olkijoen rauhanpirtti

Olkijoen Rauhanpirtti

Olkijoen rauhanpirtti on paikka, jossa Ruotsin ja Venäjän välinen rauhansopimus solmittiin vuonna 1808 ja se lopetti Suomen sodan. Alun perin sopimus allekirjoitettiin Lassilan majatalossa, mutta 1900-luvulla suurin osa rakennuksesta purettiin. Huoneet, joissa allekirjoitus tapahtui, jätettiin historialliseksi muistomerkiksi, joka juhli rauhaa. Museo on avoinna yleisölle yksilöllisten järjestelyjen perusteella. Tiedustelut voi tehdä sähköpostitse museo(at)raahe.fi tai puhelimitse 044 439 3334.

Missä Olkijoen rauhanpirtti sijaitsee?

Olkijoen aselepo

Olkijoen aselepo oli Ruotsin ja Venäjän keisarikunnan välinen tulitaukosopimus Suomen sodan aikana. Se allekirjoitettiin 19. marraskuuta 1808, kun Ruotsin ja Suomen asema heikkeni vakavasti. Allekirjoituspaikaksi valittiin Olkijoen kylä, erityisesti Lassilan majatalo.

Venäjän puolta edusti kenraaliluutnantti Nikolay Kamenski ja ruotsalaista kenraalimajuri Carl Johan Adlerkreutz. Sopimuksen mukaan Ruotsin armeija joutui vetäytymään Kemijoen länsipuolelle, jolloin sen molemmat rannat joutuivat Venäjän hallintaan.

Ruotsi joutui myös vetämään joukkonsa pois Oulusta. Ruotsin armeija, jossa oli 15 000 sotilasta, vetäytyi talveksi Tornion alueelle. Sitten sota siirtyi Ruotsiin ja vihdoin vihollisuudet päättyivät Haminan rauhaan, joka allekirjoitettiin 17.9.1809.

Aselepo oli Ruotsille tuhoisa, koska se luovutti koko Suomen keisarilliselle Venäjälle ja oli sidottu muihin velvoitteisiin, kuten liittymiseen Napoleonin Britannian mannersaartoon.