jalometallirahat

Arvokkaat Jalometallirahat

Jalometallirahat ovat arvometalleista valmistettuja keräyskolikoita, joita ei ole tarkoitettu käytettäväksi maksuvälineenä, kuten hopea- tai kultakolikot. Erilaisten sijoitusmuotojen joukossa arvokolikoiden ostaminen on yksi kansainvälisten keräilijöiden suosituimmista. Intohimon arvokkaisiin jalometallirahoihin takana ei ole vain tavoite tuottaa voittoa, vaan myös enemmän. Ensinnäkin rakkaus esineeseen, joka on aina kutittanut villeimmätkin fantasiat aarrearkuista ja seikkailuista. Lisäksi harvinaisimman ja arvokkaimman kappaleen etsiminen voi saada sinut koukkuun keräilyyn.

Jos et kuitenkaan tunne kaupan temppuja, sijoituskolikoiden ostaminen voi jättää sinut tyytymättömäksi. Siten, intohimosta tai ei, on parempi tuntea kielenkäyttö hyvin ja ymmärtää, miten toimia välttääksesi ylimääräisen maksamisen tai jopa kärsiäksesi erilaisista huijauksista ja petoksista.

Nykyisen koronavirusongelman valossa tämä väite on vieläkin pätevämpi kuin koskaan. COVID-19 pakottaa monet säästäjät ostamaan turvasatamaa, kuten arvokkaita jalometalliharkoja ja keräilykolikoita. Varsinkin arvokkaimmat ja harvinaisimmat herättivät mielettömän paljon huomiota.

Mitä ovat arvokkaat jalometallirahat?

Entisaikoina jalometallirahat kiersivät maksuvälineinä, mutta 1600-luvulta lähtien niiden ohella tulivat käyttöön setelit. Markkinoilla on monia erilaisia mahdollisuuksia sijoittaa kolikoihin, mutta lähestymistapa voi vaihdella suuresti. Ensinnäkin on tärkeää määritellä perustavanlaatuinen ero kyseessä olevan tuotteen kahden luokan välillä. Muuten selitys on epäselvä. Tässä on kaksi pääluokkaa:

  • Jalometallikolikot
  • Numismaattiset keräilykolikot

Jalometallirahojen nimellä tarkoitamme kaikkia jalometalleista valmistettuja kolikoita. Kiistaton kuningas on epäilemättä kulta, mutta löydämme myös hopeaa ja muita metalleja, kuten platinaa ja palladiumia.

Tässä tapauksessa kolikon arvo riippuu ennen kaikkea raaka-aineesta. Se ei kuitenkaan ole kiinteä sääntö. Monet muut tekijät voivat vaikuttaa lopulliseen hintaan. Esimerkiksi teoksen harvinaisuus ja ikä voivat muuttaa sen myyntilukua dramaattisesti. Tietenkin arvokkaat jalometallirahat ovat myös silmänruokaa. Joten ne houkuttelevat monia intohimoisia keräilijöitä ja sijoittajia. Markkinoinnin kannalta tämä näkökohta ei ole ollenkaan toissijainen tekijä.

Usein kaunis kolikko on arvokkaampi kuin se, jossa on sama määrä kultaa, hopeaa tai platinaa, mutta joka ei miellytä silmää. Koronaviruksen ilmaantumisen myötä harvinaiset ja jalometallit, kuten kulta, joka on aina paras turvasatama, on tarkoitettu asteittaiseen mutta jatkuvaan hinnannousuun.

Numismaattiset keräilykolikot houkuttelevat tietynlaisen ostajan. Yleisesti termi numismaattinen viittaa kolikoihin, joilla on historiallista arvoa. Ne ovat nimittäin ikivanhoja tai erityisen harvinaisia. Ne saattavat tavallaan muistuttaa postimerkkien keräämisestä.

Tässä tapauksessa harvinaisuus, ikä, linkit tiettyyn historialliseen tapahtumaan, lyöntiprosessin painama luonne ja muut yksityiskohdat määräävät kolikon rahallisen arvon.

Krugerrand: Etelä-Afrikan jalometallikolikko

krugerrand

Tunnetuin eteläafrikkalainen kultakolikko on Krugerrand. Vuodesta 1967 lähtien hallitus loi sen alun perin ilman ajatusta käyttää sitä valuutana. Itse asiassa he halusivat vain tukea Etelä-Afrikan kultamarkkinoita.

Eteläafrikkalaisen jalometalliharkot kolikon nimi juontaa juurensa Paul Krugerin vasemmalle päin olevan muotokuvan kaiverruksesta. Hän oli 1800-luvun lopun poliitikko ja Transvaalin tasavallan presidentti. Kuten voidaan nähdä, hänen kasvonsa ovat kolikon kääntöpuolella. Krugerrandista löydämme ponnahduslautasen. Tarkemmin sanottuna pomppi on Etelä-Afrikan kansallinen symboli.

Krugerrandin kansainvälisesti tunnettu paino on 33,93 grammaa ja puhtaus 22 karaattia. Sen jokaisen kolikon sisältämän puhtaan kullan paino on noin yksi unssi: 31,10 grammaa. On muistettava, että yksi unssi painaa 28 grammaa. Loput kolikon massasta sisältää 2,83 grammaa kuparia. Yllättäen tämä seos antaa Krugerrandille oranssin ulkonäön, toisin kuin muut hopeaseoksesta lyödyt kultakolikot.

Krugerrand oli ensimmäinen kolikko, joka sisälsi unssin hienoa kultaa. Siten siitä tuli laillinen väline kullan hallussapidon osoittamiseksi. Yhdysvalloissa kultaharkkojen hallussapito oli laitonta. Tuolloin Krugerrandista tuli tapa Yhdysvaltain kansalaisille sijoittaa fyysiseen kultaan.

Etelä-Afrikan apartheid-pakotteiden jälkeen useat länsivaltiot kielsivät Krugerrandin kullan tuonnin 1970- ja 80-luvuilla. Tämän seurauksena tuotanto putosi merkittävästi 1990-luvun alimmille tasoille. Lopulta ne alkoivat nousta uudelleen vuodesta 2000 eteenpäin palaamatta koskaan aikaisemmalle tasolle.

Australian Gold Nugget

australian gold nugget

Australian Gold Nugget, L. Series (1) & L. Series (2), on yksi jalometallirahoista, joka herättää paljon kiinnostusta asiantuntijoiden keskuudessa. Tavallisesti se tunnetaan nimellä Nugget tai Golden Kengaroo. Korostaakseni yksi voi maksaa 10 000 euroa tai enemmän.

Ensimmäinen lyönti on peräisin vuodelta 1986 kiinteästä kullasta ilman muita seoksia. Luotiin useita muunnelmia, kuten:

  • yksi unssi
  • kaksi unssia
  • kymmenen unssia
  • puoli neljäsosaa, neljännes, kymmenesosa ja kahdeskymmenesosa unssista.

Vienna Philharmonic

vienna philharmonic

Wienin filharmonikkojen kultakolikko (Wiener Philharmoniker) on ylivoimaisesti kaunein Itävallan sijoituskultaraha. Jos pidät klassisesta musiikista, tiedät varmasti maailman tunnetuimmat ja tunnetuimmat orkesterit. Itse asiassa nimi viittaa Wienin filharmoniseen orkesteriin. Se on puhdas kultakolikko: 24 karaattia. Vuodesta 1989 sen muotoilu on pysynyt muuttumattomana.

Kanadan Gold Maple Leaf

kanadan gold maple leaf

Maple Leaf painaa 31,11 grammaa (1 unssi). Kanadan rahapaja julkaisee sen vuosittain. Tarkemmin sanottuna sen nimellisarvo on viisi Kanadan dollaria. Lisäksi mukana tulee takuutodistus.

Kiinan Gold Panda

kiinan gold panda

Kiinan kultapanda on hämmästyttävä. Lisäksi Kiinan kultaemissioiden kiintiöt, päivätty 2012, ovat todella vaikuttavia. Panda-sarja on yksi rakastetuimmista ja kerätyimmistä jalometallirahoista.

Meksikon Libertads

meksikon libertads

Meksikon Libertads vie meidät ajassa taaksepäin. Kolikon alkuperä juontaa juurensa vuoteen 1981, ja se rikastuttaa sijoituskultamarkkinoita, joilla on ollut vain Krugerrand (vuodesta 1960) ja Maple Leaf (vuodesta 1979). Aluksi tämän kolikon nimi oli Onza, mutta muutamaa vuotta myöhemmin sen nimi muutettiin Libertadiksi. Vaihtoehtoisesti voit etsiä Meksikon (Centenario) 50 peson kultakolikoita. Meksikon rahapaja julkaisi niitä vuosina 1921-1947. Tähän päivään mennessä ne ovat arvokkaampia kuin Libertads.

Vreneli

vreneli

Vreneli on sveitsis-saksan kielellä Verenan deminutiivi, joka on etupuolella kuvattu nainen. Tämä kolikko tunnetaan myös nimellä Marengo, joka on sen epävirallinen nimi. Yleensä yhden kuvan alta löytyy kaivertajan nimi.

Gold Sovereign

gold sovereign

Todennäköisimmin Gold Sovereign on yleisin jalometalliraha. Kuten Britannia, se on kuuluisa Isossa-Britanniassa, josta se tuli.

Kultainen Britannia ( Golden Britain )

kultainen britannia

Yhdistyneessä kuningaskunnassa Golden Britain on vapautettu pääomatuloverosta. Eli myyntituloa ei veroteta.

Amerikkalainen Buffalo ( American Buffalo )

amerikkalainen buffalo

Lopuksi American Buffalo, Eagle & Double Eagle ovat myös hyviä vaihtoehtoja. American Buffalo tunnetaan myös nimellä Bison. Se on ylivoimaisesti ensimmäinen kolikko, jonka Yhdysvaltain hallitus on lyönyt 24 karaatissa. Monet pitävät sitä yhtenä kauneimmista liikkeessä olevista kolikoista.

Amerikan Kotka ( American Eagle )

amerikan kotka

Jalometallirahat ovat yksi helpoimmista tavoista sijoittaa jalometalleihin.

Katso myös

moldova

Matkavinkkejä Moldovaan Matkustamiseen

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on pieni maa täynnä kauneutta, jota matkailijat eivät ole …