keskuskoulu

Keskuskoulu

Raahen Keskuskoulu valmistui vuonna 1912. Rakennussuunnitelman on laatinut arkkitehti Johan Jac Ahrenberg. Rakennus on yhdistelmä uusrenessanssia ja klassismia. Jac Ahrenberg aikoi tehdä modernin koulun, joka tarjoaisi opiskelijoille maksimaalisen mukavuuden ja kannustaisi kommunikointiin. Tämä sai hänet päätökseen keskittää luokkahuoneet suuren keskussalin ympärille.

Arkkitehdin erinomainen taito näkyy siinä, miten hän onnistui yhdistämään useita arkkitehtonisia tyylejä. Uusrenessanssi näkyy katon muodossa, kaarevassa sisäänkäynnissä ja tilavissa ikkunoissa, jotka peittävät suurimman osan julkisivusta. Klassismi näkyy pääsisäänkäynnin yläpuolella olevassa kolmiomaisessa päädyssä, alakerran doripylväissä ja yläkerran ionipylväissä. Portaiden kaiteen koostumuksessa on ripaus jugendista.

raahen keskuskoulu

Raahen Keskuskoulun historia

Koulu rakennettiin vanhan koulun tilalle, joka paloi 1812 tulipalossa. Aluksi rakennuksessa toimi yläkoulu ja yksityisluokat. Vuonna 1952 ne yhdistettiin yhteislyseoksi. Sotavuosina koulua käytettiin sotasairaalana. Vuodesta 1958 lähtien siihen lisättiin apukoulu ja kansalaiskoulu, jolloin koulusta tuli tärkeä keskuskoulu. Vuodesta 1974 lähtien koulu on toiminut peruskouluna. Koulu on peruskorjattu 1987-1988.

keskuskoulun takapiha

Tavoitteena oli säilyttää rakennuksen historiallinen ilme ja modernisoida opetustilat. Pohjakerroksen juhlasali ja toisessa kerroksessa kamarimusiikkisali toimivat Raahen kaupungin järjestämien musiikkituntien ja kulttuuritapahtumien paikkana. Vuonna 1988 tehdyn peruskorjauksen jälkeen siellä alettiin pitää myös musiikkikoulua.

Missä Raahen Keskuskoulu sijaitsee?

Nykyään Raahen Keskuskoulussa on noin 250 oppilasta, jotka opiskelevat 1-6 luokilla. Pääpaino on taiteessa ja musiikissa. Koulun kasvatuksellisena tavoitteena on muodostaa luova ja monipuolinen sukupolvi, joka arvostaa menneisyyttä, huolehtii nykyhetkestä ja katsoo tulevaisuuteen. Opiskelijat voivat osallistua kansainvälisiin projekteihin, kuten Erasmus- ja eTwinning-projekteihin.