työhaastattelutaitojen parantaminen

7 Vaihetta Työhaastattelutaitojen Parantamiseen

Haluatko tietää miten työhaastattelutaitojen parantaminen voi auttaa sinua matkalla kohti unelmatyöpaikkaasi? Nykyään teknologisen kehityksen keskellä ”paluu perusasioihin” -sääntö pätee edelleen, kun on kyse työpaikan saamisesta. Sillä ei ole väliä aiotko hakea suuren vai pieneen yritykseen. Kun kohtaat työhaastattelijan kaikki riippuu siitä, kuinka hyvin esittelet itsesi. Tämä on ratkaiseva tekijä, joka vaikuttaa siihen otetaanko sinut töihin vai ei.

Olet siis jakanut ansioluettelosi mahdollisille työnantajille ja olet valinnut oikean työn johon haet. Seuraava askel on työhaastattelun ajoittaminen.

Voit tutustua assistenttiin tai rekrytoijaan haastatteluaikaa varatessasi joko puhelimitse tai henkilökohtaisesti. Ole ystävällinen ja kohtelias sillä nämä ihmiset voivat tarjota lisätietoja, jotka voivat olla erittäin tärkeitä työn saamisen kannalta tai he voivat kertoa sinulle taustoja yrityksestä tai tulevasta pomostasi.

Lopulta tulee aika saapua työhaastatteluun.

Hyvä ensivaikutelma luodaan hetkessä ja siihen vaikuttavat se miten puhut, esittelet itsesi ja jopa miten pukeudut.

Työhaastattelutaitojen parantaminen

Tässä on 7 helppoa vaihetta, joiden avulla voit parantaa työhaastattelutaitojasi:

1. Valmistaudu haastatteluun

Ensinnäkin pukeudu asianmukaisesti. Kun haastattelija kävelee huoneeseen tai kun kävelet huoneeseen haastateltavaksi niin ulkonäkösi on ensimmäinen asia, joka vaikuttaa. Pukeudu asianmukaisesti, tarkista ryhtisi ja huomioi asento.

Toiseksi harjoittele peruskohteliaisuuksia. Tiedä etukäteen, missä haastattelu pidetään ja varaa riittävästi aikaa valmistautua ennen suunniteltua haastattelua. Sammuta puhelin välttääksesi tarpeettomia häiriötekijöitä.

2. Tutkimus

Käytä kaikkia resursseja varmistaaksesi, että tiedät yrityksen perusasiat. Et halua tulla yllätetyksi, kun sinulta kysytään, miten kuulit tai mitä tiedät yrityksestä johon haet.

Ota selvää mahdollisesta työnantajastasi. Luo mielessäsi selkeä kuva yrityksen profiilista.

Varmista, että olet opetellut vastaukset muutamaan peruskysymykseen, mutta älä kuulosta käsikirjoitetulta. Harjoittele sanomaasi sanasta sanaan. Riittää, että sinulla on yleiskuva siitä, mitä kerrot haastattelijalle ja on aina parempi olla spontaani.

3. Ole oma itsesi

Tee hyvä ensivaikutelma ylläpitämällä katsekontaktia, antamalla haastattelijalle itsevarma kädenpuristus, ystävällinen hymy ja kohtelias tervehdys. Istu vain, kun sinua pyydetään tekemään niin äläkä unohda kiittää haastattelijaa siitä, että hän varasi sinulle aikaa kiireisestä aikataulustaan haastatellakseen sinua.

4. Älä myy itseäsi liian helposti

Vastaa haastattelun aikana kysymyksiin lyhyesti ja tarkasti. Tärkeintä on olla rehellinen.

Varmista, että mahdollisena työntekijänä kerrot tulevalle työnantajallesi, mitä todella osaat ja mitä voit tehdä yrityksen hyväksi, ei päinvastoin. Pysy positiivisena äläkä anna huonoa vaikutelmaa edellisestä työnantajastasi.

Jos haet ensimmäistä työpaikkaasi niin älä anna kokemuksen puutteen estää sinua saamasta etua kokeneempiin hakijoihin verrattuna. Kompensoi kokemuksen puute itseluottamuksella ja halulla oppia.

Voit myös asettua työnantajan asemaan. Kysy itseltäsi, jos olisin tämän pöydän toisella puolella, mitä ominaisuuksia minun pitäisi etsiä mahdollisesta työntekijästä? Hyötyisinkö, jos hän työskentelee minulle ja voiko hän osallistua yrityksen kehittämiseen?

Älä pelkää myydä itseäsi, mutta älä myöskään ole liian itsevarma. Näytä, että olet varma itsestäsi ja kyvyistäsi.

5. Esitä kysymyksiä

Jos kohtaat vaikean haastattelijan älä pelkää. Sitä, joka ei anna sinulle puheenvuoroa tulee muistuttaa kevyesti, että sinun tulisi saada puhua, koska hänen on saatava tietää sinusta lisää.

6. Työhaastattelun päättäminen

Haastattelun loppuessa varmista, että kaikki asiat on käyty läpi. Nyt ei ole oikea aika keskustella tai edes kysyä palkasta ja etuuksista, jotka saat työllistymisen jälkeen. Siihen on runsaasti aikaa, kun olet saanut työtarjouksen.

Päätä työhaastattelu tekemällä yhteenveto vahvuuksistasi ja osoittamalla positiivisia piirteitäsi. Lopuksi, kun lopetat haastattelun niin muista kiittää haastattelijaa vielä kerran hänen ajastaan, jolloin jätät hyvän vaikutuksen.

7. Tulosten seuranta

Lähetä kiitoskirje haastattelun jälkeen. Kiitä haastattelijaa ajasta, jonka hän käytti kanssasi ja siitä, että hän antoi sinulle tämän mahdollisuuden. Varmista, että tiedät kenen puoleen voi ottaa yhteyttä tulosten seurantaa varten.

Työhaastatteluprosessia on tutkittu paljon. Tässä lyhyt esittely:

  • Ensin varaat ajan haastattelulle.
  • Sitten olet siellä toimistossa ja haastateltava näkee sinut.
  • Sitten itse haastattelu toteutuu.
  • Seuraavaksi tulee haastattelun päätös, jonka jälkeen jatkat kiitoskirjeellä.
  • Lopulta sinut hyväksytään ja keskustelet, neuvottelet ja vastaanotat työtarjouksen.
  • Saatat huomata, että haastattelu vie suuren osan palkkaamisprosessista, joten voit yhtä hyvin hioa haastattelutaitojasi matkalla kohti unelmatyötä.

Tämän artikkelin tavoitteena on sinun työhaastattelutaitojen parantaminen sekä työhaastattelun mahdollisuuksien entistä parempi ja monipuolisempi hyödyntäminen.

Katso myös

bosnia ja hertsegovina

Matkavinkkejä Bosnia ja Hertsegovinaan Matkustamiseen

Bosnia ja Hertsegovina on Balkanin maa, joka rajoittuu Serbiaan, Kroatiaan ja Montenegroon. Koska se on …