albania

Matkavinkkejä Albaniaan Matkustamiseen

Albania on vuoristoinen maa ja yksi Euroopan pienimmistä maista. Asukkaat oletettavasti polveutuvat muinaisista illyrialaisista.

Kulttuuri

Albanian kulttuuriin on vaikuttanut suuresti mantereen kreikkalaisten kulttuuri erityisesti kaupunkiympäristössä; pään nyökkäys tarkoittaa ”ei”, kun taas pään pudistaminen tarkoittaa ”kyllä”. Tervehdyksissä suositaan kättelyä vaikka Shokua (toveri) käytettiin ennenkin, mikä on jo kauan aikaa sitten unohdettu. Albaniassa ihmiset pukeutuvat epävirallisesti. Uimapuvut on tarkoitettu rannoille, muuten naisten ei odoteta pukeutuvan paljastaviin asuihin.

Kun puhuttelet jotakuta niin laita nimen eteen etuliite Zoti (Herra) tai Zonja (Rouva) ja muista aina ottaa mukaan lahjoja vieraillessasi vaikka kukat eivät ole kovinkaan hyväksyttäviä. Vieraille tarjoillaan kahvia, rakia tai makeisia. Tupakoijien ei tarvitse huolehtia paljon, mutta heidän tulee välttää sitä, jos he näkevät merkin ”Ndalohet Duhanista” tai ”Ndalohet pirja e duhanit”.

matkavinkkejä albaniaan

Matkustaminen Albanian sisällä

Suhteellisen halpojen hintojen linja-autot liikennöivät maan tärkeimmissä kaupungeissa tai taksit ovat toinen vaihtoehto, joka tarjoaa palveluja joihinkin tärkeimpiin hotelleihin. Vieraile Dajti-vuorella ja koe Dajti Ekspres -köysiradalla unohtumaton 15 minuutin matka Dajt Oarkin läpi Tiranaan. Reitin pituus on noin 4,2 kilometriä ja matka maksaa 6,5 €. Alpha Yachting tarjoaa miehistöineen huvijahdin, joka on itsessään jo luksusta. Tirana Bank on paras paikka nostaa rahaa, sillä se mahdollistaa Visa-kortien käytön.

Ulkona syöminen

Ravintolat eivät aina ole riittävän lämmitettyjä, joten käytä illalla aina lämpimiä vaatteita, jos olet ulkona talvisin. Ulkomaalaisilta peritään enemmän maksuja kuin paikallisilta. Sekä pääsymaksut että kaikki tavarat ovat kalliimpia, joten on parempi olla paljastamatta sitä tosiasiaa, että olet turisti.

Nähtävyyksien katselu

Jos pidät melonnasta niin Albania on juuri oikea paikka. Aivan Tiranan ulkopuolella on paikkoja, jotka ovat uskomattomia melonta-, kalliokiipeily-, vaellus– ja retkeilykohteita.

Majoitus

Jos haluat kokea 5 tähden tunnelman niin kokeile Sheraton Tirana Hotel and Towersia, joka sijaitsee keskellä ostos- ja viihdekeskusta. Siellä on noin 151 huonetta ja 56 sviittiä. Mukavuuksien ohella siellä voi tehdä ostoksia kätevästi. Toinen hotelli, joka tarjoaa kaikki modernit mukavuudet on Hotel Mondial. Se sijaitsee n. 1000 m päässä kaupungista ja on myös hyvä esimerkki perinteisestä arkkitehtuurista.

Albaniaan matkustaminen

matkustaminen albaniassa

Yksi parhaista ja helpoimmista tavoista on matkustaa lentäen. Albanian Airlines on kansallinen lentoyhtiö, joka toimii yhteistyössä Tyrolean Airwaysin kanssa ja tarjoaa palveluja lähes kaikkiin Euroopan suuriin kaupunkeihin. Lentokenttä Mother Teresa on 26 kilometrin päässä pääkaupungista. Turistibussi kulkee 3 tunnin välein kaupungin keskustaan ja matka kestää noin 30 minuuttia. Taksit ovat saatavilla ympäri vuorokauden.

Odottaessaan mitä tahansa kuljetuspalvelua turistit voivat tutustua lentokentän verovapaisiin liikkeisiin, pankkiin, ravintoloihin ja autonvuokraukseen. Kaikilta ulkomaalaisille peritään 10 euron lähtövero. Katso lentoajat ja tarjoukset osoitteesta http://flyalbania.eu/en/.

Jos yrität päästä sinne meritse niin kokeile Adriatic Linen ja Agoudimosin tarjoamia lauttapalveluja. Tärkeimmät satamat ovat Durres (sillä on lauttayhteys Italiaan, Bariin, Brindisiin, Triesteen ja Anconaan), Vlora (sillä on lauttayhteys Bariin ja Brindisiin), Saranda (jolla on lauttayhteys Korfulle), Shen Gjini (sillä on lauttayhteys Bariin).

Bussi on toinen vaihtoehto. Bussit lähtevät Istanbulista, Ateenasta ja Sofiasta. Sisämatkustajilla on runsaasti vaihtoehtoja linja-autoliikenteessä. Jos matkustat maanteitse yksityisautolla Kosovon alueelle on tieverkosto, mutta ne saattavat olla vaarallisia käyttää alueen poliittisten jännitteiden vuoksi.

Väsyneenä voit pysähtyä hotelleissa tai muilla merkityillä alueilla. Paikallisille matkailijoille on 18 000 km:n tieverkosto, josta vain 7450 km on pääteitä. Noin 2 138 kilometriä näistä teistä on huonossa kunnossa ja niissä on kuoppia ja tällaisilla teillä ajettaessa tulee noudattaa äärimmäisiä varotoimia.

Nopeusrajoituksia tulee noudattaa tiukasti niin moottoriteillä kuin kaupungeissakin. Yöajoa tulisi paremmin välttää, koska tiellä ei ole katuvaloja kaupunkialueita lukuun ottamatta. Liikennettä tulee ajaa oikealla.

Maaseudulla on pula huoltoasemista, joten polttoainetankin täyttäminen kaupunkialueen läpi ajettaessa on suositeltavaa ja matkustajien on varauduttava hätätilanteisiin etukäteen. Mukaan tulee ottaa tarvittavat asiakirjat, kuten passi ja ajokortti. Albania tarjoaa jokaiselle jotakin.

Videoesittely Albaniasta

Katso myös

bosnia ja hertsegovina

Matkavinkkejä Bosnia ja Hertsegovinaan Matkustamiseen

Bosnia ja Hertsegovina on Balkanin maa, joka rajoittuu Serbiaan, Kroatiaan ja Montenegroon. Koska se on …