sypin talo

SYPin Talo

SYPin talo on Raahen Yhdyspankin entinen toimisto, joka sijaitsee Koulukadun ja Kirkkokadun risteyksessä. Rakennuksella on historiallinen ja arkkitehtoninen merkitys ja se on maakuntakaavan suojassa. Sen suunnitteli Valter Thomé ja se valmistui vuonna 1915 ja toimi vanhan pankin toimistona 65 vuotta.

Vuonna 2001 tehdyn tutkimuksen mukaan raahelaiset pitävät SYPin taloa yhtenä kaupungin viehättävimmistä vanhoista rakennuksista. Nykyään rakennus palvelee kaupallista käyttöä. Toinen kerros vuokrataan asuinkäyttöön.

SYPin talossa on eteinen, pankkihalli, johtajan asunto, kokoushuone, liiketilat, ruokasali ja ullakko. Tämän rakennuksen osalta arkkitehti teki poikkeuksellisen päätöksen ja sijoitti pankkihallin rakennuksen julkisivun keskelle kulman sijaan. Hän teki myös pankkihallin ja kauppatilan välisen seinän sellaiseksi, että se olisi helppo purkaa.

Päätös oli erittäin inspiroiva, koska 1960-luvun lopulla pankkihalliin ei mahtunut niin paljon asiakkaita. Hallia laajennettiin väliseinää purkamalla. 1980-luvun lopulla pankki tuli jälleen ahtaaksi, ja koska laajentumiseen ei ollut mahdollisuutta, pankki siirrettiin muihin tiloihin.

syp talo raahe

Rakennus on aina ollut kaupunkikuvan keskipiste erinomaisen pylväsmuotoilunsa ansiosta. Entinen pankkikonttori näyttää komealta kartanolinnalta ja sille on selvä selitys. Raahen kaupunki perustettiin 1600-luvulla, joka oli porvarillisten kartanoiden loistoaikaa.

Rakennustyylin valintaa perustelevat rakentamisen alkamisaikaa hallinneet arkkitehtuuritrendit. SYPin talo sijaitsee paikallisesti arvokkaalla alueella muiden merkittävien rakennusten ympäröimänä. Lyhyen kävelymatkan päässä itään Koulukatua pitkin pääsee Raahen keskuskouluun, isoon historialliseen rakennukseen, joka edustaa uusrenessanssin ja klassismin tyylejä.

Rakennus on peräisin vuodelta 1912 ja se toimii edelleen kouluna, jossa painotetaan musiikki- ja taidetunteja. Kauppakatua pitkin pohjoiseen kävelemällä päädyt Raahen entiselle pääaukiolle Pekkatorille. Aukio on kuuluisa Raahen kaupungin perustajan Pietari Brahen patsaasta.

Missä SYPin talo sijaitsee?

SYPin taloa vastapäätä alkaa puurakennusten ristikko, joka tunnetaan myös Raahen puisena vanhanakaupunkina. Puurakennukset ovat peräisin 1600-luvulta ja ne ovat tärkeä perintö- ja kulttuurinähtävyys, joka on suojeltu. Vuonna 2004 Raahen kaupunginvaltuusto sitoutui säilyttämään Yhdyspankin toimistoa vastapäätä olevan Koulukadun puutalorivin.

Tämä auttoi säilyttämään kadun kaupunkikuvan ja historiallisen arvon. Myös vanhaa pankkitaloa on korjattu ja huollettu kautta aikojen. Useiden maalausten jälkeen rakennuksen alkuperäiset värit palautettiin vuonna 2012. Rakennuksen sisä- ja ulkopinnat entisöitiin, mukaan lukien katto ja kellari ilman rakenteellisia vaurioita.