wanha apteekki

Wanha Apteekki

Wanha apteekki on Raahen keskustassa sijaitseva museo, joka esittelee lääkeesineitä 1800- ja 1900-luvuilta. Kokoelmiin kuuluu keraamisia purkkeja ja puulaatikoita yrttien ja kemikaalien säilytykseen, lääkemyyntipakkauksia sekä lääkkeiden valmistuksessa käytettäviä työkaluja.

Wanhan apteekin historia

1700-luvun lopulla Raahessa iski useita isorokkoepidemioita. Varoja kerättiin kaupungin oman lääkevaraston rakentamiseen. Lääkkeet myytiin rikkaille ja lahjoitettiin köyhille. Sairauden väistyttyä jäljelle jääneistä lääkkeistä perustettiin pieni apteekki. Vuonna 1791 hankitut kuntaoikeudet auttoivat Raahen nopeaa kehitystä tavara- ja henkilövirtojen lisääntyessä rajusti. Tämä sai myös taudit leviämään nopeammin kaupungin ja lähikuntien läpi. Näinä vaikeina aikoina farmaseutti Jean Galenius sai oikeuden perustaa Raahen ensimmäisen apteekin, jossa oli omat varastot ja laboratoriot. Apteekki selviytyi Suomen sodasta vuosina 1808-1809 ja sitä seuranneesta suuresta tulipalosta vuonna 1810.

Aikana, jolloin apteekki oli Karl Wichmanin omistuksessa, sen sijainti perustettiin Kirkkokadulle kirkkoa vastapäätä. Vuonna 1924 apteekki muutti Kauppakadulle, jossa se toimi vuoteen 1998 asti. Vuonna 1999 apteekkari Paavo Mäkinen myi osan apteekista arvokkaine kokoelmineen Raahen kaupungille.

wanha apteekki 2022

Apteekkien loiston aika

Apteekki eli parhaita aikojaan apteekkari Väinö ja Paavo Mäkisen johdolla, joka kesti 1917-1997. Tänä aikana apteekki oli koristeltu kauniilla koivukalusteilla ja arvokasta tavaraa oli kertynyt paljon. Suurissa apteekkitiloissa oli päivystys, pesula, laboratorio ja useita varastoja, joissa säilytettiin materiaaleja. Ullakko ja kellari olivat täynnä yrttejä, laitteita ja lääketoimissa käytettyjä aineita. Vaarallisilla kemikaaleilla oli omat huoneet mukaan lukien myrkkykellari ja happokellari. 1950- ja 1960-luvuilla apteekissa tehtiin modernisointitöitä, mutta sen ulkonäkö ei muuttunut merkittävästi. Koivukalusteet ja ulko-oven yläpuolella oleva kotka säilyivät ehjinä.

Museon perustaminen

Vuonna 1999 Paavo Mäkinen myi Raahen kaupungille kokoelman apteekkiesineitä, jotka oli esillä uudessa museossa. Kokoelmaan kuuluu erilaisia apteekkiin liittyviä esineitä yrttien säilytyslaatikoista vanhoihin valmistuslaitteisiin lääkemyyntipakkauksiin. Suurin osa purkeista ja työkaluista on peräisin 1800-luvulta ja edustavat muistoa esiteollisen lääketeollisuuden aikakaudesta. Joistakin laatikoista on vielä jäljellä vanhoja lääkkeitä, joita voit analysoida oppaan läsnä ollessa.

Missä Wanha apteekki sijaitsee?

Museo on avoinna lauantaisin ja sunnuntaisin klo 12-16. Vierailuja koskevissa tiedusteluissa ota yhteyttä vastaanottoon sähköpostitse [email protected] tai puhelimitse 044 439 3334. Museokierroksen aikana näet lääkeesineet ja kuuntelet niiden yksityiskohtaista kuvausta ja tarinaa ammattioppaan kertomana.

Opas kertoo myös kiehtovia lääketieteellisiä faktoja, joista et ehkä ole koskaan kuullutkaan. Opit esimerkiksi, että espanjakärpäset toimivat afrodisiaakina ennen nykyaikaisten lääkkeiden haltuunottoa ja että 1800-luvun yskänlääkkeet sisälsivät oopiumia. Toivomme sinun tutustuvan myös muihin Raahen nähtävyyksiin.