kulta

Kuinka Sijoittaa Kultaan?

Kulta on aina ollut tärkeä inflaatiokriisien aikana. Kun elinkustannukset nousevat, myös kullan hinta nousee. Historiallisesti sen arvo on kulkenut käsi kädessä hintojen nousun kanssa. Päinvastoin, osakkeet ovat aina kärsineet inflaatiosta.

Kulta on jalometalli

Harvat metallit tai mineraalit ovat varustettu kullan voimalla ja mystiikkalla. Sitä on arvostettu ja jopa palvottu sen kauneuden ja kestävyyden ja ennen kaikkea arvon vuoksi.

Kultalla on valtava valta myös finanssimaailmassa. Itse asiassa kultastandardi on yksi tärkeimmistä rahoituksen ja valuutan vertailuarvoista kaikkialla ja sijoittajat ympäri maailmaa ovat rikastuneet käymällä kauppaa kultamarkkinoilla.

Kaiken tämän vuoksi kannattaa oppia kullasta mahdollisimman paljon. Seuraavassa on eräänlainen pohjustus kaikesta kullasta – mistä se löytyy, miltä se näyttää, joistakin sen kemiallisista ja atomiominaisuuksista ja perusteista sen arvolle eri talousmarkkinoilla.

Mitä kulta on?

Aloitetaan perusasioista. Teknisesti kultaa pidetään siirtymämetallina, mutta sillä on oma kemiallinen symboli, joka on Au 79. Sen atomipaino on noin 196 g.mol-1. ja siinä on myös ainutlaatuinen elektroninen kokoonpano.

Olet luultavasti jo perehtynyt ainakin pariin fyysisen kuvauksen, mutta kerron kuitenkin yhteenvedon.

Kulta löytyy tavallisesti kallioihin ja tulvakerrostumiin piiloutuneina rakeina, ja se tunnetaan ainutlaatuisesta keltaisesta väristään ja kirkkaasta, säteilevästä kiillostaan. Kulta tunnetaan myös kestävyydestään, joka perustuu osittain siihen, että kemikaalit tai kosteus eivät vaikuta siihen paljon.

Tämä kestävyys perustuu myös moniin muihin tekijöihin. Kullan tiheys on korkea, ja sen paino on noin 19,3 g.cm-3 huoneenlämmössä.

Kullassa on useita täysin ainutlaatuisia hapetustiloja, ja sen elektronegatiivisuus voidaan mitata arvoon 2,5 Paulingin asteikolla. On myös ainutlaatuisia vapautumisnopeuksia ionienergialle sekä ainutlaatuiset arvot kovalenttiselle, atomiselle ja Van de Wallsin säteelle.

Sillä on erittäin korkea kiehumispiste (2856 celsiusastetta), ja sen sulamispiste voidaan mitata yhdellä kolmesta eri vaihtoehdosta. Kemiallisen kuvan täydentämiseksi kulta sulautuu ja höyrystyy 12,55 kj mol-1 ja 324 kj mol -1.

Kullan etymologia ja historia ovat melkein yhtä värikkäitä kuin metalli itsessään on monimutkainen. Sana kulta juontaa juurensa vanhaan anglosaksiseen sanaan ”geolu”, joka liittyy keltaiseen väriin. Kullan kemiallinen symboli Au voidaan jäljittää ”arumiksi”, latinalaiseen sanaan, joka tarkoittaa kultaa.

Varsinaisella kullan löytämisen päivämäärällä on oma mielenkiintoinen historiansa. Jonkin aikaa monet uskoivat, että kulta löydettiin ensimmäisen kerran Kaliforniasta vuonna 1848, jolloin alkoi niin sanottu ”kultakuume”.

Mutta sittemmin on opittu, että monet muinaiset sivilisaatiot, erityisesti kreikkalaiset ja egyptiläiset, käyttivät laajasti kultaa.

Miksi kulta on niin kallista?

Kullan arvo

Osittain kullan arvo perustuu siihen, että sitä on käytetty kultakolikoiden valmistukseen satojen, ellei tuhansien vuosien ajan. Tästä syystä siitä on tullut sekä vaihto- että maksutapa käytettävästä rahoitusjärjestelmästä riippuen.

Kullan paino ilmaistaan tyypillisesti kullan ja troijan painolla, mutta useimpien ihmisten tuntema arvon ilmaisu on karaatti, joka on yleensä kullan päämittayksikkö.

Jos ostat esimerkiksi koruja, suosittu ilmaisu ”24 karaatin kulta” tarkoittaa, että saat puhdasta kultaa, mutta kulta sekoitetaan yleensä kuparin tai hopean kanssa useimmissa korusovelluksissa.

Finanssimaailmassa kullan hinta riippuu sen nykyisestä markkina-arvosta, jota mitataan ja vaihdetaan kahdesti päivässä Lontoon markkinoilla.

Hintaa määräävät myös useat muut rahoituslaitokset, erityisesti Barclays Capital ja HSBC (Lontoon pankkiryhmittymä), mm. Lopullisen hinnan määrittää London Gold Market Fixing (Ltd).

Rahoitusmarkkinat ja kultastandardi

Kultastandardi on ollut olennainen osa nykypäivän rahoitusmarkkinoita jo vuosikymmeniä, mutta sen toiminnan perusteet ovat itse asiassa melko yksinkertaisia.

Kultastandardi on pohjimmiltaan rahajärjestelmä, jossa tietty valuutta perustuu kullan kiinteään hintaan (Au). Kuten aiemmin mainittiin, hinnan määräävät useat rahoituslaitokset ja sekä käteistä että pankkitalletukset voidaan vaihtaa kullaksi.

Historiallisesti kultastandardi juontaa juurensa 1700-luvulle, jolloin perustettiin kolme kultastandardissa käytettyä kultatyyppiä: kultalaji, kultaharkot ja kultapörssi.

Kurkista Englannin keskuspankin kultaholvien sisälle

Kolme erilaista kultastandardia

Kultalaji

Aloitetaan kultalajista, joka on suoraan sidottu käytössä olevien eri kultakolikoiden arvoon. Kultalajistandardi juontaa juurensa keskiaikaiseen valtakuntaan, ja Bysantti ja Brittiläinen Länsi-Intia ovat kaksi melko tunnettua esimerkkiä.

Espanjan dublooni olisi toinen, ja vuonna 1873 Yhdysvallat otti tämän järjestelmän käyttöön ja valitsi valuuttayksikökseen American Gold Eaglen.

Kultapörssi

Toinen kultastandardi, kultapörssi, koskee nimenomaan kultaa arvoltaan alhaisempien kolikoiden, kuten hopean, kiertoa.

Eri maat tekevät valinnan sitoa valuuttayksikkönsä Yhdysvalloissa ja Britanniassa käytettyyn kultastandardiin. Yksi esimerkki tästä olisi Meksikon, Japanin ja Filippiinien valinta vaihtaa hopearahojaan hintaan 0,50 dollaria per Yhdysvaltain dollari.

Kultaharkot

Britannian parlamentti käytti kultaharkkoja ensimmäisen kerran vuonna 1925 ja se määrää kultaharkkojen myynnin kiinteillä kysyntään perustuvilla hinnoilla.

Vuonna 1931 Ison-Britannian hallitus päätti kuitenkin karkottaa kultaharkkojen standardin hillitäkseen kullan virtausta Atlantin valtameren ulkopuolelle ja tämä puolestaan johti nykyisen modernin kultastandardin alkuun.

Nykyään käytetyllä rahoitusjärjestelmällä on useita etuja. Yksi niistä on kyky käsitellä inflaatiota – koska valuutta ei ole suoraan sidottu kultaan, inflaatiota voidaan nyt hillitä rajoittamalla liikkeessä olevan paperivaluutan määrää. Lisäksi valuuttakursseilla on merkittävä rooli tässä prosessissa, sillä ne kehittävät kiinteitä, vakaita malleja, jotka auttavat vähentämään taloudellista epävarmuutta maailmanlaajuisesti.

Vertaa sitä esimerkiksi kultaharkkojen standardiin, jolla on omat rajoituksensa. Useimmat ekonomistit uskovat, että se olisi tehoton talouden vakauttajana, koska sillä on rajallinen vaikutus rahapolitiikkaan.

Todellisessa kultastandardissa (Au):n saatavuus olisi ainoa tekijä, joka määrää rahan saatavuuden. Mutta nykypäivän taloudessa käytetään monimutkaisempaa, interaktiivista järjestelmää, jossa kullan arvo ja hinta ovat yksi tärkeimmistä muuttujista tässä järjestelmässä. Se ei vähennä kullan merkitystä millään tavalla – se vain antaa sille erittäin tärkeän mutta melko erityisen roolin.

Kultaan sijoittaminen

kuinka sijoittaa kultaan

Koskaan ei ole liian myöhäistä sijoittaa kultaan hinnalla millä hyvänsä ja millä tahansa tavalla. Vuodet kuluvat, mutta kulta kiehtoo varmasti edelleen sijoittajia ja ei-sijoittajia. Syklisesti se palaa erittäin halutuksi turvasatamaksi.

Kriisin hetket, kuten nykyinen koronaviruksen jälkeinen hetki, ovat kannustaneet monia säästäjiä ostamaan kultaa. Mutta miten kultasijoittaminen toimii käytännössä? On useita tapoja ja monia syitä panostaa keltaiseen metalliin ja turvata rahasi.

Kuinka sijoittaa kultaan?

Kultaan sijoittaminen on turvallista toimintaa. Tarkemmin sanottuna kultasijoittaminen voi tapahtua eri tavoin. Toistaiseksi yleisin sijoituskullan muoto sisältää:

  • Kultakoruja
  • Kultakolikot
  • Kultaharkot

Sitten on mahdollisuus sijoittaa kultaan (ei-monetaarinen kulta). Tämä vaihtoehto mahdollistaa reaaliaikaisten arvopapereiden ostamisen ikään kuin ne olisivat osakkeita. Tietysti turvallisin ja suositeltavin sijoituskulta on fyysinen kulta.

Parhaat kullan sijoituskäytännöt

Kun valmistaudut sijoittamaan kultaan, on tärkeää noudattaa joitain varotoimia. Ensinnäkin olisi tarkoituksenmukaista saada jonkin verran tietoa kultamarkkinoista. Tutki esimerkiksi sen vaihtelua, jotta tiedät milloin sinun kannattaa sijoittaa.

Kullan arvo muuttuu jatkuvasti. Siksi on tärkeää pitää itsesi ajan tasalla rahoitusmarkkinoista. Ensimmäinen asia, joka sinun on tiedettävä ennen kultaan sijoittamista, on siksi metallin hinta sillä historiallisella hetkellä. Kullan omistetuilla verkkosivuilla on mahdollista saada päivitetty kullan hinta reaaliajassa.

Seuraavaksi puhutaan puhtaudesta. Usein kulta ei näy puhtaana. Varsinkin tavallisten korujen tapauksessa yllätyt kuinka yleistä tämä on. Todellisuudessa sepät yleensä sekoittavat kultaa muihin metalleihin.

Tämä yksityiskohta tekee tai rikkoo tarjouksiasi. Karaatit ovat kullan puhtauden standardimittayksikkö. Positiivista on, että kullan puhtauden määrittämiseen on useita tapoja. Tässä on joitain menetelmiä:

  • Etsi leima. Siinä on koruusi kaiverrettu numero. Yleensä se muistuttaa rombista, joka osoittaa esineessä olevan kullan karaatit.
  • Testaa sitä magneetilla. Kulta, kuten hopea ja platina, ei ole magneettista.
  • Typpihappotesti. Joka tapauksessa tämä ei ole tee-se-itse-testi. Pisara typpihappoa (syövyttävä happo) korussa paljastaa kullan puhtauden. Jos pisara pysyy ennallaan, testi osoittaa, että se on kultaa.
kultaan sijoittaminen

Miksi kultaan sijoittaminen kannattaa?

Kultaa pidetään erinomaisena turvasatamana. Itse asiassa se on selvinnyt tuhansia vuosia sosiopoliittisista, taloudellisista ja teknologisista muutoksista (katso esimerkiksi Bitcoin). Melkein joka kerta se tuli siitä turvallisimpana vetona sijoittajille. Voimmeko sanoa samaa mistä tahansa muusta valuutasta markkinoilla tai osakkeista? En usko.

Kulta on jalometalli. Koska metallit ovat luonteeltaan rajallisia, käytettävissä olevat varastot pienenevät ajan myötä. Siten sen rahallinen arvo kasvaa väistämättä. Itse asiassa kullan kysyntä kehittyvissä maissa vain ruokkii tätä jatkuvaa kasvua.

Kuinka paljon kultaa pitää ostaa, jotta voit sijoittaa kultaan oikein?

Useimmat rahoitusanalyytikot ja erilaiset säästämisgurut suosittelevat muuntamaan 5 % 10 % sijoituksistasi kultaan. Toisaalta optimistit nousevat jopa 20-30 prosenttiin.

Lisäksi yksi mallisijoittajan säännöistä on jatkuvasti sijoittaa osia budjetistaan kuukausittain ajan mittaan. Se on ainoa tapa välttää liiallisen volatiliteetin aiheuttamat riskit, jotka voivat vaikuttaa kultaan lyhyellä aikavälillä. Toisin sanoen kultaan sijoittaessasi sinun on silti mietittävä sijoitetun pääoman tuottoa. Siksi kullan usein myyminen ja ostaminen pienissä erissä rajoittaa rahan menettämisen riskiä.

Tässä on vinkki kuinka sijoittaa kultaan kuin ammattilainen. Nyrkkisääntönä on, että osta aina kokonainen kultaharkko saman painoisten pienten kappaleiden sijaan. Yleensä tuotantokustannukset nostavat pienten tuotteiden hintaa hieman enemmän.

Lisätietoja kultaan sijoittamisesta

Niille teistä, jotka haluavat lisätietoja kultaan sijoittamisesta, tässä on osio erityisistä menetelmistä, kuten kultatili tai kultatodistus. Lisäksi näemme eron GETF:n ja CFD:n välillä järkevässä kultasijoituksessa. Mutta ensin aloitetaan perusmenetelmistä.

Kultakolikoiden ostaminen

Jotkut teistä ajattelevat välittömästi kultakolikon painoa. Se ei kuitenkaan ole kaikki, mitä kultakolikoiden mukana tulee. Kultapainonsa lisäksi kultakolikot ovat myös arvokas sijoitus kolikonkeräilijöille. Pohjimmiltaan kultamarkkinoilla on kultakolikoiden markkinat.

Kultakolikoiden hinnat vaihtelevat suuresti, kuten myös markkinoilla olevien kolikoiden valikoima. Merkittävää on, että ne vaihtelevat maailman kysytyimmistä Englannin puntasta, joka on halutuin maailman tunnetuimpana, kolikoihin eri puolilta maailmaa, kuten Itävallan kruunu, Krugerrand, Sveitsin frangi (Marengo) tai American Eagle.

Kultakolikoiden hinta voi vaihdella muutamasta sadasta eurosta yli 1 500 euroon. Syy tähän eroon riippuu niiden sisältämän kullan määrästä, kunkin kolikon paksuudesta tai painosta. Toisin sanoen se on myös suoraan verrannollinen itse kullan hintaan. Mitä enemmän kultaa ne sisältävät, sitä suurempi on rahallinen arvo.

Kultaharkkojen ostaminen

Kultaharkkojen ostaminen on yhä kasvava ostotrendi. Lisäksi keräilijät ja pienet säästäjät valitsevat jalometallin sijoitukseksi tai arvokkaaksi ja arvokkaaksi luksuslahjaksi.

Jokaisella kultaharkolla on korkea taloudellinen arvo. Lisäksi voit helposti myydä kultaharkkojasi jalometalliharkkojen jälleenmyyjille. Ne antavat sinulle välittömän likviditeetin, joka takaa sijoituksesi elpymisen.

Kultaharkkojen ostaminen on ylivoimaisesti yleisin sijoitusmuoto. Sinun tulee kuitenkin olla tietoinen tekijöistä, jotka vaikuttavat kultaharkkojen ostamiseen. Näihin tekijöihin kuuluvat jokaisen markkinoille saatetun kultaharkon korkeimmat tuotanto-, jalostus-, puhtaus- ja kuljetusstandardit. Kultaharkkojen ostamisen vaikein osa on löytää laillinen todiste pätevyydestä.

kultaharkot

Kultatilin hallinta

Saatat olla perehtynyt Sveitsin rikkaisiin pankkeihin liittyviin kliseisiin. Varmasti kultatili on yksi niistä. Jotkut pankit antavat sinun avata kultatilin. Sen sisällä käsittelet kultaa samalla tavalla kuin ulkomaan valuutan kanssa. Kuvaan voi tulla myös allokoituja tai kohdentamattomia fyysisiä kultatalletuksia. Lisäksi kullakin kultatilillä on erilaiset ehdot ja ehdot. Yleensä ostoilla on vähimmäisraja, ja käyttäjät voivat hallita tiliään sähköisesti.

Perinteinen kultasertifikaatti

1930-luvulle asti pankit myönsivät kultatodistuksia päivittäin. Selittääkseen, mitä ne ovat, he antoivat täyden oikeuden vaihtaa ne kultaan. Kultasertifikaatin omistajat menivät tiskille nostamaan sertifikaattiin painettua arvoa vastaavan määrän fyysistä kultaa.

Jotkut Sveitsissä, Saksassa ja muissa ulkomaissa sijaitsevat pankit voivat myöntää sinulle nykyaikaisen kultatodistuksen. Tämän seurauksena saat paperiasiakirjan. Kultasertifikaatti todistaa virtuaalisen omistajuuden tietylle määrälle kultaa. Siten sijoittaja ei edelleenkään osta fyysistä kultaa henkilökohtaisesti. Sen sijaan saat omistustodistuksen osasta kultaharkkoja, joita rahoituslaitos pitää holveissa. Lopulta sinulla on kätevää ostaa ei-rahallista kultaa fyysisen kullan sijaan. Tässä tapauksessa sinun tarvitsee vain säilyttää asiakirja turvallisesti.

Kultapörssissä noteeratut rahastot (GETF)

Fyysiset investoinnit kultaan voivat tapahtua sähköisten säilytysmuotojen vaihtamisena kultaan. Kuulostaako monimutkaiselta? Itse asiassa se ei ole niin monimutkainen käsite. Jos tiedät kuinka osakemarkkinat toimivat, olet jo edellä.

Yksityiskohtaisesti, sijoitat kultaan digitaalisesti ilman, että sinun tarvitsee huolehtia sen varastoinnista. Tämä johtuu siitä, että jokainen GETF-yksikkö vastaa yhtä grammaa kultaa. Se on todellakin loistava tapa aloittelijoille alkaa käsitellä kullan todellista hintaa.

On paljon online-välittäjiä, jotka myyvät GETF:itä. Yleensä voit ostaa niitä kaupankäyntialustojen kautta, jotka voivat olla enemmän tai vähemmän intuitiivisia. Siksi on tärkeää, että löydät sellaisen, jota voit helposti käyttää GETF-kaupankäyntiin. Välityspalkkiosta ja varastoinnista saatetaan periä vuosimaksuja.

Sijoita kultaan CFD:llä

CFD on spekulatiivinen työkalu kultaan sijoittamiseen. Pohjimmiltaan ne ovat sopimuksia, jotka perustuvat kohde-etuuden hinnanmuutoksiin. Koska lyöt vetoa vain kyseisen omaisuuden arvosta, sinun ei tarvitse ostaa tai sijoittaa suoraan kyseiseen omaisuuteen.

Tätä silmällä pitäen kulta on vain yksi omaisuus. Sellaisenaan voit ostaa siihen liittyvän CFD:n. Lopulta lyöt vetoa kullan hinnanmuutoksesta. Joko luulet sen nousevan tai laskevan. Kullan hinta muuttuu ja palkitsee joitain sijoittajia pelatessaan toisia vastaan

Se on laajalle levinnyt monissa rahoituslaitoksissa. Varsinkin Isossa-Britanniassa. Näiden markkinoiden olemassaoloon tarvitaan aina ostajia ja myyjiä. Kullan hinnan ja CFD:n arvon välinen ero tuottaa rahan voiton tai menetyksen.

Katso myös

moldova

Matkavinkkejä Moldovaan Matkustamiseen

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on pieni maa täynnä kauneutta, jota matkailijat eivät ole …