hopea

Kuinka Sijoittaa Hopeaan?

Hopeaan sijoittaminen on yleinen käytäntö kaikkialla maailmassa. Ei ole väliä missä olet, melkein kaikki ovat kuulleet kultaan sijoittamisen eduista, mutta entä hopea? Se ei ehkä ole yhtä suosittu kuin kulta, mutta kannattaako siihen sijoittaa? Otetaan selvää.

On aivan luonnollista, että joku on varovainen mahdollisten investointien suhteen. Jokaiseen sijoitusmuotoon liittyy tietty riski. Kaikella on sekä etuja että haittoja, eikä hopea eroa toisistaan. Jotkut omaisuuserät ovat kuitenkin alttiimpia riskeille ja toiset ovat turvallisempia. Joillakin on suuri riski, mutta korkea palkkio, kun taas toisilla on pieni riski, mutta myös alhaiset palkkiot.

Hopea on jalometalli ja energianjohdin

Hopea on pehmeä, kiiltävä, metallinvalkoinen jalometalli (kemiallinen symboli Ag), jolla on yllättäviä ominaisuuksia. Sen lisäksi, että hopea on erittäin muokattava (voidaan takoa ohueksi levyksi) ja sitkeä (voi olla ohueksi venytettävä), se on erinomainen sähköenergian johde. Itse asiassa hopea ohittaa kuparin johtavuudessaan – sen atomikoostumuksen vuoksi – ja sitä käytetään vielä nykyäänkin joissakin sähkökytkimissä ja liittimissä.

Tämän lisäksi hopea on arvostettu ja sitä on historiallisesti käytetty kolikoissa, peileissä, astioissa, lääkkeissä ja koruissa. Sitä louhitaan kaikkialla maailmassa, vaikka alkuperäinen (eli luonnollinen) hopea on suhteellisen harvinaista. Nykyään tuotettu hopea on usein sivutuote muiden metallien, kuten kullan, kuparin, sinkin ja lyijyn jalostamisesta. Seuraavassa kuvataan hopeaa ja sen ominaisuuksia:

Yleiskuvaus

Hopean kemiallinen symboli on Ag. Sen atominumero on 47, ja se on siirtymämetalli (alkuaine, jonka elektronien ”d-kuori” on vain osittain täytetty). Hopean standardiatomimassa on 107,8682 (u) ja paino 107,8682 g. mol-1. Siinä on kaksi stabiilia, luonnossa esiintyvää isotooppia – 107 Ag ja 109 Ag – joista ensimmäinen on yleisempi.

Fyysinen kuvaus

Hopean tiheys huoneenlämpötilassa on 10,49 grammaa kuutiosenttimetriä kohden. Nesteytettynä hopean tiheys on 9,32 grammaa kuutiosenttimetriä kohden. Sen sulamispiste on 961,78 celsiusastetta ja sen kiehumispiste on 2162 celsiusastetta. Hopea höyrystyy 254 kilojoulea moolia kohden (kJ/mol).

Atominen kuvaus

Hopealla on kolme hapetusastetta: +1, +2 ja +3 — +1 on yleisin, mikä tekee metallista melko vakaan. Sen Paulingin asteikon sähkönegatiivisuus on 1,93 yksikköä. Sen atomisäde on 144 pm, sen kovalenttinen säde on ~ 145 pm ja sen Van der Waalsin säde on 172 pm. Sen ensimmäinen ionisaatioenergia on 730,8 kJ/mol, toinen 2072,93 kJ/mol ja kolmas 3358 kJ/mol.

Hopean käyttö yhteiskunnassa

hopeakorut

Hopeaa on käytetty kolikoissa, peileissä, elektroniikassa, koruissa, astioissa, hammashoitolaitteissa, tekstiileissä ja lääkkeissä. Se on ollut merkittävin jalometalli, ja sitä on käytetty kaupassa ainakin antiikin Kreikasta lähtien (600 eaa.). Seuraavassa on kuvaus hopeasta valuutan muotona.

Hopeastandardi

Hopeastandardi on eräänlainen rahajärjestelmä. Tässä järjestelmässä standardi rahan laskentayksikkö perustuu kiinteän hopean painon arvoon. Tätä standardia käytettiin Euroopassa suunnilleen 1400-luvun puolivälistä 1800-luvun puoliväliin. Tänä aikana kullan ja hopean suhde (hopeamäärä, joka tarvitaan yhden kultaunssin ostamiseen) oli noin 15,1:1.

Vuosien mittaan, kun Euroopan hallitukset lopettivat hopeakolikoiden lyönnin, hyväksyivät kultastandardin ja lopulta rajoittivat kulta/hopea-suhteen arvoja, kulta/hopea-suhde nousi keskimäärin noin 80:1:een. Vaikka suhde vaihtelee nykyään, se ei ole enää läheskään yhtä korkea kuin ennen 1800-lukua.

Hopean vaihto

Eräs erityinen hopeastandardin tyyppi on hopeapörssi, johon osallistuu yrityksiä, joiden tuotteet (pörssissä noteeratut setelit, pörssilistatut rahastot ja suljetut rahastot) perustuvat hopean hintaan. Jotkin näistä tuotteista tukevat fyysistä hopeavarallisuutta, toiset eivät. Koska hopean hinta voi vaihdella suuresti (erityisesti suhteessa kultaan), hopean vaihtotuotteet voivat olla myös heilahtelun kohteena.

Hopeaharkot

Toinen hopeastandardin tyyppi, hopeaharkot, on erittäin jalostettu, puhdas versio metallista, joka on jalostettu tankoiksi, harkoiksi tai erityisiksi kolikoiksi. Näitä kohteita ei yleensä levitetä; ne tuotetaan tai ostetaan yleensä suojautumaan muiden valuutan muotojen devalvaatiolta. Vielä 1960-luvulla Yhdysvalloissa myöntämät hopeatodistukset voitiin lunastaa varsinaisiin hopeaharkoihin tai -kolikoihin, mutta tästä käytännöstä on sittemmin luovuttu.

Hopeakolikot

Toinen hopeastandardityyppi, hopealaji, on hopeakolikot, joita eri hallitukset ovat lyöneet ja levittäneet. Euroopan huomattavin hopealaji oli Joachimstaler tai Thaler, suuri hopeakolikko, jota valmistettiin Pyhän Rooman ja Habsburgien valtakuntien aikana 1800-luvun puoliväliin asti. Tämä 40 millimetrin ja noin 30 gramman kolikko toimi monien hopealajien edeltäjänä Euroopassa ja Yhdysvaltojen oman hopeadollarin edeltäjänä. Sana ”dollari” on itse asiassa peräisin tämän hopeakolikon nimestä.

Sijoittaminen hopeaan

sijoittaminen hopeaan

Aina puhutaan kullasta parhaana sijoituksena jalometalleihin. Kuitenkin myös hopeaan sijoittamisesta on tullut mielenkiintoinen mahdollisuus. Etenkin salkun hajauttamisen kannalta mikä tahansa hopeasijoitus tarjoaa pitkän aikavälin etuja. Mutta miten se toimii? Katsotaanpa eroa hopeakolikoiden ja hopeaharkkojen välillä. Entä sitten digitaalinen sijoitusmuoto, kuten hopeatilit ja CFD? Tarkastelemme näitä kysymyksiä ja muita merkityksellisiä kohtia.

Onko hopeaan sijoittaminen kannattavaa?

Historiallisesti finanssikriisi ja markkinoiden epävarma tulevaisuus työnsivät sijoittajia turvallisempien vaihtoehtojen ostamiseen. Varmasti yksi näistä omaisuudesta on hopea, yksi ensimmäisistä jalometalleista (yhdessä kullan ja pronssin kanssa), jota käytettiin arvoomaisuutena. Ei ihme, että se herättää edelleen huomiota.

Hopean hinta määräytyy pörssikaupalla. Siten se voi vaihdella suuresti tunneittain. Reaaliaikainen arvo vaihtelee teollisuuden kysynnän, ostetun fyysisen hopean määrän ja jalometalliin tehtävien taloudellisten investointien mukaan. Toisin sanoen, on paljon hyviä syitä sijoittaa hopeaan suuren tuoton saamiseksi.

Hopeaan sijoittaminen on turvallinen sijoitus. Itse asiassa nykyiset ja uudet teknologiat vaikuttavat hopean hintaan suoraan ja epäsuorasti. Ajattele mitä tahansa PC:tä ja modernia elektroniikkaa. Monet näistä uusista hopeapohjaisista tekniikoista hyödyntävät vain tämän metallin fysikaalisia ominaisuuksia. Pohjimmiltaan se on korvaamaton materiaali. Uudet tekniikat, jotka edellyttävät hopean käyttöä, lisäävät kysyntää. Siksi sen hinta nousee tasaisesti ajan myötä.

Onko hopeaan sijoittaminen turvallisempaa kuin kultaan?

Yleisesti ottaen hopeaa voidaan pitää suojausinstrumenttina inflaatiota vastaan. Hopea ja myös kulta ovat turvallinen sijoitus. Tämä tarkoittaa, että hopea voi säilyttää arvonsa ja ostovoimansa paremmin kuin paperivaluutat ja muut omaisuuserät taloudellisessa epävarmuudessa. Kun nämä taloudelliset huolenaiheet muuttuvat täydellisiksi kriiseiksi, hopean ja muiden jalometallien hintoihin kohdistuu yleensä merkittäviä nousupaineita.

Ensimmäinen kysymys, jonka melkein kaikki ajattelevat, kuulostaa tältä: miksi ostaisin hopeaa enkä sijoittaisi kultaan? Itse asiassa monet pitävät hopeaa päävaihtoehtona keltaiselle metallille. He ajattelevat, että se on erittäin arvokas, mutta arvoltaan pienempi. Mutta tätä sijoitusta ei ole mietitty. Lyhyesti sanottuna se on enemmän psykologinen asia, kuten kulta- ja hopeamitalit.

Kuitenkin ne, jotka harkitsevat fyysisen hopean, kuten hopeaharkkojen, ostamista tai hopeakolikoihin sijoittamista, pelkäävät usein ostaa alemman luokan jalometallia. Epäilemättä kullalla on paljon korkeampi hinta. Mutta tämä tosiasia ei millään tavalla vaikuta hopean arvoon. Toisin sanoen, joskus alhaisempi hinta on toivottava jonkinlaiselle pitkäaikaiselle sijoitukselle.

Miksi hopea on erittäin tuottoisaa

Monien sijoittajien mielestä on järkevämpää sijoittaa tänään elpyvään hopeaan kuin kultaan, joka on historiallisen huipussaan. Hopeaharkkojen ostaminen on paljon edullisempaa kuin kultaharkkojen. Tällä hetkellä kaikenlainen sijoitus hopeaan on hyvä mahdollisuus pitkäaikaiseen sijoitukseen.

Toinen erittäin mielenkiintoinen näkökohta koskee hopean erilaisia teollisia käyttöjä. Kuten jo mainittiin, materiaalia tarvitaan arvoesineiden lisäksi myös useammilla elektroniikkateollisuuden aloilla kuin kultaa. Siten hopean hinta seuraa talouden nousutrendiä.

Hopean vahvuus on sen käyttö useilla teollisuuden aloilla aina tieteellisestä kaupalliseen. Se on täydellinen kompromissi kullan (jolla on erittäin korkea sisäinen arvo) ja teollisuushyödykkeiden, kuten kuparin tai palladiumin, välillä. Jos uskot matkapuhelimien ja elektroniikan myyvän edelleen, voit kuvitella, miksi sillä on niin paljon potentiaalia.

Lopuksi, sijoittamalla hopeaan, vältät valuutasi devalvoitumisen muuntamalla sen omaisuuseräksi. Tämän seurauksena sijoituksesi arvo voi kasvaa ajan myötä, kun hopean hinta nousee.

Kuinka sijoittaa hopeaan?

Fyysisen hopean ostaminen on yleisin tapa sijoittaa jalometallin arvon kasvuun (ei ainoa). Aikoinaan kolikoiden sisällä oli hopeaa, mutta nykyään näitä vaihtovälineitä ei enää ole markkinoilla. Tällä hetkellä voit ostaa hopeaa valitsemalla seuraavista vaihtoehdoista:

 • koruja, hopeaesineitä tai keräilyesineitä
 • hopeakolikot
 • hopeaharkot

Siitä huolimatta fyysinen hopea ei ole ainoa tapa sijoittaa hopeaan. Voit valita hopeatilin, hopeasertifikaatin, hopea-ETF:n (hyvin samanlainen kuin GETF) tai CFD:n. Lyhyesti sanottuna ne ovat sähköisiä tapoja sijoittaa hopeaan. Samalla se on paljon vähemmän monimutkaista kuin fyysisen hopean ostaminen. Siksi monet eivät halua omistaa hopeaharkkoja tai -kolikoita, vaan käydä kauppaa hopealla pörssilistalla.

Mikä menetelmö sopii sinulle parhaiten on täysin sinun oma valintasi. Ensinnäkin jotkut ihmiset eivät halua käsitellä varsinaista jalometallien tai korujen varastointia. Sen sijaan muut ihmiset eivät ehkä luota joihinkin rahoituslaitoksiin ja pitävät fyysistä metallia turvallisempana. Katsotaanpa jokaista näistä menetelmistä, jotta voit löytää sinulle sopivamman.

Hopeakolikoiden ostaminen

hopeakolikot

Valittavana on laaja valikoima hopeakolikoita, joten tämä menetelmä on helppo valita. Se on todellakin kätevä investointi, joka on erittäin joustava. Yleensä upouudet hopeakolikot mahdollistavat nopeat tarjoukset suoraan maailman tunnetuimmista rahapajoista. Myös 1 unssin kokoisten hopeakolikoiden ostaminen on ihanteellinen kaikille joustavia sijoituksia etsiville sijoittajille.

Sijoituksena hopearahoja ovat suosittu Britannia, Kanadan Maple Leaf ja Itävallan Wienin filharmonikot. Löydät ne edulliseen ja kilpailukykyiseen hintaan. Ostamalla enemmän kolikoita saat yleensä alennuksia valituista määristä, joten mitä suurempi määrä on ostettu, sitä alhaisempi kolikon hinta on. Siten käyttömukavuus on suurempi useimmissa hyvin harkittuissa ostoissa.

Sijoittaminen hopeaharkoihin

hopeaharkot

On parempi ostaa hopeaharkkoja vain valtuutetuilta yrityksiltä, valmistajilta tai jakelijoilta muiden hyvämaineisten tuotemerkkien lisäksi. Lisäksi puhtaat hopeaharkot takaavat helpomman myynnin jalometallikauppiailla.

Hopeaharkkojen ostaminen on helppoa kaikkialla maailmassa. Lisäksi laaja tuotevalikoima tyydyttää varmasti minkä tahansa sijoittajan tarpeet. Suosituimpia hopeaharkkotyyppejä ovat 100 gramman harkot merkittäviin joustaviin sijoituksiin. Vaihtoehtoisesti tavalliset 5 kilon hopeaharkot edustavat parasta vastinetta rahoillesi. Joka tapauksessa kaikille, jotka etsivät jotain siltä väliltä, 500 gramman koot ovat myös erittäin suosittuja nykyään. Toisaalta niille, jotka etsivät joustavuutta ja mukavuutta parissa, 1 kg:n harkko on luultavasti paras valinta.

Hopeatilin hallinta

Euroopassa sveitsiläiset pankit voivat antaa sinun avata hopeatilin. Sen sisällä vaihtaisit hopeaa samalla tavalla kuin minkä tahansa ulkomaan valuutan kanssa. Erikoisehdot voivat olla voimassa kaikissa pankeissa, jotka sallivat tämän palvelun. Esimerkiksi hopeatili ei voinut vaatia fyysistä talletusta. Tässä tapauksessa tilisi hopeamäärä kuvastaisi vain osaa pankin omistamasta hopeamäärästä. Koska sijoittajat käyvät kauppaa sähköisesti, tietokone tai tabletti on välttämätön, jotta voit käydä kauppaa hopeatilisi kanssa.

Hopeatodistuksen säilyttäminen

Jaettu tai jakamaton hopeatodistus antaa sinun sijoittaa hopeaan ostamalla asiakirjan fyysisen metallin sijasta. Vaikka jotkut pankit saattavat edelleen antaa hopeatodistuksen, Yhdysvalloissa edustajainhuone lopetti tämän sijoitusmuodon vuonna 1963. Tämä tarkoittaa, että ostaessasi hopeatodistuksen saatat menettää sijoituksesi. Jos esimerkiksi hopeasertifikaatin myöntäjä epäonnistuu, et voi saada takaisin kaikkia sijoituksiasi. Näin ollen on parempi käsitellä hopeasertifikaatteja alueilla, joilla ne ovat edelleen suosittuja ja hyväksyttyjä.

Hopean pörssilistatut rahastot

Hopea ja ETF ovat yhdistelmä, jolla on erittäin mielenkiintoinen rahoitusnäkymä. Erityisesti uusimmat tiedot viittaavat siihen, että hopean kysyntä kasvaa samalla kun tarjonta laskee. Kuten saatat ajatella, tämän tilanteen pitäisi olla hyvä merkki. Aina kun tarjonta vähenee, hinnat nousevat.

Sijoittajat, jotka merkitsevät hopea-ETF:itä, ansaitsevat voittoja hopean hinnan (joka määrittää Lontoon hopeakorjauksen) muutoksista vähennettynä rahaston kulut. Aivan kuten GETF:n kanssa, myös hopea-ETF:n avulla voit sijoittaa hopeaan samalla tavalla kuin osakkeisiin ilman, että sinun tarvitsee säilyttää ja suojata fyysisiä hopeatankoja tai -kolikoita.

Sijoittaminen hopeaan CDF:n kautta

CFD on paras tapa sijoittaa hopeaan. Ne ovat erosopimuksia, joiden avulla voimme sijoittaa marginaaliin ja kattaa vain hinnanmuutokset. Positiivista on se, että voit aloittaa sijoittamisen hyvin pienellä pääomalla. Siksi CDF helpottaa taloudellisen pääomamme kasvattamista.

Selvyyden vuoksi sijoittaja lyö vetoa hopean hinnan noususta tai laskusta. Jos aloitat online-kaupankäyntialustan käytön, voit ostaa Silver CDF:n ja lyödä vetoa melkein heti. Jos arvaat oikein hopean hinnan suunnan, saat hyvän tai valtavan voiton. Jos et, menetät rahasi.

Miksi sinun pitäisi sijoittaa hopeakolikoihin ja hopeaharkoihin?

Hopeakolikoilla ja hopeaharkoilla on suhteellisen pienemmät markkinat, etenkin kultaan verrattuna. Mutta älä anna sen hämätä sinua. On monia syitä, miksi hopeaan sijoittaminen saattaa olla sinulle erittäin kannattavaa. Tässä muutama niistä:

 • Oikean rahan arvo – Kuten kulta, hopea on eräänlainen valuutta, koska toisin kuin digitaaliset varat, se on konkreettista. Fyysinen hopea on kova voimavara, jolla on aina arvoa. Sen hinta voi nousta tai laskea, mutta se ei koskaan laske nollaan. Sinun ei tarvitse huolehtia hakkeroitumisesta ja sijoituksesi pyyhkiytymisestä historiasta.
 • Edut – Osakkeisiin tai joukkovelkakirjoihin sijoitettaessa tarvitaan kolmas osapuoli, kun on kyse sopimuksista tai lupauksista. Hopealla ei ole tällaista vaatimusta, koska sen vastapuoliriski on nolla. Sillä on myös loistava maine hyödykkeenä, koska sitä on kautta historian käytetty valuutan muodossa tavalla tai toisella. Et myöskään saa mitään laiminlyöntiriskiä hopean suhteen.
 • Kohtuuhintaisuus – Kultaan verrattuna hopea on paljon edullisempi ja siksi se on kaikkien saatavilla. Mutta samalla sillä on silti tarpeeksi arvoa ylläpitääkseen sinua taloudellisesti kaikista mahdollisista kriiseistä. Tämä tekee siitä myös erinomaisen lahjan jollekin, koska sen arvo voi olla arvokkaampi pitkällä aikavälillä.
 • Käytännöllisyys – Sen edullinen hinta tekee siitä myös käytännöllisemmän käyttää pienempiin ostoihin. Saman tekeminen kullan kanssa voi olla melko vaikeaa sen korkean arvon vuoksi. Siksi sinun on helpompi myydä oikea määrä milloin tahansa.
 • Suorituskyky – Koska markkinat ovat suhteellisen pienet, jopa pienellä rahamäärällä, joka liikkuu sisään tai ulos, voi olla voimakkaampi hintamuutos kuin muiden omaisuuserien. Markkinoilla kulta voi nousta kärkeen, mutta pienmarkkinoilla hopea toimii paljon paremmin kuin kulta.
 • Harvinaisuus – Joka päivä maailmanlaajuiset hopeavarastot (hallitus ja muut instituutiot) ovat vähitellen ehtymässä, mikä tarkoittaa, että arvon odotetaan kasvavan tulevaisuudessa. Tämä pätee erityisesti valtion varastoihin, koska hopeaa ei enää käytetä kolikoiden luomiseen.

Mitkä ovat suosituimpia sijoitusmuotoja, kun on kyse hopeakolikoista?

american silver eagles
 • American Silver Eagles – American Silver Eaglesia pidetään yhtenä myydyimmistä sijoituksista hopean suhteen. Ne hyväksytään kaikkialla maailmassa, ja kiinnostuneita ostajia olisi paljon, jos joskus haluat myydä niitä. Ne edellyttävät korkean palkkion maksamista etukäteen ostaessasi, mutta sen arvo on tarpeeksi hyvä, jotta voit saada takaisin kaikki kustannukset ja enemmän ajan myötä.
 • Canadian Maple Leaf – American Silver Eaglesin jälkeen Kanadan vaahteranlehteä pidetään seuraavana arvokkaana hopeasijoituksena. Varsinkin suunnittelunäkökohdat ovat hämmästyttäviä, kun otetaan huomioon sen monimutkaiset linjat ja tarkka työstö.
 • Austrian Philharmonic – Tämä on yksi tunnetuimmista hopeaharkkojen kolikoista Euroopassa, ja sillä on suuri sijoituspotentiaali. Kuten nimestä voi päätellä, suunnittelu on keskittynyt filharmoniseen orkesteriin, ja toisella puolella on isot piippuurut ja toisella puolella erilaisia soittimia.
 • British Britannia – Vaikka Itävallan filharmonikkojen hopeakolikko on erittäin suosittu Euroopassa, British Britannia on yksi suosituimmista hopearahoista Isossa-Britanniassa. Vaikka se valmistettiin ensimmäisen kerran vuonna 1997, se päivitettiin puhtaaksi hopeaksi vasta vuonna 2013.

On paljon muita suosittuja hopearahoja, joilla käydään kauppaa kaikkialla maailmassa, kuten Australian Kangaroo, Meksikon Libertad ja Etelä-Afrikan Krugerrand, mutta eivät samalla tasolla kuin neljä parasta hopearahaa.

Soveltuvatko hopeaharkot sijoitustarkoituksiin?

Suurin etu hopeaharkkoihin sijoittamisesta on, että niiden palkkiot ovat suhteellisen pienemmät kuin kolikoilla. Tämä johtuu siitä, että niissä ei ole yhtä monimutkaista käsityötaitoa kuin kolikoissa, ja ne ovat helpompia ja edullisempia valmistaa. Likviditeetti ei ole kokonsa vuoksi yhtä hyvä, mutta jos aiot sijoittaa ja pitää ne pitkään, ne voivat olla loistava sijoitusmuoto. On kuitenkin erittäin tärkeää, että etsit siitä valmistajan leimaa, sillä se on jokaisella hyvämaineisella.

Viimeisiä mietteitä

Hopeaa on useissa eri muodoissa investoinnin kannalta, ja jokaisella on sekä etuja että haittoja. Hopeakolikot tarjoavat paremman likviditeettiarvon, mutta ovat kalliimpia, kun taas hopeaharkot ovat edullisia, mutta tarjoavat vähemmän likviditeettiä. Näin erityyppiset sijoittajat voivat osallistua valitsemaansa sijoitukseen lyhyen ja pitkän aikavälin tavoitteidensa perusteella.

Teollisuuden lisääntyneen käytön, valtion varastojen vähenemisen, erinomaisen saavutettavuuden, oikean rahan arvon ja edullisen hintansa ansiosta hopea on erinomainen sijoitusvaihtoehto jokapäiväiselle miehelle tai naiselle. Sillä on ollut merkittävä rooli tuhansien vuosien ajan yhteisessä historiassamme, ja se säilyttää arvonsa myös lähitulevaisuudessa tehden siitä yhden turvallisimmista ja edullisimmista sijoitusmuodoista nykyään.

Katso myös

san marino

Matkavinkkejä San Marinoon Matkustamiseen

San Marino on Italian kokonaan ympäröimä mikrovaltio Apenniinien niemimaalla Etelä-Euroopassa, joka ylpeänä kantaa maailman vanhimman …