- ja kauppakoulu

Museo

Raahen Porvari- ja Kauppakoulussa on museo, joka kertoo koulun ja sen perustajien tarinaa. Museo sijaitsee entisessä rehtorin toimistossa, ja siellä on 1800- ja 1900-luvun esineitä, jotka kuvaavat koulun elämää sen perustamisesta 1970-luvulle. Näyttelyissä on esillä vanhoja koulutarvikkeita, opettajanhuoneen varusteita ja ylioppilaskunnan kauppa. Voit myös tutustua Fellmannin veljesten elämäntarinoihin. Sinun tulee varata aika, jos aiot vierailla museossa.