läntisrannan virkistysalue

Läntisrannan Virkistysalue

Läntisrannan virkistysalue on luonto- ja perinnepolku, joka sijaitsee lähellä Läntisrannan kylää. Alue on suurelta osin metsämaiseman peitossa ja sinne on rakennettu erilaisia rakenteita retkeilyä helpottamaan. Polku kulkee 5 km rengasmaisen reitin ja sen vaikeusaste on kohtalainen. Kävelet erilaisilla maastoilla tasaisesta ja sileästä mäkiseen ja kiviseen. Silti reitti sopii hienosti kokemattomillekin retkeilijöille.

läntisranta

Matkasi alkaa parkkipaikan lähellä sijaitsevasta Rantasenjärven lintutornista. Parkkipaikan päässä on kartta, jossa voit analysoida polun yksityiskohtaisesti ja nähdä virkistysalueen ominaisuuksia, joihin kuuluu laituri istuimilla, aitta, nuotiopaikka, kuntolaitteet, karhunpesä ja paljon muuta. Puinen lintutorni tarjoaa paremman katselupaikan villieläimille ja maaseutumaisemille. Tornin vierestä löytyy kota, aita ja kuntolaitteita.

Kun olet nauttinut lepoalueesta, voit lähteä vaellusreitille, joka on 400 metrin päässä tornista. Opas johdattaa sinut kuusilapun ja taulukyltin edustaman polun alkupisteeseen. Kun puhutaan opasteista, niitä on 10 reitin varrella, jotka opastavat sinua matkasi läpi ja tarjoavat kiehtovaa tietoa alueesta.

läntisrannan luontopolku

Läntisrannan virkistysalueella on eri-ikäisiä metsiä. Jotkut näkemistäsi puista ovat mänty, kuusi, kataja ja pihlaja. Jokaisella niistä on ainutlaatuinen tarina, joka selviää, kun kävelet niiden ohi. Myllykosken laavu on turvallisesti suojassa korkeiden ja oksaisten puiden varjossa, mikä tarjoaa loistavan mahdollisuuden levätä väsyneen vaellusretken jälkeen.

Laavun lähellä on nuotiopaikka ja puinen pöytä penkeineen. Tietotaulun mukaan paikalla oli jo 1900-luvulla mylly, joka sai vettä läheiseltä purolta. Kun jatkat polkua, huomaat upeiden metsätähtien peittoja, joita tavataan yleensä havumetsissä.

Missä Läntisrannan virkistysalue sijaitsee?

Törmäät myös Haapalan tervahautaan. Tietotaulu kertoo, että sieltä toimitettiin 1700-luvun puolivälissä 30 tynnyriä tervaa vuosittain, jotka lastattiin Raahen laivoille ja vietiin maasta. Jatkamalla polkua tulet rannikkoalueelle, josta on upeat näkymät järvimaisemiin. Sen jälkeen polku kääntyy rannalta aukiolle. Avoimella ei ole merkittyä polkua, joten voit hieman poiketa polulta.

Tärkeää on tutustua tauluihin ja karttaan löytääksesi lyhimmän tien merkitylle tielle. Läntisrannan virkistysalueen suosittu nähtävyys on karhun pesä, jossa paikallisten mukaan isännöi 2000-luvun alussa karhu. Kehäpolun päässä on Kukkolan tilan perinteinen maisema, Raahen historiaa ja perinnettä säilyttävä tila maalaistaloineen. Käyhän katsomassa myös loput Raahen luontopolut.