kypros

Matkavinkkejä Kyprokselle Matkustamiseen

Kypros on saari itäisellä Välimerellä, 113 km Turkista etelään ja 120 km Syyrian rannikosta länteen. Se on asutettu vuorilla pohjoisessa sekä etelässä ja etelärannikko on tasankojen peitossa. Englanninkielinen metalli ”kupari” juontaa juurensa latinalaisesta teoksesta Cyprus. Saarelta löytyy suuria kupariesiintymiä. Maantieteellisesti Kypros on Länsi-Aasiassa. Kyproksen ilmasto on lauhkea ja kesät ovat kuumia ja kuivia sekä talvet viileät ja sateiset. Lämpötilat ovat todella kuumia Välimeren ilmastoa. Nikosia on Kyproksen pääkaupunki. Valuuttana käytetään Kyproksen puntaa.

Etelässä puhutaan pääasiassa kreikkaa ja pohjoisessa turkkia. Kreikkaa (sen kyproslaista murretta) puhui historiallisesti lähes 82 % Kyproksen väestöstä. Kreikan ja turkin lisäksi englantia käytetään laajalti Kyproksella. Kypros on säilyttänyt loistonsa läpi myllerryksen vuosien ja on edelleen loistava matkailukohde poliittisista mullistuksista huolimatta. Se on ainutlaatuinen vierailukohde, jolla on erilainen historia ja kulttuuri.

Kulttuuri

Kypros on historiallisesti ollut sillanpää Euroopan ja Aasian välillä. Siinä on vaihtuvia Levantin, Anatolian ja Kreikan vaikutteita. Vuonna 1960 Kypros itsenäistyi Yhdistyneestä kuningaskunnasta. Silti Iso-Britannia, Kreikka ja Turkki säilyttivät rajoitetut oikeudet puuttua Kyproksen sisäisiin asioihin. Kyproksella puhutaan kreikkaa, englantia ja turkkia. Kreikan ja Lähi-idän kulttuuri on sekoittunut.

Paikalliset ovat erittäin ystävällisiä ja toivottavat ulkopuoliset avoimin mielin tervetulleiksi ja saavat heidät tuntemaan olonsa kotoisaksi tarjoamalla heille juotavaa. Kädenpuristus riittää tervehtimiseen. Vieraalle on tapana tarjota pieni lahja, kun hänet kutsutaan päivälliselle. Pukeutua voi rennosti, mutta uimapuvut saa olla vain rannoilla. Sosiaaliset toiminnot vaativat muodollista pukeutumista.

Kyproksen musiikissa on useita klassisia, kansanmusiikkia ja suosittuja genrejä. Kyproksen kansanmusiikki on samanlaista kuin Kreikan kansanmusiikki ja sisältää tansseja, kuten sousta, syrtos, zeimbekikos, dachas ja kartsilamdhes. Koska Kypros oli tärkeä kristinuskon ja eurooppalaisen sivilisaation etuvartio ristiretkien aikana, saaren omaan kulttuuriin sulautuivat monet eri tyylit, mukaan lukien armenialainen, ranskalainen, kreikkalainen ja arabimusiikki.

Kyproksen tasavalta on saaren hallitus, joka on kansainvälisesti tunnustettu ja hallitsee saaren eteläpuolista kahta kolmasosaa. Lähes kaikki ulkomaiset hallitukset tunnustavat Kyproksen tasavallan suvereniteetin koko Kyprokselle. Kyproksenturkkilaiset vastustavat yhdessä Turkin kanssa Kyproksen tasavallan valtaa ja kutsuvat sitä ”Etelä-Kyproksen kreikkalaiseksi viranomaiseksi”. He hallitsevat saaren pohjoisosaa, jota seurasi Turkin sotilaallinen hyökkäys vuonna 1974.

Vuodesta 1974 lähtien Kyproksen tasavalta hallitsee saaren eteläistä kahta kolmasosaa ja Kyproksen turkkilainen hallitsi pohjoista kolmasosaa. Todellisuudessa hallitusten valta ulottuu vain Kyproksen kreikkalaisten hallinnassa oleville alueille, vaikka se on kansainvälisesti tunnustettu auktoriteetti.

karpasia kypros

Talous

Myös taloudellisesti saari on jaettu Kyproksen hallintoalueisiin ja Kyproksen pohjoisturkkilaisten hallinnoimiin alueisiin. Kyproksen kreikkalainen talous on vauras, mutta se on erittäin herkkä ulkoisille häiriöille. 1990-luvulla kasvuvauhti oli vaihteleva, mikä kuvastaa talouden haavoittuvuutta matkailun heilahteluille, jotka johtuvat Länsi-Euroopan poliittisesta epävakaudesta ja taloudellisista olosuhteista.

Kyproksen turkkilaisella taloudella on ongelmia, kuten ulkomaisen rahoituksen järjestäminen, koska vain Turkki tunnustaa sen. Myös ulkomaiset yritykset epäröivät sijoittaa sinne. Siellä on viidesosa etelän väestöstä ja kolmasosa asukasta kohden lasketusta BKT:sta. Talous on edelleen vahvasti riippuvainen maataloudesta ja valtion palveluista, jotka yhdessä työllistävät puolet työvoimasta.

Talouden heikkouden kompensoimiseksi Turkki tarjoaa suoraa ja epäsuoraa apua matkailulle, koulutukselle , teollisuudelle jne.Kyproslaiset ovat Välimeren alueen vauraimpia ihmisiä. Saari edistää imagoaan ”sillana” idän ja lännen välillä, koulutettua englanninkielistä väestöä, kohtuullisia paikalliskustannuksia, hyviä lentoyhteyksiä ja tietoliikennettä.

Nähtävyydet

Maa on täynnä viinitarhoja, 1100-luvun rakennuksia, hedelmätarhoja ja luostareita. Ole varovainen, kun kuvaat ulkona. Se on kielletty sotilasalueilla ja kuvien ottamiseen on hankittava erityinen lupa paikoissa, kuten museoissa ja taidegallerioissa. Useimmat niistä eivät salli salaman käyttöä valokuvattaessa. Kyproksen suurissa kaupungeissa liikkumiseen voi vuokrata takseja, jotka veloittavat hallituksen määräämien taksojen mukaan. Kuljettajien tippaaminen on tapana.

Sähkö

240 V, 50 Hz

Kyprokselle matkustaminen

kyprokselle matkustaminen

Famagustan satama Ammochostosissa ja Kyrenian satama sekä Ercanin lentoasema on julistettu laittomiksi, joten tarkista ne suunnitellessasi Kyprokselle matkustamista. Kansallinen lentoyhtiö on Cyprus Airways. Se yhdistää useimmat Euroopan suurimmista kaupungeista. Myös muut neljäkymmentä lentoyhtiötä palvelevat Larnakan lentokentällä, jotka ovat 5 km:n päässä Larnakasta ja 50 km:n päässä Nikosiasta.

Sieltä voi vuokrata takseja mihin tahansa kohteeseen, koska lentoasemalla on pulaa bussi- ja junapalveluista. Muita tällä lentoasemalla tarjolla olevia palveluita ovat verovapaat kaupat, pankki-, matkailu- ja hotellitiedot, ravintolat, autonvuokraus, posti ja varaustoimisto. Toinen lentokenttä Pafos on 15 km:n päässä kaupungista ja matka kaupunkiin lentokentältä kestää noin 35 minuuttia. Se tarjoaa samat palvelut kuin Larnakan lentoasema.

Kyproksen suurimmat satamat ovat Limassolin satama ja Larnakan satama, jotka yhdistävät muut Lähi-idän ja Kreikan satamat. Täällä tarjotaan paitsi lauttapalveluja, myös risteilypalveluja.

Kyproksen saarelta ei ole teitä muihin maihin, mutta tiet kulkevat Kyproksen halki yhdistäen kaikki kaupungit ja kylät. Bussit kulkevat teillä paitsi sunnuntaisin, mutta kesällä ne kulkevat myöhään keskiyöllä. Turistit voivat käyttää myös busseja matkustaakseen syrjäisten kylien läpi, mutta ne ovat hyvin hitaita. Jos suunnittelet vuokra-auton käyttöä niin suosittelemme ennakkovarausta varsinkin kesällä, koska autot ovat suurimman osan ajasta varattu. Muista ottaa mukaan ajokortti tai passi.

Kypros on erinomainen lomakohde auringosta ja rantaelämästä nauttiville. Kyproksella aurinko paistaa jopa 300 päivänä vuodessa.

Videoesittely Kyproksesta

Katso myös

san marino

Matkavinkkejä San Marinoon Matkustamiseen

San Marino on Italian kokonaan ympäröimä mikrovaltio Apenniinien niemimaalla Etelä-Euroopassa, joka ylpeänä kantaa maailman vanhimman …