saloisten kirkko

Saloisten Kirkko

Saloisten kirkko toiselta nimeltään Pyhän Olavin kirkko, alkuperäiseltä nimeltään Kaikkien pyhien kirkko, sijaitsee entisen Saloisten kunnan alueella Raahessa. Kirkko on yksi Raahen merkittävistä nähtävyyksistä. Kirkko on vuodelta 1932 ja se rakennettiin vanhan kirkon paikalle, joka tuhoutui tulipalossa vuonna 1930. Vanhasta kirkosta säästettiin arvoesineitä ja siirrettiin uuteen kirkkoon. Sementtitiilestä rakennettuun Saloisten kirkkoon mahtuu 300 henkilöä.

saloisten kirkko 2022

Vanha kirkko

Vanha puinen Pyhän Olavin kirkko on rakennettu 1490-luvulla ja se on nimetty kristinuskoon kääntyneen Norjan kuninkaan Olavi Haraldinpoikan mukaan. Vuoden 1723 myrskyn jälkeen kirkon torni kallistui. Kallistus paheni ajan myötä ja piispa päätti purkaa sen vuonna 1725. Viimeinen jumalanpalvelus kirkossa pidettiin vuonna 1930, kun savupiipusta syttyi tulipalo. Koska rakennus oli puuta, tuli levisi nopeasti ja tuhosi koko kirkon pian syttymisen jälkeen. Onneksi jotkut arvokkaat esineet säästyivät ennen kuin liekit ehtivät niihin. Ne esiteltiin sitten uudessa kirkossa vanhan kirkon perintönä.

Kaikkien pyhien kirkko

Uutta kirkkoa alettiin rakentaa vuonna 1932. Se oli suurempi kuin edellinen kirkko, siinä oli kellotorni ja se rakennettiin sementtitiilestä. Se liitettiin myös keskuslämmitysjärjestelmään. Kirkon rakentamista varten järjestettiin rahankeräys, joka auttoi rakentamista kehittymään nopeasti ja pian sen alkamisen jälkeen säästetyt tavarat siirrettiin uuteen rakennukseen.

saloisten kellotapuli

Arvokasta taidetta

Neitsyt Marian ja Pyhän Olavin alttarikaapit olivat tulipäivänä kirkon näyttelyssä Helsingissä. Tämä auttoi esineitä välttämään liekkien raivoa ja säilymään Saloisten kirkossa nykypäivään. Kahden pyhimyksen puuveistokset ovat myös hyvin säilyneet. Olavin patsas oli kärsinyt lieviä vaurioita, mutta se kunnostettiin onnistuneesti. Pietarin ja Paavalin alttarikaapit tuhoutuivat ja vain apostolien veistokset pelastettiin, ja ne koristavat nyt Kaikkien pyhien kirkkoa.

Palavasta rakennuksesta poistettiin viime hetkellä 1400-luvun krusifiksi. Nykyään se koristaa alttaria. Kirkolle lahjoitettin myös taiteilija Onni Ojan vuonna 1979 suunnittelemat pari lasimaalausta, joissa on raamatullisia maalauksia. Siellä on myös kaappi astioineen, joka on peräisin vuodelta 1500. Muun taiteen joukossa on joitakin keskiaikaisia puuveistoksia, jotka on esillä pyhässä rakennuksessa ja jotka edustavat muistoa palaneesta kirkosta.

Missä Saloisten kirkko sijaitsee?

Sankarihaudat

Kirkon pihalla on kaunis kivihautojen kuja, joka on omistettu kaatuneille sotilaille. Sankarihautojen edessä on vuonna 1971 valmistunut pronssinen sotilaan muistomerkki ja risti.

Avoinna ympäri vuoden

Kirkko on avoinna yleisölle ympäri vuoden. Kirkon henkilökunta voi antaa sinulle tietoja esineistä. Saloisten kirkossa voidaan järjestää jopa 300 hengen yksityistilaisuuksia. Muista varata aika.