irlanti

Matkavinkkejä Irlantiin Matkustamiseen

Irlanti sijaitsee Pohjois-Atlantilla Ison-Britannian länsipuolella. Irlantia kutsutaan myös lempinimellä Vihreä saari, sillä suuri osa saaren keskiosista on maatalousvaltaista vehreää alankoa, jota värittävät useat järvet ja suot. Sen pinta-ala on 70 273 neliökilometriä, asukasluku on noin 5,1 miljoonaa ja viralliset kielet ovat Iiri ja Englanti. Saaren länsiosissa kohoavat rannikkovuoret ovat paikoitellen yli 1000 metriä korkeita.

Kesät ovat lämpimiä ja talvet maltillisia ja lumisadetta on harvoin. Touko- ja kesäkuu ovat aurinkoisimmat kuukaudet. Sää muuttuu melko usein pilvisestä aurinkoiseen ja päinvastoin. Jos suunnittelet vierailua kesän aikana niin suosittelemme kevyitä villa- tai puuvillavaatteita ja takkia kevääksi ja syksyksi. Pidä aina sadetakki mukana yllättävien sateiden varalle. Irlanti on parlamentaarinen tasavalta, johon kuuluu 26 kreivikuntaa. Hätätapauksessa soita 999 tai 112.

Irlannin nähtävyydet

irlannin nähtävyydet

Irlanti on vihreiden maisemien ja vaikuttavien muinaisten nähtävyyksien kotipaikka luonnonystäville ja historian harrastajille. Alla olevasta listasta löydät joitain tämän maan suosittuja nähtävyyksiä.

Moherin kalliot
moherin kalliot

Moherin kalliot, joissa vierailee vuosittain noin miljoona ihmistä eri puolilta maailmaa ovat yksi Irlannin suosituimmista nähtävyyksistä. Ne houkuttelevat vierailijoita loistollaan ja karulla kauneudellaan ulottuen 8 kilometriä pitkin Atlantin valtamerta ja kohoamalla noin 200 metriä valtameren yläpuolelle. Se on täydellinen paikka kokea luonnon raakaa voimaa ja paeta kaupungin hälinää. Kallioiden huipulla on myös kävelyreitti, jonka avulla voit nauttia niiden loistosta ja ottaa ikimuistoisia valokuvia.

Dublin
dublin

Dublin on eloisa pääkaupunki, joka on täynnä sekä keskiaikaisia että moderneja nähtävyyksiä. Matkalla kaupungin menneisyyteen voit tutustua Dublinin linnaan, joka on toiminut keskushallintona vuoteen 1922 asti, vaikuttavaan 1100-luvulla rakennettuun Pyhän Patrickin katedraaliin ja Irlannin vanhimpaan yliopistoon, Trinity Collegeen.

trinity college

Vieraile myös lukuisissa museoissa, jotka esittelevät maan historiaa ja kulttuuria kautta aikojen, mukaan lukien Irlannin kansallismuseo, Irlannin maastamuuttomuseo ja kansallisgalleria. Voit seurata modernin Dublinin sykettä vilkkaalla Grafton Streetillä. Sen lisäksi, että se on kaupungin ostoskeskus, se on täynnä kahviloita, ravintoloita, kukkamyyjiä ja katutaiteilijoita.

Blarneyn linna
blarneyn linna

Blarneyn linna on massiivinen kivirakennus, joka juontaa juurensa 1400-luvulta. Ihmiset kokoontuvat tänne suorittamaan vuosisatoja vanhaa rituaalia, jonka sanotaan antavan heille kaunopuheisuuden lahjan. He kiipeävät salaperäiselle kivelle linnan tornin huipulla, nojaavat taaksepäin ja suutelevat sitä toivoen ihmeen tapahtuvan. Kivien suutelemisen lisäksi voit käydä opastetulla kierroksella linnan torneissa ja vankityrmissä, vaeltaa ihastuttavassa puutarhassa ja ostaa lahjan matkamuistomyymälästä.

Kerryn rengas
kerryn rengas

Jos aikataulussasi on tarpeeksi aikaa niin voit lähteä matkalle Irlannin kauneimman reitin Kerryn renkaan halki. Jos ajat taukoamatta niin voit ajaa 180 kilometriä pitkän reitin alle kolmessa tunnissa. Mutta todennäköisesti epäonnistut, koska matkan varrella on runsaasti henkeäsalpaavia näkymiä Atlantin valtamerelle, kauniita saaria joissa vierailla, majesteettisia vuoria ja viehättäviä kyliä.

kerryn kalliot

Alue tarjoaa laajan valikoiman aktiviteetteja, kuten golfia, pyöräilyä, vesiurheilua, ratsastusta ja kalastusta. Historian ystävät voivat vierailla muinaisilla kivillä, ikivanhoissa luostareissa ja vanhoissa linnoissa.

Bunrattyn linna
bunrattyn linna

Bunrattyn linna on täydellinen kohde aikamatkalle. Upea kivirakennus toimi viikinkikaupan leirinä vuonna 970. Se on entisöity edustavaan kuntoon ja siellä on maan suurimpia keskiaikaisten huonekalujen kokoelmia. Jokaisen linnan kiertueen kohokohta on Folk Park, 1800-luvun kylä, jossa on 30 maalaistaloa, jotka kuvaavat elämää Irlannissa 1800-luvulla. Voit kävellä viehättävillä kaduilla ja nauttia vanhasta maaseudun tunnelmasta irlantilaisen musiikin säestyksellä.

Kulttuuri

irlannin kulttuuri

Suurin osa paikallisista puhuu Irlannissa mieluummin englantia. Kättely on tavallista. Irlantilaiset ovat sosiaalisia ihmisiä ja ovat hyviä juttelemaan vilkkaasti myös tuntemattomien ihmisten kanssa. Ihmiset elävät sovussa ja saavat helposti hyviä ystäviä. Ulkomaalaiset otetaan lämmöllä vastaan ja he saavat tuntea olonsa kotoisaksi.

loma irlannissa

Vieraita ei koskaan lähetetä takaisin tyhjällä vatsalla, sillä ruokaa tarjotaan aina mihin aikaan päivästä tahansa. Suurin osa paikallisista on kotoisin maataloustaustasta. Illallista pidetään tärkeänä ateriana, sillä se on aika, jolloin koko perhe kokoontuu syömään. Kadulla voi pukeutua rennosti, paitsi että naisten odotetaan pukeutuvan muodollisesti sosiaalisiin kokoontumisiin ja hienoihin ravintoloihin. Tupakointi on kielletty julkisilla paikoilla.

Shoppailu

Monet kaupungit järjestävät myyjäisiä vähintään kerran viikossa, mistä kannattaa käydä kurkkaamassa halpoja tuotteita. Dublin ja Belfast ovat Irlannin ostospääkaupunkeja ja useimmat kaupat avautuvat aikaisin ja sulkeutuvat myös aikaisin. Jos ravintolalasku ei sisällä veroja niin jätä jälkeenpäin 10 % tippiä kiittääksesi heidän palvelustaan. Irlannissa on tapana antaa tippiä kantajille ja kampaajille.

Sähkö

230 V / 50 Hz.

Irlantiin matkustaminen

irlantiin matkustaminen

Irlannissa liikennöivä kansallinen lentoyhtiö on Aer Lingus, joka tarjoaa lentoja useimmista maailman suurimmista kaupungeista. Lentoyhtiöt, kuten Delta Air Lines ja Ryanair sekä monet muut on otettu käyttöön ja niiden edistämiseksi tarjotaan lentolippuja. Tällaisten tarjousten tarkistaminen säästää rahaa. Yhdistyneestä kuningaskunnasta on paljon lentoja Irlantiin.

Dublinin lentoasema sijaitsee 10 km:n päässä kaupungista. Palvelut kuten taksit, lentolinja-autot ja bussit kuljettavat matkustajia määränpäähänsä. Lentokentällä on verovapaita kauppoja, pankki, valuutanvaihto, autonvuokraus, matkailutietoa ja ravintoloita mukavan matkan takaamiseksi.

Shannonin lentokenttä sijaitsee Limerick Cityn pohjoispuolella ja on 24 km:n ja 25 minuutin päässä siitä. Bussit, linja-autot ja taksit ovat käytettävissä kuljetuksia varten. Muita palveluita ovat verovapaat kaupat, valuutanvaihto, pankki, matkailuneuvonta ja ravintolat.

Kun suunnittelet Irlannin matkaa niin tutustu myös muihin lentoasemiin, kuten Corkin lentokenttään ja Knock Information Airportiin saadaksesi lisää vaihtoehtoja. Voit matkustaa myös lautalla Baltimoren, Galwayn, Dublinin, Wexfordin ja Kinsalen satamiin. Suurin osa lautoista tarjoaa nopeat palvelut. Ajoittain julkaistaan erikoistarjouksia, joita voidaan hyödyntää säästääksesi rahaa. Tutustu verkkosivustoihin, sillä osa niistä tarjoaa online-varausmahdollisuuden.

Videoesittely Irlannista

Katso myös

moldova

Matkavinkkejä Moldovaan Matkustamiseen

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on pieni maa täynnä kauneutta, jota matkailijat eivät ole …