romania

Matkavinkkejä Romaniaan Matkustamiseen

Kaakkois-Euroopassa sijaitseva Romania on hitaasti toipumassa synkän historiansa kahleista. Nykyaikainen valtio muodostettiin yhdistämällä kaksi ruhtinaskuntaa eli Moldavia ja Valakkia vuonna 1859, joita hallitsi Ottomaanien valtakunta vuosisatoja aiemmin. Bukarest on maan pääkaupunki. Romanian pinta-ala on noin 238 391 neliökilometriä, asukasluku on noin 19,1 miljoonaa ja virallinen puhuttu kieli on romania. Muita suosittuja kieliä ovat unkari ja saksa.

Se sijaitsee Kaakkois-Euroopassa Mustanmeren rajalla Bulgarian ja Ukrainan välillä. Maata rajaavat Moldova, Ukraina, Mustameri, Bulgaria, Serbia, Montenegro ja Unkari. Transilvania ja Moldavia muodostavat maan pohjoisosan. Karpaattien vuoret kulkevat maan keskustan läpi.

Romanian nähtävyydet

romanian nähtävyydet

Laajalti vampyyrien maana tunnetulla Romanialla on paljon enemmän tarjottavaa kuin Draculan linna. Maassa on vaikuttava alppimaisema, jossa on hiihtokeskuksia, vaellusreittejä ja kauniita teitä, jotka kulkevat viehättävien kylien läpi. Yhtä vaikuttava on myös Tonavan suisto, jossa miljoonat linnut elävät huolettomasti. Joitakin Romanian ehdottomasti tutustumisen arvoisia kohteita ovat seuraavat:

Tonavan suisto
tonavan suisto

Syrjäisestä sijainnistaan ja heikosta saavutettavuudestaan huolimatta Tonavan suisto on suosittu kohde luonnonystäville. Unescon suojelema Tonavan suiston biosfäärialue on maailman kolmanneksi suurin biologinen monimuotoisuus, joka tulee heti Australian suuren valliriutan ja Galapagossaarten jälkeen.

suistoalue romaniassa

Alueelle saapuu 300 lintulajia Afrikasta ja Aasiasta. Muita villieläimiä ovat sudet, villikissat ja saukot. Alueella liikkuminen on mahdollista vain veneellä. Älä epäröi käyttää kiikareita ja kameraa, kun matkaat pajupuiden reunustamia kanavia pitkin ikuistaaksesi upeaa kasvistoa ja eläimistöä.

Peleșin linna
peleșin linna

Karpaattien rinteellä vehreän metsän taustalla sijaitseva Peleșin linna on yksi Romanian kauneimmista vierailukohteista. Tämä uusrenessanssityylinen linna rakennettiin 1800-luvun puolivälissä lomapaikaksi kuningas Carol I:lle. Nykyään linnassa järjestetään opastettuja kierroksia, joilla vierailijat pääsevät näkemään ylellisiä huoneita, kuninkaan valtavan asekokoelman ja kuningattaren upeita freskoja.

peleș

Vierailijat voivat myös käyskennellä linnan idyllisissä puutarhoissa ja ottaa valokuvia. Lisäksi Sinaista voi ottaa kaapelihissin, jolla pääsee lintuperspektiivistä ihailemaan linnaa ja sen kauniita ympäristöjä.

Salina Turda
salina turda

Yksi Romanian suosituimmista nähtävyyksistä on 1600-luvulla rakennettu Salina Turdan suolakaivos. Historiansa aikana valtava maanalainen maailma toimi ruokavarastona ja pommitussuojana. Kaivostoiminta loppui vuonna 1932 ja pitkän tauon jälkeen kaivos muutettiin jännittäväksi teemapuistoksi. Siirryttyäsi 120 metrin syvyyteen maan alle, kohtaat ihmeellisen maailman, jossa on amfiteatteri, maailmanpyörä, panoraamahissi, keilahalli ja järvi, jossa voi ajaa veneellä.

Sibiu
sibiu

Sibiun kaupunki on Keski-Romanian kruununjalokivi. Se on täynnä hyvin säilyneitä keskiaikaisia rakennuksia ja mukulakivikatuja, jotka antavat vaikutelman matkustamisesta ajassa taaksepäin.

sibiun suuri aukio

Suurin osa turisteista kerääntyy suurelle aukiolle, jolla on upea kokoelma keskiaikaisia ​​rakennuksia, ihana kirkko ja Bruckenthalin palatsi, jossa on Romanian vanhin museo. Pieni aukio on kuuluisa taloistaan, joissa on omituisen muotoisia silmiä muistuttavia ikkunoita, jotka tunnetaan myös nimellä Sibiun silmät.

valea zânelor

Lisäksi kaupunki sijaitsee lähellä Făgăraș-vuoria, suosittua vaelluskohdetta ja Valea Zânelorin savilinnaa, jolla on satumainen ulkonäkö. Lähellä kulkee Transfăgărășantie, joka tarjoaa upeimman ajomatkan Karpaattien läpi.

Parlamenttitalo
bukarestin parlamenttitalo

Bukarestin Parlamenttitalo on yksi maailman suurimmista hallintorakennuksista. Suurenmoinen rakennus rakennettiin 1980-luvulla 20 000 työntekijän voimin diktaattori Nicolae Ceausescun hallintokaudella. Siinä on yli 3 000 huonetta ja 4 000 tonnia kristallia. Huoneet ovat kuninkaallisesti koristeltuja marmorilla, kullalla ja freskoilla.

bukarestin parlamenttitalon portaat

Romanian parlamenttirakennuksen lisäksi palatsissa on museoita, taidegallerioita ja tapahtumasaleja. Siellä järjestetään kierroksia, joilla voi tutustua ylellisiin sisätiloihin ja oppia Romaniasta kommunistivallan alla vallinneesta vaikeasta menneisyydestä.

Bukarest
bukarestin pääkatu

Aiemmin idän Pariisina tunnettu Bukarest on valojen kaupunki, joka on täynnä kahviloita, yökerhoja ja ravintoloita. Siellä on myös Romanian oopperatalo ja valtava kansallismuseo. Historiallisiin kohteisiin kuuluvat Parlamenttitalo, vanha tuomioistuimen kirkko ja Athenee Palace -hotelli. Bukarest kärsi suuresti Ceausescun hallituskauden aikana. Vanhat rakennukset, joissa oli ranskalaisia ja turkkilaisia vaikutteita, korvattiin kommunistisilla betonilohkorakennuksilla kunnostusprojekteissa.

bukarest

Tällä hetkellä kaupunki on mikrokosmos maan horjuvasta elpymisestä. Tyylikkäät kaupunginosat rajaavat slummeja, ja siellä näyttää olevan vähän tai ei ollenkaan keskiluokkaa. Näyttää olevan vain köyhiä tai rikkaita. Kun vierailet Romaniassa niin sinun täytyy lentää Bukarestiin.

Brasov
brasov

Brasov sijaitsee Transilvanian mäkisessä maastossa ja on hyvä paikka vierailla. Brasov sijaitsee maan keskustassa, ja sitä ympäröivät Karpaattien vuoret. Kaupunki on loistava esimerkki vanhan maailman Romaniasta, jossa on ikivanha keskustaaukio ja pieniä kahviloita kaikkialla.

branin linna

Ei kannata jättää väliin Transilvanian linnoja, joihin kuuluu Branin linna, Rasnovin linna ja myös Sighisoara noin 140 kilometrin päässä Brasovista, Vlad tepesin syntymäpaikasta. Brasovin todellinen vetovoima on ympäröivä maa. Koskemattomat Brasovia ympäröivät vuoret ovat täynnä pieniä kyliä ja ympäröiviä metsiä.

romanian erämaa

Tältä alueelta löydät karhuja, susia ja muita uhanalaisia eläimiä vapaasti vaeltamassa. Tämän lisäksi alue on tunnettu ulkoilumahdollisuuksistaan, kuten hiihto, vaellus, retkeily, metsästys, kalliokiipeily ja laskuvarjohypyt. Vaikka kaikki tämä on olemassa muissa matkakohteissa, Brasovissa ei ole turistiloukun tunnetta.

Romanian Riviera
romanian riviera

Tämä on Mustanmeren rannikolla, joka on suosittu hiekkaisista rannoistaan ja tarjoaa täydellisen kokemuksen perheille. Siellä on myös useita lomakohteita ja romanialaisia kylpylöitä, jotka ovat kuuluisia parantavista voimistaan.

Karpaattien vuoret
karpaatit romaniassa

Karpaattien vuoret ovat visuaalisesti upeita. Vaikka vuoristossa on nähtävyyksiä, kuten Branin linna, älä yritä vain käydä tietyssä paikassa. Vuokraa sen sijaan auto Brasovista tai vuokraa kuljettaja ja lähde ajelulle. Maisemat ovat niin mahtavat, että sitä on vaikea kuvailla. Voit ajaa rotkoille, jotka näyttävät loputtomalta, nähdä jokien laskevan alas vuorten rinnettä ja nähdä eläimiä, joita löytyy vain National Geographic -dokumenteista. Lähde tälle ajomatkalle ja takaan, että puhut siitä vähintään viisi päivää.

Yleiskatsaus Romaniasta matkailijoille

corvinin linna

Mainitse Romania ja ihmiset ajattelevat välittömästi Draculaa ja keskiaikaista maata. Vuosien taloudellisesta kurjuudesta toipuvasta maasta on nopeasti tulossa Itä-Euroopan piilotettu helmi.

Dracula vs. Ceausescu

branin linna dracula

Popkulttuurissa maa rinnastetaan aina kreivi Draculaan, Branin linnaan ja Transilvaniaan. Nämä oletukset ovat vääriä. Vlad Tepesiä pidetään laajalti henkilönä, johon Dracula-hahmo perustuu. Vlad the Impaler tunnetaan kiistatta siitä, että tämä oli yksi ilkeä yksilö, mutta hän ei ollut vampyyri. Tämän lisäksi mies Vlad ei koskaan asunut Branin linnassa, todellisessa linnassa ja kuvitteellisen Draculan kodissa. Anteeksi, että rikoin kuplasi, mutta Romanian historiassa oli henkilö, joka oli luultavasti pahempi kuin Dracula tai Vlad.

draculan myytti

Esittelyssä Nicolae Ceausescu, Euroopan historian pahin diktaattori. Tämä mies oli kaikin puolin ahne ja hän piti Romaniaa henkilökohtaisena valtakuntana suuren osan 1900-luvulta. Samalla kun hän johti maan taloudelliseen tuhoon niin hän rakensi ylellisiä kartanoita itselleen ja vaimolleen.

Kun romanialaiset näkivät nälkää kaduilla niin hän ja hänen vaimonsa käyttivät rahaa ylimielisesti. Kun hänet lopulta erotettiin virastaan, ihmiset olivat niin raivoissaan hänen ylilyönnistään, että hänet ja hänen vaimonsa kirjaimellisesti kivitettiin kuoliaaksi. Valitettavasti maa ei toipunut nopeasti. Viimeisten vuosikymmenien aikana on kuitenkin tapahtunut suuria edistysaskeleita ja se on nyt pakollinen vierailukohde.

Sähkö

Jännite on 230 V / 50 Hz.

Ilmasto

romanian ilmasto

Romanian ilmastoa voidaan kutsua lauhkeaksi ja siinä on neljä vuodenaikaa. Kevät ja syksy ovat viileitä ja miellyttäviä. Kesät ovat hyvin lyhyitä ja kuumia esiintyen heinä- ja elokuussa. Talvet voivat olla ankarat ja kylmät ja joulukuusta maaliskuuhun sataa lunta. Parhaat kuukaudet vierailla Romaniassa ovat touko- ja kesäkuu sekä syys- ja lokakuu.

Paikallisia tapoja

romanialaisia talonpoikaistaloja

Kättely on yleinen tapa. On myös tapana suudella poskelle, kun sinut esitellään naiselle. Pukeutuminen on konservatiivista ja rentoa. Tupakointi on kielletty julkisissa kulkuneuvoissa ja teattereissa. Romanialaiset pitävät tupakoinnista ja haluavat siksi lahjoittaa sinulle savukkeita.

Ravintoloissa, hotelleissa ja takseissa juomarahat ovat n. 5-10 prosenttia. Paikallisten ruokien erikoisuuksiin kuuluvat keittiöt, kuten ciorba de perisoare (keitto lihapullien kera), ciorba tanancasca (liha ja vihannekset), lammasborsit, sisäkeitto ja erilaisia kalakeittoja.

Romaniaan matkustaminen

romaniaan matkustaminen

Lentoteitse

Romanian kansallinen lentoyhtiö on Tarom. Monet Bukarestiin lentävät suositut lentoyhtiöt ovat Air France, Alitalia, Austrian Airlines, British Airways, KLM, Lufthansa ja Swiss. Suurin lentokenttä on Bukarestin Otopenin lentokenttä, joka sijaitsee noin 10 mailia kaupungista pohjoiseen.

Meritse

Constanta on Mustanmeren suurin satama. Saatavilla on monia risteilyjä, jotka pysähtyvät erilaisiin turistikohteisiin, kuten Wien, Bratislava, Budapest, Bazias, Giurgiu, Calafat ja Bukarest.

Junalla

Länsi-Euroopasta Bukarestiin on kansainvälinen liikenne, joka liikennöi vain kesäkuukausina eli kesäkuusta syyskuuhun, junaliikenteen nimi on Wiener Waltzer.

Videoesittely Romaniasta

Romania on Itä-Euroopan piilotettu helmi ja sinun tulee ehdottomasti käydä. Sinun ei edes tarvitse käyttää valkosipulia.

Katso myös

moldova

Matkavinkkejä Moldovaan Matkustamiseen

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on pieni maa täynnä kauneutta, jota matkailijat eivät ole …