hakotien luontopolku

Hakotien Luontopolku

Hakotien luontopolku on uusi reitti, joka ulottuu yli 1,5 km. Pääset kävelemään enimmäkseen sileää metsäpolkua ja sorapolkua. Suuria korkeuseroja ei ole, mikä tekee reitistä sopivan vähän vaelluskokemusta omaaville. Keskimäärin reitin kävelyaika on 0.5 – 1 tunti. Lähtöpaikka on Kylmäniemen puolella. Kävellessäsi Kylmälahden tietä Hakotien polulle, näet oikealla puolella viehättävän kanavamaiseman.

Lähistöllä on ranta, joka on suosittu lasten ja snorklausharrastajien keskuudessa. Puinen Hakotie-kyltti kertoo, että polku alkaa. Matkan varrella on sinisiä merkintöjä, jotka auttavat sinua pysymään oikealla tiellä. Ennen kuin astut metsään, kävelet sorapolkua lähellä lahden rantaa. Merinäkymät ovat henkeäsalpaavat, varsinkin kun veneitä ponnahtaa kaukaa horisontista auringon noustessa. Voit ihailla luontoa ja ystävällisesti marssivia vesilintuja.

hakotie raahe

Sorapolku jatkuu metsään. Jos lähdet keväällä patikoimaan, polulla saattaa olla jäätä, joka alkaa sulaa. Vaikka se on sekoittunut maahan ja kiviin, se on silti liukas ja voi aiheuttaa vammoja. Tästä syystä muista kävellä hitaasti, kun saavut jäisille ja lumisille osille. Merkittävä osa reitistä kulkee mäntymetsän läpi. 180 metriä pitkä hirsipolku auttaa ylittämään mutaisten alueiden. Kävele varovasti, koska polku on kapea.

Polulla on oikea mutka, joka johtaa puupenkille. Jos olet väsynyt tai nälkäinen, voit pysähtyä penkille syömään välipalaa ja virkistävää juomaa linnunlaulua kuunnellen. Polku jatkuu tietä pitkin. Jossain vaiheessa näet Raahen sairaalan lyhyen matkan päässä. Ylität tien ja päädyt taas metsään. Hillerit elävät metsässä,  joten jos löydät yhden niistä, olet onnekas.

Missä Hakotien luontopolku sijaitsee?

Hakotien luontopolulla oli silta, jota pidettiin Suomen aiheettomimpana siltana. Se rakennettiin pienen puron päälle. Silta siirrettiin Mikonkariin vuonna 2022. Polku saapuu sairaalan pihalle ja jatkuu sitä pitkin. Pian tulet sairaalan rannalle. Toisin kuin reitin alussa oleva hiekkaranta, tämä on soran ja lohkareiden peittämä. Keväällä voi olla melko kylmää istua rannalla. Ennen kuin palaat Kylmäniemeen, ihaile meren kauneutta leudon auringon alla. Koska se on yksisuuntainen reitti, sinun on palattava lähtöpisteeseen samaa reittiä, jota olit tullut. Voit halutessasi kiertää myös muut Raahen luontopolut.