raatihuone

Raatihuone

Raahen Raatihuone on yksi kaupungin hienoimmista rakennuksista ja sen tarina ulottuu 1830-luvulle. Kun edellinen raatihuone paloi vuoden 1810 tulipalossa, maistraatti ja kaupungin asukkaat päättivät rakentaa uuden. Hanke eteni kuitenkin hitaasti. 50 vuoden jälkeen Raahe oli edelleen ilman raatihuonetta.

Gustav Brunowin perikunta tarjoutui myymään valtavan talonsa Raahen kaupungille raatihuoneeksi. 25-huoneisen talon rakennustyöt valmistuivat vuonna 1839. Ostosopimus solmittiin Brunowin perillisten kanssa hänen kuolemansa jälkeen vuonna 1862.

Kaupan jälkeen tehtiin joitain peruskorjauksia, jotta talo saataisiin edustavaan kuntoon ja sitä voitaisiin käyttää kaupungintalona. 100 vuoden jälkeen lisää tehtiin suurempia peruskorjauksia. Raatihuoneessa kamppailtiin myös tilanpuutteen kanssa, joten kellari muuttui lämpimäksi ja tilavaksi saliksi. Muut työt koskivat salaojituksen parantamista, julkisivujen kunnossapitoa, lämpö- ja vesieristystä, LVI-modernisointia ja huonekalujen uusimista.

Peruskorjauksen suunnittelija oli oululainen arkkitehti Martti Torvikoski. Kaupungintalo on toiminut nyt jo pitkään ja on säilynyt hyvässä kunnossa muutoksesta lähtien. Ulkopuoli säilytti 1800-luvun ilmeensä, kun taas sisätiloissa on moderni tyyli.

raahen raatihuone

Taide

Kaupungintalo ylpeilee ruotsalaisen taidemaalari H. Af Sillénin vaikuttavasta merimaalauksesta. Taululla näkyy taistelulaivojen yhteydenottoja. Maalauksen voitti laivanvarustaja Markus Sovelius Tukholman lotossa. Heti hinnan saatuaan Ruotsin kuninkaan edustaja tuli hänen luokseen ja ilmoitti, että kuningas halusi ostaa taideteoksen. Vaikka tarjous oli houkutteleva, varakas laivanvarustaja kieltäytyi siitä, mutta hänkään ei halunnut pitää maalausta itselleen.

Hän lahjoitti sen Raahen kaupungille. Muiden kaupungintaloa koristavien maalausten joukossa Ruotsin laivaston taulu on ylivoimaisesti suurin ja kaunein. Se on sijoitettu juhlasalin siniselle seinälle punaisten ja pehmeiden penkkien yläpuolelle ja on suurempi kuin muut maalaukset.

Missä Raahen Raatihuone sijaitsee?

Maalauksessa on kaksi taistelua jäljittelevää ruotsalaista sotilasalusta ja taustalla toinen alus. Maalausta maustavia yksityiskohtia ovat lokkien parvi, miehet laivan kannella, pienet veneet merellä, Ruotsin liput laivoissa ja vihreä vesi hienosti kontrastissa vaaleansinisen taivaan kanssa. Maalauksen kehyksissä on kullanvärisiä stukkokoristeja, jotka tekevät maalauksesta entistä viehättävämmän. Elokuussa 2008 raatihuoneen läheisyydessä paljastettiin presidentti Urho Kalevi Kekkosen muistomerkki. Lähistöllä on veistospuisto, jossa on esillä kuvanveistäjä Kari Juvan 19 pronssista valettua patsasta.