varvin luontopolku

Varvin Luontopolku

Varvin luontopolku on 2,3 km pitkä merenrantaa pitkin kulkeva reitti. Reitillä on helppo navigoida opastetuilla merkeillä ja helppokulkuisessa maastossa ilman kiviä, kuoppia ja korkeuseroja. Se on täydellinen patikointikohde koko perheelle. Reitti voidaan kävellä 1,5 tunnissa. Jos vaeltelet nopeaan tahtiin etkä pysähdy lepäämään tai ihailemaan näkymiä, voit vaeltaa sen noin 1 tunnissa.

Lähtöpaikkana on Varvin parkkipaikka, Varvintie 53. Reitin alussa näet kaksi opastaulua, joista toisella on alueen kartta ja toisella tietoa Varvinin laivanrakennuksesta purjelaivojen kultakaudella 1800-luvulla. Kun olet lukenut tiedot, voit aloittaa vaellusmatkasi. Suurimmaksi osaksi polku seuraa rantaa ja tarjoaa upeita merimaisemia ihailtavaksi.

Lähellä rantaa on leikkipaikka, jossa on liukumäkiä, keinuja ja muuta kivaa lapsille. Tarjolla on myös kuntoiluvälineitä aikuisille. Jos et halua treenata, on pöytiä ja penkkejä, joissa voit levätä ja katsella kaunista merta. Leikkikentän välittömässä läheisyydessä on Varvin kyläyhdistyksen rakentama talo, johon mahtuu noin 40 henkilöä.

Luontopolulla on monipuolinen kasvisto. Reitin varrella on opasteita, jotka osoittavat, millaisia kasveja alueella kasvaa. Siellä on myös kyltti, joka ilmoittaa vanhasta veneveistämästö, jonka ohi olet menossa. Se rakennettiin entisen sahan tilalle. Lähistöllä on leikkipaikka koirille, joten jos sinulla on koira, älä epäröi ottaa sitä mukaan retkelle. Myöhemmin ohitat Pirttiniemen rannan läheltä. Voit pysähtyä ja nauttia upeista merenrantanäkymistä vielä kerran.

Kuten muillakin luontopoluilla, myös Varvin polulla on nuotiopaikka, jonka tarkoitus on auttaa virkistäytymään hetken retkeilyn jälkeen. Tämä sijaitsee aivan hiekkarannalla, josta on näkymät merelle. Kun olet täyttänyt energiasi, voit jatkaa matkaasi. Ei tarvitse paljoa kävellä ennen kuin törmäät kylttiin, joka kertoo, että Pirttiniemen saha työllisti loistoaikoinaan 400 henkilöä ja oli yksi alueen suurimmista työnantajista.

maivaperän roopenkki

Kävellessäsi näet 1800-luvulla rakennettua Maivaperän roopenkkiä, joka tunnetaan Suomen ainoana säilyneenä laivan kallistuspaikkana. Täällä laivoja kallistettiin pohjan puhdistamista ja huoltamista varten. Näet Maivaperälle johtavan hylätyn rautatien ylittävän vaellusreitin. Vaikka vanhat kiskot on tasoitettu polun kanssa, rautatie on edelleen jäänne alueen historiasta.

Luontomaisemien ja rentoutumispaikkojen lisäksi Varvin luontopolku on historiallinen paikka, jossa pääset tutustumaan kylän loistokkaaseen menneisyyteen purjehdus- ja laivanrakennuksen solmukohtana. Oletko vielä kokeillut myös Raahen muita luontopolkuja?

Missä Varvin luontopolku sijaitsee?