albania

Matkavinkkejä Albaniaan Matkustamiseen

Albania on vuoristoinen maa ja yksi Euroopan pienimmistä maista. Asukkaat oletettavasti polveutuvat muinaisista illyrialaisista. Sen naapurivaltioita ovat Kosovo, Kreikka, Montenegro ja Pohjois-Makedonia. Se on pinta-alaltaan on 28 748 neliökilometriä, asukasluku on noin 2,8 miljoonaa ja virallinen kieli on albania. Pienestä koostaan huolimatta siellä on monia lumoavia paikkoja tutkittavaksi, karuista vuorista kimalteleviin rantoihin ja muinaisiin linnoihin.

Sen ainutlaatuinen kieli, pitkät perinteet ja erittäin ystävälliset ihmiset ovat muita aarteita, joita voit löytää vieraillessasi tässä maassa. Jos pidät melonnasta niin Albania on juuri oikea paikka. Aivan Tiranan ulkopuolella on paikkoja, jotka ovat uskomattomia melonta-, kalliokiipeily-, vaellus– ja retkeilykohteita. Lue eteenpäin tutustuaksesi joihinkin Albanian kauneimpiin paikkoihin.

Albanian nähtävyydet

albanian nähtävyydet
Etelä-Albania

Paras tapa saada Albanian todellinen tuntuma on suunnata etelään. Sen eteläosassa on runsaasti nähtävyyksiä, kuten aaltoilevia vuoria, muinaisia raunioita, koskemattomia rantoja ja ottomaanien jäänteitä. Vaikka lopullinen määränpääsi on yksi Albanian unelmarannoista niin älä epäröi vierailla historiallisissa Beratin ja Gjirokastran kaupungeissa.

berat

Molemmat kaupungit ovat entisiä ottomaanien kauppakeskuksia ja ovat säilyttäneet 1700-luvun viehätyksensä. Sinua ympäröivät tiheästi pakatut ottomaanien talot, jotka reunustavat jyrkkiä ja monimutkaisia mukulakivikatuja. Lisäksi kaupungeissa on museoita, linnoitteita ja henkeäsalpaavia näköalapaikkoja, jotka tekevät matkastasi entistä jännittävämmän.

matkavinkkejä albaniaan

Matkalla Joonianmeren rannikolle, löydät Välimeren rannan vähiten pilaantuneen osan. Albanian rannat ovat jatkuvasti aurinkoisia ja niitä ympäröivät kauniit vuoret. Voit kiivetä vuoren huipulle ja nauttia upeista näkymistä merelle ja rannikolle. Maassa on myös monia rantakaupunkeja, joissa voit saada mieleenpainuvia merenrantatunnelmia.

sarande

Suosituimmat ovat Saranda ja Ksamil. Molemmissa kaupungeissa on vaikuttava määrä hotelleja ja ravintoloita, pitkä kävelykatu ja kourallinen hiekkarantoja, joissa voit ottaa aurinkoa cocktaileja siemaillen. Ksamilin lähellä on muutama pieni saari, joille voit uida saadaksesi lisää rauhaa ja tilaa.

Muinaiset rauniot
butrint

Albania on kuuluisa muinaisista kohteistaan. Merkittävin niistä on kreikkalaisten 400-luvulla eKr. kehittämä Butrint. Alueesta tuli pian suuri kauppakaupunki, jossa oli akropolis. Laaja teatteri, yleisiä kylpylöitä ja patsaita rakennettiin Rooman vallan kukoistuksen aikana.

butrintin rauniot

Imperiumin kaatuessa kaupunki taantui ja hylättiin vuoteen 1929 asti, jolloin arkeologit herättivät sen henkiin. Nykyään rauniot ovat avoinna yleisölle. Paras vaihtoehto on suunnata akropoliille lumoaviin näkymiin ja museoon, jossa on ikivanhoja esineitä. Toinen suosittu muinainen kohde on Kalaja, 1200-luvun linnoitus, joka sijaitsee kukkulan laella, josta on näkymät Beratin kaupunkiin.

Tirana
tirana

Tirana on ainutlaatuinen paikka, jossa voit uppoutua Albanian menneisyyteen ja tehdä matkan läpi ottomaanien 1600-luvun, kommunistisen 1900-luvun ja vilkkaan 2000-luvun, jota leimaa modernisointikampanja. Kaupunki on outo sekoitus julmaa kommunistista arkkitehtuuria, ottomaanien moskeijoita ja torneja sekä italialaistyylisiä rakennuksia, jotka on maalattu kirkkain värein.

tiranan piirikunta

Vaikka joidenkin mielestä se ei ole houkutteleva, Tirana on silti vierailun arvoinen, jotta voit tutustua sen rikkaaseen historiaan. Arkkitehtuurien, perinteisten ravintoloiden, trendikkäiden baarien ja äärimmäisen rentojen ja ystävällisten paikallisten hämmentävä yhteentörmäys todistaa, että vierailusi Tiranaan ei ollut turha.

Kulttuuri
albanian kulttuuri

Albanian kulttuuriin on vaikuttanut suuresti mantereen kreikkalaisten kulttuuri erityisesti kaupunkiympäristössä; pään nyökkäys tarkoittaa ”ei”, kun taas pään pudistaminen tarkoittaa ”kyllä”. Tervehdyksissä suositaan kättelyä vaikka Shokua (toveri) käytettiin ennenkin, mikä on jo kauan aikaa sitten unohdettu. Albaniassa ihmiset pukeutuvat epävirallisesti. Uimapuvut on tarkoitettu rannoille, muuten naisten ei odoteta pukeutuvan paljastaviin asuihin.

durres

Kun puhuttelet jotakuta niin laita nimen eteen etuliite Zoti (Herra) tai Zonja (Rouva) ja muista aina ottaa mukaan lahjoja vieraillessasi vaikka kukat eivät ole kovinkaan hyväksyttäviä. Vieraille tarjoillaan kahvia, rakia tai makeisia. Tupakoijien ei tarvitse huolehtia paljon, mutta heidän tulee välttää sitä, jos he näkevät merkin ”Ndalohet Duhanista” tai ”Ndalohet pirja e duhanit”.

Matkustaminen Albanian sisällä
albaniaan matkustaminen

Suhteellisen halpojen hintojen linja-autot liikennöivät maan tärkeimmissä kaupungeissa tai taksit ovat toinen vaihtoehto, joka tarjoaa palveluja joihinkin tärkeimpiin hotelleihin. Vieraile Dajti-vuorella ja koe Dajti Ekspres -köysiradalla unohtumaton 15 minuutin matka Dajt Oarkin läpi Tiranaan. Reitin pituus on noin 4,2 kilometriä ja matka maksaa 6,5 €. Alpha Yachting tarjoaa miehistöineen huvijahdin, joka on itsessään jo luksusta. Tirana Bank on paras paikka nostaa rahaa, sillä se mahdollistaa Visa-kortien käytön.

Ulkona syöminen
albaniassa syöminen

Ravintolat eivät aina ole riittävän lämmitettyjä, joten käytä illalla aina lämpimiä vaatteita, jos olet ulkona talvisin. Ulkomaalaisilta peritään enemmän maksuja kuin paikallisilta. Sekä pääsymaksut että kaikki tavarat ovat kalliimpia, joten on parempi olla paljastamatta sitä tosiasiaa, että olet turisti.

Majoitus
plaza

Jos haluat kokea 5 tähden tunnelman niin kokeile The Plaza hotellia, joka sijaitsee keskellä ostos- ja viihdekeskusta. Siellä on laadukkaita huoneita ja sviittejä. Mukavuuksien ohella siellä voi tehdä ostoksia kätevästi. Toinen hotelli, joka tarjoaa kaikki modernit mukavuudet on Hotel Mondial. Se sijaitsee n. 1000 m päässä kaupungista ja on myös hyvä esimerkki perinteisestä arkkitehtuurista.

Albaniaan matkustaminen
tyrolean airways

Yksi parhaista ja helpoimmista tavoista on matkustaa lentäen. Albanian Airlines on kansallinen lentoyhtiö, joka toimii yhteistyössä Tyrolean Airwaysin kanssa ja tarjoaa palveluja lähes kaikkiin Euroopan suuriin kaupunkeihin. Lentokenttä Mother Teresa on 26 kilometrin päässä pääkaupungista. Turistibussi kulkee 3 tunnin välein kaupungin keskustaan ja matka kestää noin 30 minuuttia. Taksit ovat saatavilla ympäri vuorokauden.

Odottaessaan mitä tahansa kuljetuspalvelua turistit voivat tutustua lentokentän verovapaisiin liikkeisiin, pankkiin, ravintoloihin ja autonvuokraukseen. Kaikilta ulkomaalaisille peritään 10 euron lähtövero. Katso lentoajat ja tarjoukset osoitteesta http://flyalbania.eu/en/.

Jos yrität päästä sinne meritse niin kokeile Adriatic Linen ja Agoudimosin tarjoamia lauttapalveluja. Tärkeimmät satamat ovat Durres (sillä on lauttayhteys Italiaan, Bariin, Brindisiin, Triesteen ja Anconaan), Vlora (sillä on lauttayhteys Bariin ja Brindisiin), Saranda (jolla on lauttayhteys Korfulle), Shen Gjini (sillä on lauttayhteys Bariin).

Bussi on toinen vaihtoehto. Bussit lähtevät Istanbulista, Ateenasta ja Sofiasta. Sisämatkustajilla on runsaasti vaihtoehtoja linja-autoliikenteessä. Jos matkustat maanteitse yksityisautolla Kosovon alueelle on tieverkosto, mutta ne saattavat olla vaarallisia käyttää alueen poliittisten jännitteiden vuoksi.

Väsyneenä voit pysähtyä hotelleissa tai muilla merkityillä alueilla. Paikallisille matkailijoille on 18 000 km:n tieverkosto, josta vain 7450 km on pääteitä. Noin 2 138 kilometriä näistä teistä on huonossa kunnossa ja niissä on kuoppia ja tällaisilla teillä ajettaessa tulee noudattaa äärimmäisiä varotoimia.

Nopeusrajoituksia tulee noudattaa tiukasti niin moottoriteillä kuin kaupungeissakin. Yöajoa tulisi paremmin välttää, koska tiellä ei ole katuvaloja kaupunkialueita lukuun ottamatta. Liikennettä tulee ajaa oikealla.

Maaseudulla on pula huoltoasemista, joten polttoainetankin täyttäminen kaupunkialueen läpi ajettaessa on suositeltavaa ja matkustajien on varauduttava hätätilanteisiin etukäteen. Mukaan tulee ottaa tarvittavat asiakirjat, kuten passi ja ajokortti. Albania tarjoaa jokaiselle jotakin.

Videoesittely Albaniasta

Katso myös

moldova

Matkavinkkejä Moldovaan Matkustamiseen

Romanian ja Ukrainan välissä sijaitseva Moldova on pieni maa täynnä kauneutta, jota matkailijat eivät ole …