san marino

Matkavinkkejä San Marinoon Matkustamiseen

San Marino on Italian kokonaan ympäröimä mikrovaltio Apenniinien niemimaalla Etelä-Euroopassa, joka ylpeänä kantaa maailman vanhimman itsenäisen valtion titteliä, joka on peräisin 400-luvulta jKr. Sen asukasluku on noin 34 000 ja virallinen kieli on Italia. Vaikka maa on vain 61 neliökilometriä, se on täynnä arkkitehtonista ja luonnonkauneutta. Tässä on joitain San Marinon nähtävyyksiä, joita ei kannata jättää väliin kenenkään matkailijan matkareitiltä.

San Marinon nähtävyydet

Titano-vuoren linnoitukset
titano-vuoren linnoitukset

Vanhin Titano-vuoren harjanteella sijaitseva linnoitus on 1000-luvulla rakennettu Rocca Guaita. Se toimi vankilana ja sotilaallisena linnoituksena vuosisatojen ajan ja nyt se on kaunis turistikohde, josta on huikeat panoraamanäkymät ympäröivään maisemaan. Kiipeäminen kukkulan huipulle on vaikeaa, mutta näkymä on vaivan arvoinen.

san marinon nähtävyydet

Rocca Guaita on yhdistetty toiseen linnoitukseen, Rocca Cestaan, päällystetyllä polulla nimeltä Witches’ Passage. Rocca Cesta tarjoaa korkeimman pisteen San Marinon satumaisten maisemien ihailuun ja siellä on myös muinaisten aseiden museo.

Piazza della Liberta
piazza della liberta

Piazza della Liberta on San Marinon pääkaupungin pääaukio. Kaupunki sijaitsee Titano-vuoren rinteillä ja on lähes kokonaan keskiaikaisten kivimuurien ympäröimä. Vain yksi polku johtaa Piazza della Liberta -aukiolle, jota reunustavat ravintolat, kahvilat, käsityöliikkeet ja verovapaat liikkeet.

palazzo pubblico

Aukiota hallitsee muinainen ja keskiaikainen arkkitehtuuri ja se toimii näköalatasanteena, jolta on näkymät maan aaltoilevalle horisontille. Piazzan kohokohta on Palazzo Pubblico, uusgoottilainen linnoituksen näköinen torni, joka rakennettiin 1800-luvulla ja jossa toimii sammarinalainen hallitus.

San Marinon basilika
san marinon basilika

Basilika rakennettiin 1800-luvulla uusklassiseen tyyliin ja korvasi entisen romaanisen Pyhän Marinukselle omistetun kirkon. Tärkeimmät nähtävyydet ovat alttarimaalaukset ja Tadolinin suunnittelema Pyhän Marinuksen veistos. Siellä on myös laatikko, jossa on entisen kirkon muistomerkit.

Staton museo

Jos olet historian ystävä, sinulla on hauskaa vierailla Palazzo Pergami Belluzzissa sijaitsevassa kansallismuseossa. Museossa on esillä neoliittisia arkeologisia kokoelmia, roomalaisia esineitä ja antiikkisia San Marinon kolikoita. Italian taiteen lisäksi näet egyptiläisiä jäänteitä ja bysanttilaisia ikoneja ja maalauksia. Monet museon esineistä ovat vuosien varrella italialaisten älymystöjen ja poliitikkojen lahjoittamia eleenä ihailuksi pienelle ja ylpeälle tasavallalle.

Upeat näkymät köysiradalta
san marinoon matkustaminen

Vaikka sen päätarkoitus on kuljettaa ihmisiä Titano-vuoren juurelta huipulla olevaan pääkaupunkiin, San Marinon köysirata on myös upea maisemakokemus. Kun liikut vuoren rinteitä ylöspäin, näet henkeäsalpaavat näkymät vuoria, metsiä ja keskiaikaisia kaupunkeja. Kirkkaana päivänä voit nähdä jopa Adrianmeren rannikon.

Vahamuseo

Museossa on 100 vahahahmoa, jotka edustavat historiallisia persoonallisuuksia, jotka on järjestetty kohtauksiin. Voit esimerkiksi nähdä Jacqueline Kennedyn vierailevan paavi Johannes XXIII:n luona, Adolf Hitlerin tapaavan Benito Mussolinin, Galileon pitelemässä kaukoputkeaan tai Da Vincin valmistamassa siveltimensä uutta mestariteosta varten. Siellä on myös näyttely keskiajalla käytetyistä kidutusvälineistä.

Videoesittely San Marinosta

Katso myös

moldova

Matkavinkkejä Moldovaan Matkustamiseen

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on pieni maa täynnä kauneutta, jota matkailijat eivät ole …