jaakobin lähde

Jaakobin Lähde

Jaakobin lähde oli 1900-luvulla tärkeä vesilähde raahelaisille. Rakennukseen naulattu infotaulu kertoo, että monet alueen taloudet ottivat vettä kaivosta vuosikymmeniä. Kaivo suljettiin 1970-luvun lopulla.

Lähde sijaitsee Reponkadun pohjoispuolella. Toimiessaan se näytti vaatimattomalta rakenteelta, jossa oli pyörivä pyörä, jota ihmiset käänsivät saadakseen vettä. Sodan jälkeen kaivo varustettiin sähköpumpulla, joka on edelleen käytössä. Kun 50 vuotta sitten useimmissa Raahen taloissa oli oma kaivo niin sen vesi tuskin kelpasi kulutukseen, koska se sisälsi paljon rautaa ja oli epämiellyttävän värinen.

Ihmiset ottivat yleensä pyykinpesuvettä katolta sateen tai lumisateen jälkeen. Mutta kun vesikouruihin ei ollut kertynyt tarpeeksi vettä niin pyykinpesuun käytettiin Jaakobin lähdettä. Kesäisin ihmiset kuljettivat vettä kotiinsa kärryillä. Talvella kelkka oli paras kulkuväline. Myöhemmin lähteen lähelle rakennettiin pesutupa, joten ihmisten ei tarvinnut kantaa suuria vesimääriä pitkiä matkoja vaan he pystyivät pesemään mattonsa paikan päällä.

jaakobin lähde raahessa

Lähteen väitetään olevan noin 250 vuotta vanha. Vesi oli pehmeää ja sopivaa pyykinpesuun. Vettä arveltiin olevan runsaasti maan alla. Tästä syystä kaupunki päätti toimittaa vettä koko Raahelle tästä lähteestä rakentamalla vesilaitoksen. Mutta ensimmäisten koepumppausten jälkeen oli selvää, että vesimäärä ei riittänyt täyttämään kaikkien raahelaisten päivittäisiä tarpeita.

Lisäksi tutkimukset havaitsivat lähdeveden sekoittuneen meriveteen, kun sitä imettiin runsaasti. Suunnitelmat kaupungin vesijärjestelmästä olivat pilalla. Kaupunki kuitenkin rakensi kaivon tarjotakseen asukkaille hätävesilähteen siltä varalta, että heidän kotikaivonsa olisi huonossa kunnossa.

1950-luvulla aloitettiin vesihuoltotyöt. Kaikki raalaiset eivät kuitenkaan olleet valmiita maksamaan kallista vesijohtoveden hintaa. Tästä syystä monet asukkaat saivat vettä lähteestä, kunnes se kuivui täysin 1970-luvun lopulla ja suljettiin lopullisesti.

Missä Jaakobin Lähde sijaitsee?

Lähteen nimi on raamatullista alkuperää. Johanneksen evankeliumissa Jeesus saapui samarialaiseen kaupunkiin, joka oli lähellä tonttia, jonka Jaakob oli antanut pojalleen. Tällä tontilla oli Jaakobin lähde. Raahen lähde sai tämän nimen vasta 50 vuotta sitten. Ennen se tunnettiin Maaralan kaivona. Jaakopi Maarala oli varakas mies, joka osti mökin lähteen läheltä.

Koska hän asui lähellä kaivoa, hän piti siitä huolta, puhdisti ja piti sen hyvässä kunnossa. Näin raahelaiset alkoivat kutsua rakennelmaa Maarlan kaivoksi. Noin 50 vuotta sitten Raahen kaupunki otti kaivon haltuunsa ja nimesi sen uudelleen Jaakobin lähteeksi. Oletko vielä ehtinyt tutustua muihin Raahen nähtävyyksiin?