puolustaja-patsas

Puolustaja-patsas

Puolustaja-patsas sijaitsee Härkätorin puistossa ja sen veisti Johannes Haapasalo vuonna 1908. Patsas on sorron symboli. Patsas esittää polvistuvan ja kyyristyvän miehen, joka kietoo vasemman kätensä päänsä ympärille suojellakseen sitä ja pitää kiveä oikeassa kädessään valmiina hyökkäämään vihollista vastaan. Johannes Haapasalo oli menestynyt kuvanveistäjä, jonka loistava ura kesti 60 vuotta. Hänen teoksiaan tunnustettiin ja ihailtiin sekä kotimaassa että ulkomailla.

Helsingissä opiskellessaan Haapasalo osallistui armeijan harjoituksiin Suomen venäläistämisen vastustamiseksi. Koska hän kieltäytyi liittymästä Venäjän armeijaan, hänen täytyi paeta ulkomaille. Hän opiskeli Kööpenhaminan taideakatemiassa ja oli vuonna 1906 Auguste Rodinin opiskelija. Kertyneet tiedot auttoivat häntä aloittamaan kuvanveistouran.

Ennen ensimmäisen maailmansodan alkua Puolustaja-patsas oli esillä Belgiassa. Kun ensimmäinen maailmansota alkoi se haudattiin hiekan alle suojatakseen sitä pommituksilta. Sodan päätyttyä veistos siirrettiin Suomeen ja sen osti Suomen sokeriteollisuuden vuorineuvos Johannes Grundström.

raahen puolustaja-patsas

Lahjoitus

Johannes Grundström syntyi ja kasvoi Raahessa. Hän opiskeli kuuluisassa Raahen Porvari- ja kauppakoulussa. Nuorena hän lähti Raahesta ja aloitti uransa sokerikaupassa. Hänen uransa Helsingin Sokeritehtaalla huipentui toimitusjohtajaksi. Hän työskenteli myös Helsingin Siirappitehtaalla ja Kotkan Sokeritehtaalla. Suurimman osan urastaan hän kuitenkin vietti Suomen Sokeri Oy:ssä, jossa hän toimi toimitusjohtajana vuosina 1918–1948.

Vaikka hän lähti kotikaupungistaan, hän ei koskaan unohtanut sitä. Vuonna 1932 Grundström lahjoitti Puolustaja-patsaan Raahen kaupungille. Lahjoitus sisälsi vaatimuksen, että patsas sijoitetaan Härkätorille hänen talonsa läheisyyteen ja Härkätori muutetaan puistoksi. Muutos tehtiin kahdessa vuodessa ja tuloksena syntyi kaunis puistoalue kaupunkirakenteen keskelle, jossa ihmiset voivat kävellä ja nauttia luonnosta. Lopuksi itse patsas lisättiin puistoon.

Missä Puolustaja-patsas sijaitsee?

Veistoksen ympärillä on sembramäntyjä ja siperiankuusia. Vaikka Grundström vaati sembramäntyjen istuttamista puistoon niin alun perin istutettiin koivuja. Kun hän tuli Raaheen käymään uudessa puistossa hän yllättyi nähdessään muita puita kuin oli pyytänyt. Puut korvattiin pian hänen vierailunsa jälkeen.