rautaruukki raahen tehdas
Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license. https://commons.wikimedia.org/wiki/File:FI-Raahe-20140609_183727.jpg

Rautaruukki – Raahen Tehdas

Rautaruukki oli suomalainen metallipohjaisten komponenttien tuotantoon ja toimittamiseen erikoistunut yritys. Yrityksen historia ulottuu vuoteen 1960, jolloin Suomen hallitus päätti perustaa tehtaan, joka toimittaisi metallia maan raskaalle teollisuudelle. Vuonna 1994 yritys yksityistettiin osittain. Sen jälkeen valtio on asteittain pienentänyt osuuttaan Rautaruukista, kunnes vuonna 2014 omistusoikeudet siirtyivät kokonaan ruotsalaiselle teräsjätti SSAB:lle.

Rautaruukilla oli kolme liiketoimintaosastoa: rakentaminen, suunnittelu ja metallit. Yritys valmisti laajan valikoiman komponentteja eri toimialoille, kuten ajoneuvojen ohjaamoita, kattolevyjä, alustaa, kuumavalssattuja teräslevyjä ja siltarakenteita. Alkuvuosina Raahen terästehdas ei käyttänyt perinteistä harkkovalumenetelmää, vaan siirtyi jatkuvavalutekniikkaan, jonka kustannustehokkuus oli parempi. Tehdas työllisti kuusi työntekijää vuonna 1960 ja kasvoi 1700:aan 1960-luvun lopussa.

1970-luku

1970-luvulla yritys laajensi tuotevalikoimaansa ja alkoi valmistaa korkealaatuisia levy- ja putkituotteita. Se auttoi kasvattamaan merkittävästi asiakaskuntaa ja kattamaan useamman teollisuuden tarpeet. Vuonna 1976 Raaheen perustettiin toinen masuuni, jonka ansiosta tuotanto kaksinkertaistui. Yritys kasvoi nopeasti ja työllisti 1970-luvun lopussa yli 7 000 työntekijää.

1980-luku

Rautaruukki perusti seuraavan vuosikymmenen aikana myyntikonttorit Länsi-Eurooppaan. Arvokkaita hankintoja tehtiin, mukaan lukien tanskalainen väripinnoitustöihin erikoistunut tehdas, tukkukauppa Norjassa ja putkitehdas Saksassa. Vuonna 1989 yrityksessä työskenteli jo 10 000 henkilöä.

1990-luku

1990-luvulla Rautaruukki panosti voimakkaasti tuotantoprosessien uudistamiseen. Uudessa laajentumisaaltossa yritys osti Rannila-nimisen teräskattotehtaan, joka auttoi sitä rakennusalalle. Lisäksi se avasi markkinoita Itä-Euroopassa muun muassa Tšekin tasavallassa, Puolassa, Ukrainassa ja Baltiassa. Vuonna 2000 Rautaruukissa työskenteli Suomen ulkopuolella 5 000 henkilöä ja yhteensä 12 000 henkilöä.

2000-luku

Kun Sakari Tamminen tuli uudeksi toimitusjohtajaksi vuonna 2004, hän käynnisti laajan uudistusohjelman. Rautaruukki Oyj:n kaikkien yhtiöiden markkinointinimet muutettiin Ruukiksi. Yritys alkoi keskittyä erikoisteräskomponenttien tuotantoon ja liiketoimintaratkaisujen tarjoamiseen rakennus- ja konepajateollisuudessa. Ruukki käsitteli suunnitteluprojekteja ympäri maailmaa. 2000-luvulla tehtyjä tärkeitä hankintoja olivat Velsa (2004) sekä AZST-Kolor ja Steel-Mont (2006). Kiinan markkinoiden kartoitus aloitettiin vuonna 2005. Nykyään Shanghaissa ja Pekingissä on kaksi myyntikonttoria.

2010-luku

Toukokuussa 2011 konserni jaettiin kolmeen liiketoiminta-alueeseen: rakentaminen, suunnittelu ja metallit. Vuonna 2011 aloitettiin uuden tuotteen, energiapaneelin, valmistus, joka auttoi rakennuksia muuttumaan ympäristöystävällisemmiksi. Lisäksi myyntikonttori avattiin yhteen Intian suurimmista kaupungeista Mumbaihin. Vuonna 2014 Ruukin osti ruotsalainen teräsyhtiö SSAB. Nykyään SSAB Raahen tehtaan pinta-ala on 500 hehtaaria, sillä on oma voimalaitos, oma satama ja yksi Suomen suurimmista laboratorioista.

Missä Rautaruukin Raahen tehdas sijaitsi?

Katso myös

liechtenstein

Matkavinkkejä Liechtensteiniin Matkustamiseen

Liechtenstein eli Liechtensteinin ruhtinaskunta on mikrovaltio, joka sijaitsee Itävallan ja Sveitsin välissä keskellä upeita alppimaisemia. …